Κύμα αισιοδοξίας ενόψει καλοκαιριού στη Χαλκιδική

Αύξηση τζίρου περιμένουν οι επιχειρηματίες καθώς ήδη είναι γεμάτοι με κρατήσεις ο Ιούλιος και ο Αύγουστος

Με θετικό πρόσημο θα κινηθεί το φετινό καλοκαίρι στο επιχειρείν της Χαλκιδικής. Αυτό τουλάχιστον δείχνουν και τα αποτελέσματα του 12ου κύματος του Βαρόμετρου της Οικονομίας του νομού, της δίμηνης έρευνας του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής, που καταγράφει την πορεία της τοπικής οικονομίας Φεβρουάριος – Μάρτιος 2024.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, στο 4,9% είναι ο δείκτης οικονομικής συγκυρίας των επιχειρήσεων της Χαλκιδικής από το 3,4% του προηγούμενου κύματος, παρουσιάζοντας αισθητή άνοδο και δίνοντας τόνο αισιοδοξίας για τη νέα σεζόν. 

Παράλληλα μειώνεται σταδιακά το ποσοστό αυτών, που κρίνει μέτρια και κακή την κατάσταση των επιχειρήσεων τους. Συγκεκριμένα στο 13% είναι το ποσοστό αυτών που κρίνουν καλή την κατάσταση των επιχειρήσεων τους, 32% ικανοποιητική, σημειώνοντας αύξηση από το 19%.  Στο 45% από το 50% έχει υποχωρήσει το ποσοστό αυτών, που την κρίνει μέτρια και 10% κακή από το 12%, δείχνοντας γενικά τάση βελτίωσης.

Αύξηση και διατήρηση τζίρου προβλέπεται για το 65% των επιχειρήσεων, 12% είναι το ποσοστό των επιχειρήσεων  που δηλώνει αύξηση του τζίρου, 53% ότι παρέμεινε ο ίδιος και 35% ότι μειώθηκε.

Επιπλέον το 95% το ποσοστό των επιχειρήσεων αναμένει καλύτερα ή ίδια αποτελέσματα. Σημειώθηκε σημαντική αύξηση του ποσοστού των επιχειρήσεων, που αναμένει καλύτερα αποτελέσματα το επόμενο εξάμηνο, φτάνοντας 54% σε σύγκριση με το 45% του προηγούμενου κύματος. 41% αναμένει τα ίδια ενώ το ποσοστό αυτών που αναμένουν χειρότερα αποτελέσματα πέφτει στο 5%, σε σύγκριση με το 15% του προηγούμενου κύματος. 

«Υπάρχει κύμα μεγάλης αισιοδοξίας με τις προκρατήσεις που υπάρχουν. Οπότε πιστεύουμε ότι θα έχουμε μεγάλη επισκεψιμότητα στην περιοχή μας. Ήδη ο Ιούλιος και ο Αύγουστος είναι γεμάτοι και πλέον γεμίζουμε και στα άκρα της σαιζόν. Υπάρχει ζήτηση και αν δεν προκύψουν άλλα προβλήματα εκτιμούμε πως θα έχουμε μια καλή σαιζόν», δήλωσε στο «ΤyposThes» ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής κ. Γιάννης Κουφίδης.

Να σημειωθεί πως στο νομό, πέρα από τον εσωτερικό τουρισμό, έρχονται και επισκέπτες από την Κεντρική Ευρώπη και τα Βαλκάνια.

Ο κ. Κουφίδης πρόσθεσε πως «κάποιες επιχειρήσεις ψάχνουν προσωπικό» και ότι συχνά είναι δύσκολο να βρεθούν εξειδικευμένοι εργαζόμενοι. Ωστόσο συμπλήρωσε πως οι περισσότερες θέσεις έχουν καλυφθεί. «Πάντα στο ξεκίνημα της σαιζόν αρχίζουν με λιγότερο προσωπικό και στην καρδιά του καλοκαιριού που υπάρχουν μεγαλύτερες ανάγκες προχωρούν σε νέες προσλήψεις», σχολίασε.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Βαρόμετρου εν όψει της καλοκαιρινής σεζόν 89% των επιχειρήσεων δηλώνει ότι θα διατηρήσει το υπάρχον προσωπικό, 10%  ότι θα προσλάβει νέο, ενώ μόλις 1% είναι το ποσοστό αυτών, που δηλώνουν ότι θα προβούν σε απολύσεις.

Πιο ικανοποιημένοι με επικοινωνία με τοπική αυτοδιοίκηση

Εν τω μεταξύ το βαρόμετρο δείχνει πως οι περισσότεροι επιχειρηματίες της Χαλκιδικής αξιολογούν θετικά την συμβολή της τοπικής αυτοδιοίκησης, με περιθώρια βελτίωσης.

«Βλέπουμε μια πιο ισόρροπη κατάσταση. Έχουν γίνει βήματα για να είναι πιο εύκολη και λειτουργική η ζωή του επιχειρηματία σχετικά με την επαφή του με την τοπική αυτοδιοίκηση όμως υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης. Πχ να μην χρειάζεται να ταλαιπωρείται ένας επιχειρηματίας και να βγάζει πολλές άδειες και να βιώνει τα προβλήματα της γραφειοκρατίας για να ξεκινήσει να λειτουργεί την επιχείρησή του.

Όπως προκύπτει από το Βαρόμετρο περίπου 6 στις 10 επιχειρήσεις του Νομού έχουν έρθει σε επαφή με φορέα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Το 38% δηλώνει ότι έχει έρθει σε επαφή με τον Δήμο, 19% με την Περιφέρεια, συνολικό ποσοστό δηλαδή 57%, ενώ το 43% δηλώνει με κανέναν.

Τέσσερις στους 10 δηλώνουν ικανοποιημένοι από την επαφή με φορέα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Το 42% δηλώνει ότι το θέμα του λύθηκε, 46% λίγο/καθόλου και ότι το θέμα του δεν λύθηκε, ενώ 12% δηλώνει ότι ΔΓ/ΔΑ.

Ίσα μοιρασμένο σχεδόν είναι το ποσοστό αυτών, που δηλώνουν ότι ο Δήμος βοηθά και στηρίζει την επιχειρηματική δραστηριότητα, με αυτούς που δηλώνουν ότι αδιαφορεί.

Το 35% δηλώνει ότι ο Δήμος βοηθά την επιχειρηματικότητα όπου μπορεί και όπου χρειαστεί στην περιοχή τους, 39% ότι αδιαφορεί για τα προβλήματα των επιχειρηματιών, ενώ 26% ΔΓ/ΔΑ.

Σε 50-50 είναι το ποσοστό αυτών που δηλώνουν ότι ο Δήμος συνεργάζεται με τις επιχειρήσεις για τη δημιουργία υγιούς επιχειρηματικού περιβάλλοντος, με αυτούς που δηλώνουν το αντίθετο.

Τέλος το 39% δηλώνει ότι ο Δήμος συνεργάζεται με τις επιχειρήσεις για τη δημιουργία ενός υγιούς επιχειρηματικού περιβάλλοντος, 41% ότι όχι/μάλλον όχι, ενώ  20% είναι το ποσοστό αυτών που δήλωσαν ΔΓ/ΔΑ. 

Υπενθυμίζεται ότι το Επιμελητήριο Χαλκιδικής στο πλαίσιο στήριξης των επαγγελματιών μελών του,  διεξάγει τη δίμηνη έρευνα  Βαρόμετρο της Οικονομίας της Χαλκιδικής, προκειμένου να καταγραφούν οι απόψεις και τα προβλήματα των επιχειρηματιών της περιοχής και να γίνουν οι απαραίτητες παρεμβάσεις και κινήσεις, όπου κρίνεται απαραίτητο.

*Την έρευνα διεξήγαγε η εταιρεία Interview, κατά τους μήνες Φεβρουάριο-Μάρτιο 2024. Το δείγμα αποτελείται από 355 επιχειρήσεις διαφόρων μεγεθών, μέλη του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής, η συμμετοχή των οποίων είναι προαιρετική. Το link με τα αποτελέσματα της έρευνας και τα σχετικά γραφήματα βρίσκονται αναρτημένα στον ιστότοπο του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής (www.epihal.gr).

[ΠΗΓΗ: https://www.typosthes.gr/, της Λεμονιάς Βασβάνη, 4/4/2024]