Στον ευρωπαϊκό μέσο όρο οι ελληνικές τιμές του ρεύματος

Η μέση τιμή των οικιακών τιμολογίων στην Αθήνα ήταν το Μάιο στα 26,4 σεντς ανά κιλοβατώρα, τιμή που κατατάσσει την ελληνική πρωτεύουσα στη 14η θέση σε σύνολο 33 ευρωπαϊκών πόλεων.
Η μέση τιμή στην ΕΕ είναι στα 26,52 σεντς του ευρώ ανά κιλοβατώρα ενώ στο σύνολο του δείγματος της έρευνας που πραγματοποιεί ο HEPI η τιμή είναι στα 25,1 σεντς ανά κιλοβατώρα. Η ακριβότερη πόλη είναι το Δουβλίνο με 47,12 λεπτά του ευρώ ανά Κιλοβατώρα, ακολουθούν το Λονδίνο με 46,23 λεπτά του ευρώ ανά Κιλοβατώρα και η Ρώμη με 42,81 λεπτά του ευρώ ανά Κιλοβατώρα.
Σύμφωνα με το HEPI στην Αθήνα καταγράφεται για το μήνα Μάιο η μεγαλύτερη μείωση στα τιμολόγια του ρεύματος. Συγκεκριμένα στην ελληνική πρωτεύουσα οι τιμές υποχώρησαν σε ποσοστό 11% σε σχέση με τον Απρίλιο, όταν συνολικά σε 33 πόλεις της Ευρώπης παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητα. Οι επόμενες μετά την Αθήνα μεγαλύτερες μειώσεις στα οικιακά τιμολόγια ρεύματος καταγράφηκαν σε Κοπεγχάγη και τη Στοκχόλμη (-3%) και ακολούθησαν το Άμστερνταμ, το Βερολίνο και η Πράγα (-2%).
Σε ό,τι αφορά τις αυξήσεις οι μεγαλύτερες (16%) σημειώθηκαν τον Μάιο στη Ρίγα της Λετονίας. Στο Βελιγράδι τα τιμολόγια ανατιμήθηκαν κατά 7% και στο Ελσίνκι 4%.
Ο κυριότερος λόγος για τις αυξομειώσεις στις τιμές που καταγράφει ο HEPI είναι η εφαρμογή των μέτρων στήριξης των νοικοκυριών, που βρίσκονται σε εφαρμογή σε κάποιες χώρες ενώ σε κάποιες άλλες τα μέτρα λήγουν. Στην Ελλάδα οι μεγάλες μειώσεις αποδίδονται στην συνεχιζόμενη επιδότηση των οικιακών λογαριασμών, την ώρα που στη Φινλανδία οι αυξήσεις των τιμών οφείλονται στην επαναφορά του ΦΠΑ στο ρεύμα ύψους 24%. Αλλά και στη Λετονία οι ανατιμήσεις προέκυψαν μετά το τέλος της στήριξης των οικιακών τιμολογίων.

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, του Χάρη Φλουδόπουλου, 9/6/2023]