«Τρώει» άλλα 7,5 εκατ. η κλειστή ΛΑΡΚΟ από τον κρατικό προϋπολογισμό

Η γραφειοκρατία καθυστερεί την κατάρτιση των συμβάσεων με τον προτιμητέο επενδυτή και οδηγεί τον Ειδικό Διαχειριστή σε ανανέωση συμβάσεων 900 εργαζομένων έως το τέλος του έτους με «αιμοδότη» τους φορολογούμενους.

Πολλές γραφειοκρατικές δυσκολίες αντιμετωπίζει η διαδικασία κατάρτισης των συμβάσεων πώλησης της ΛΑΡΚΟ στο σχήμα ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-ΑD Holdings, το οποίο πλειοδότησε στους «δίδυμους» διαγωνισμούς του ΤΑΙΠΕΔ και του Ειδικού Διαχειριστή για τα περιουσιακά στοιχεία της βιομηχανίας νικελίου.

Απαιτούνται ξεχωριστά καταγραφές και νομιμοποιήσεις για περίπου 2.500 ακίνητα σε όλη την Ελλάδα, με την παράλληλη έκδοση πολεοδομικών και δασικών πιστοποιητικών. Εκτός από τα ακίνητα (οικόπεδα, εργοστάσιο, μεταλλεία) απαιτείται επίσης ακριβής περιγραφή των μηχανημάτων και του εξοπλισμού.

Παρά το γεγονός ότι από την εκκίνηση του διαγωνισμού είχε γίνει μια προπαρασκευή για την κατάρτιση των συμβάσεων, στην πορεία αποδεικνύεται ότι απαιτείται εργώδης προσπάθεια για να πάρουν την τελική τους μορφή, με αποτέλεσμα να είναι δύσκολη η υπογραφή τους πριν τη λήξη του 2023.

Σημειώνεται πως μετά την κατάρτιση των συμβάσεων και πριν την υπογραφή τους θα απαιτηθεί το «πράσινο φως» από το Ελεγκτικό Συνέδριο για τα περιουσιακά στοιχεία του ΤΑΙΠΕΔ και η επικύρωση του Πρωτοδικείου Αθηνών για τα περιουσιακά στοιχεία του Ειδικού Διαχειριστή, καθώς το συγκεκριμένο δικαστήριο με απόφασή του είχε θέσει τη ΛΑΡΚΟ σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης.

Οι παραπάνω εξελίξεις οδηγούν τον Ειδικό Διαχειριστή στο τέλος Ιουνίου να προχωρήσει σε νέα ανανέωση των συμβάσεων των 900 εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ, που εδώ και ένα χρόνο πληρώνονται χωρίς να δουλεύουν, αφού η εταιρεία έχει σταματήσει την παραγωγική της δραστηριότητα από τον περσινό Ιούλιο.

Η συνέχιση της λειτουργίας κρίθηκε ασύμφορη, καθώς το κόστος παραγωγής ήταν πολύ μεγαλύτερο από τα προσδοκώμενα έσοδα, εξαιτίας της μειωμένης ζήτησης και των χαμηλών τιμών του σιδηρονικελίου που παράγει η εταιρεία.

Οι συμβάσεις των εργαζομένων λήγουν στις 15 Ιουλίου

Υπενθυμίζεται πως 900 εργαζόμενοι έχουν απολυθεί από τον Ειδικό Διαχειριστή, έχουν λάβει τις αποζημιώσεις τους και έχουν επαναπροσληφθεί με συμβάσεις διάρκειας λίγων μηνών μέχρι να ολοκληρωθεί η μεταβίβαση της βιομηχανίας στον νέο ιδιοκτήτη, ο οποίος και θα επιλέξει με πόσους εργαζόμενους θα λειτουργήσει τη ΛΑΡΚΟ.

Η τελευταία ανανέωση των συμβάσεων λήγει στις 15 Ιουλίου και ο Ειδικός Διαχειριστής θα τις ανανεώσει έως τις 31/12/2023. Το υπουργείο Οικονομικών όλο αυτό το διάστημα πληρώνει -μέσω του Ειδικού Διαχειριστή- τους μισθούς της εταιρείας από τον προϋπολογισμό, ενώ σημαντικό κομμάτι της μισθοδοσίας καλύφθηκε και από την πώληση κάποιων τελευταίων αποθεμάτων που είχε η εταιρεία.

Τα κονδύλια για την ανανέωση των συμβάσεων έχουν εγκριθεί και από τις 15 Ιουλίου έως το τέλος του χρόνου θα πρέπει το Δημόσιο να καταβάλει στους εργαζόμενους επιπλέον 7,5 εκατ. ευρώ. 

Προς το παρόν στο εργοστάσιο γίνονται εργασίες συντήρησης ενώ διενεργούνται και πωλήσεις ορισμένων υλικών, όπως λευκόλιθος, σκουριές, και ασβεστολιθικά πετρώματα τα οποία αποφέρουν κάποια ελάχιστα έσοδα στον Ειδικό Διαχειριστή.

Η πώληση της ΛΑΡΚΟ σε ιδιώτες, όταν ολοκληρωθεί, εκτός από τη συνέχιση της δραστηριότητας μιας ιστορικής βιομηχανίας εκτιμάται ότι θα εξοικονομήσει ετησίως πάνω από 80 εκατ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό που κάθε χρόνο κάλυπτε τις ζημιές από τη λειτουργία της εταιρείας.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως ο έτερος διεκδικητής της ΛΑΡΚΟ, η ιρλανδική CMI έχει καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα σχετικά με την κατακύρωση των διαγωνισμών σε ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και AD Holdings,, τα οποία θα συζητηθούν τον Ιούλιο.

(Φωτό: ΑΠΕ)

[ΠΗΓΗ: https://www.businessdaily.gr/, του Βασίλη Κώτση, 12/6/2023]