Τα καλά νέα για την οικονομία από το μέτωπο της ανάπτυξης

Μπορεί η αύξηση κατά 2,1% του ΑΕΠ, για το πρώτο τρίμηνο του έτους να δείχνει μέτρια, μετά από μια διετία υψηλών ρυθμών ανάπτυξης, αλλά ταυτόχρονα ήταν η πέμπτη υψηλότερη επίδοση, ανάμεσα στα κράτη μέλη της Ευρωζώνης.
Η ανάπτυξη για το πρώτο τρίμηνο, επηρεάστηκε αρνητικά, από την πολύ υψηλή βάση που μπήκε το πρώτο τρίμηνο του 2022, όταν είχαμε ανάπτυξη 7,8%, αλλά και την επιβράδυνση της αύξησης της ιδιωτικής κατανάλωσης στο 2,3%, από 7,8% που ήταν σε ετήσια βάση τος 2022, λόγω υψηλού πληθωρισμού και αύξησης των επιτοκίων.
Παρόλα αυτά, ήταν σημαντικά καλύτερη, από τη στασιμότητα ή την οριακή ύφεση, την οποία ανέμενε το υπουργείο Οικονομικών, τον περασμένο Οκτώβριο, όταν η υποχώρηση της ενεργειακής κρίσης φαίνονταν ακόμη μακριά. Η εκτίμηση, ήταν ότι το πρώτο τρίμηνο του 2023, θα ήταν το χειρότερο της χρονιάς, με τα επόμενα τρία τρίμηνα να ανεβάζουν την ετήσια ανάπτυξη κοντά στο 2%.
Εκ του αποτελέσματος, προκύπτει ότι η εκκίνηση του 2023 ήταν πολύ καλύτερη. Σε αυτό βοήθησε και η αύξηση των επενδύσεων κατά 8,2% που θα είναι το “δυνατό χαρτί” για την οικονομία φέτος, μαζί βέβαια με τις εξαγωγές οι οποίες αυξήθηκαν κατά 5,7% περιλαμβάνοντας και το επίσης “δυνατό χαρτί” του τουρισμού.
“Σύμμαχος” φέτος οι τιμές ενέργειας
“Κρυφός σύμμαχος” για το ΑΕΠ, θα είναι η πτώση των τιμών της ενέργειας. Η κορύφωση των τιμών φυσικού αερίου και αργού πετρελαίου το 2022, ειδικά για τους μήνες του καλοκαιριού κόστισε ως γνωστόν στο ΑΕΠ του 2022, περίπου 7 δισ. ευρώ. Με την τιμές της ενέργειας να βρίσκονται από τις αρχές του χρόνου σε χαμηλά επίπεδα και μάλιστα με τάση πτωτική, δείχνει αρκετά εφικτή, την ανάκτηση τουλάχιστο του 50% της περσινής απώλειας δηλαδή περίπου 3,5 δισ. ευρώ από 7 που αντιστοιχεί σε 1,5% του ΑΕΠ Αυτή είναι η βασική αιτία, για την ανεπίσημη πρόβλεψη του ΥΠΟΙΚ, ότι η ανάπτυξη για φέτος μπορεί να φτάσει το 6%.
Σε δεύτερη ανάγνωση, οι χαμηλές τιμές φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας, μειώνουν σταθερά και τις ανάγκες για επιδοτήσεις στο ρεύμα, οι οποίες καλύπτονται πλέον άνετα από τους πόρους του ταμείου ενεργειακής μετάβασης. Αυτό σημαίνει, ότι αν όχι άμεσα, τότε στον προϋπολογισμό του 2024, θα αποδεσμευτεί και το 1 δισ. ευρώ, που προέβλεπε ο προϋπολογισμός για επιδοτήσεις ρεύματος.
Ακόμη και η αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά 2,3% που κατέγραψε χθες η ΕΛΣΤΑΤ για το πρώτο τρίμηνο, δεν είναι καθόλου κακή, αν αναλογιστεί κανείς ότι η πρόβλεψη του προϋπολογισμού ήθελε την κατανάλωση να αυξάνεται φέτος, κατά 1,3%.
Αισιόδοξοι οι διεθνείς οργανισμοί
Το πρώτο τρίμηνο του 2023, ήταν σημαντικά καλύτερο από ό,τι αναμένονταν για την Ελλάδα, με δεδομένο το δυσμενές διεθνές περιβάλλον και την τάση για παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση.
Αυτό προκύπτει και από το γεγονός, ότι διεθνείς οργανισμοί που παρακολουθούν από κοντά την πορεία της ελληνικής οικονομίας, είναι στην πλειοψηφία τους περισσότερο αισιόδοξοι, από ότι το ΥΠΟΙΚ το οποίο επισήμως για φέτος προβλέπει ανάπτυξη 2,3%. Ο πιο απαισιόδοξος είναι ο ΟΟΣΑ, ο οποίος στη χθεσινή του έκθεση προβλέπει για φέτος ανάπτυξη 2,2%. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στις εαρινές της εκτιμήσεις προβλέπει για την Ελλάδα ανάπτυξη 2,5% για το 2023. Το “σκληρό” ΔΝΤ, στις εκτιμήσεις που δημοσίευσε τον Απρίλιο, προβλέπει για την Ελλάδα ανάπτυξη 2,6%.
Από τους εγχώριος οργανισμούς η Τράπεζα της Ελλάδα με βάση την ετήσια έκθεση του διοικητή βρίσκεται πιο κοντά στις προβλέψεις του ΥΠΟΙΚ προβλέποντας ανάπτυξη 2,2% για φέτος ενώ και το ΙΟΒΕ, προβλέπει για φέτος ανάπτυξη 2,4%.

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, του Τάσου Δασόπουλου, 8/6/2023]