Σε υψηλό 14μηνου ο χαλκός

Ράλι στον χαλκό που εκτόξευσε τις τιμές σε υψηλά 14 μηνών προκάλεσαν τα στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή σε Κίνα και Γερμανία, καθώς και η ανθεκτικότητα της αμερικανικής βιομηχανίας.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χαλκού αυξήθηκαν σε πάνω από 4,25 δολάρια ανά λίβρα τον Απρίλιο, το υψηλότερο των τελευταίων 14 μηνών, καθώς τα στοιχεία που δείχνουν μια άνοδο της παγκόσμιας μεταποιητικής δραστηριότητας στήριξαν τις προσδοκίες για ισχυρή ζήτηση για βασικά μέταλλα.

Η βιομηχανική παραγωγή στη Γερμανία αυξήθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο τον Φεβρουάριο, ενισχύοντας την αισιοδοξία για την ευρωπαϊκή μεταποιητική παραγωγή και ενισχύοντας τη δυναμική υποβολή προσφορών για μεγάλα κεφάλαια βασικών εμπορευμάτων.

Οι εξελίξεις ευθυγραμμίστηκαν με την ανάκαμψη της αμερικανικής μεταποίησης σύμφωνα με τα στοιχεία της ISM και τις ανοδικές εκπλήξεις τόσο για τον PMI της Caixin όσο και για τους επίσημους κινεζικούς κατασκευαστικούς PMI, αμφισβητώντας τις ανησυχίες για ύφεση στον κλάδο για τους δύο μεγάλους καταναλωτές χαλκού.

Από την πλευρά της προσφοράς, οι διακοπές σε μεγάλα αφρικανικά ορυχεία μεγάλωσαν προηγούμενες αποτυχίες σε βασικά ορυχεία στον Παναμά και τη Νότια Αμερική, ωθώντας την Anglo American να υποβαθμίσει την καθοδήγηση παραγωγής χαλκού κατά περισσότερους από 160.000 τόνους. Οι απαισιόδοξες προοπτικές για την παραγωγή μεταλλεύματος οδήγησαν τα κινεζικά μεταλλουργεία να πλησιάσουν σε μια κοινή μείωση της παραγωγής κατά 10% για να βελτιώσουν τα περιθώρια κέρδους.

[ΠΗΓΗ: https://www.crisismonitor.gr/, 8/4/2024]