Αγώνας δρόμου για τα ενεργειακά αποθέματα της χώρας

Αποθήκευση φυσικού αερίου ακόμα και σε αποθήκες σε γειτονικές χώρες και εξασφάλιση των απαραίτητων ποσοτήτων λιγνίτη για να βγει ο Χειμώνας

Σε αγώνα δρόμου έχει επιδοθεί η Ελλάδα για να διασφαλιστούν τα ενεργειακά αποθέματα που είναι απαραίτητα για να βγει ο δύσκολος φετινός χειμώνας. Ηδη ξεκίνησαν να αποθηκεύονται ποσότητες φυσικού αερίου σε γειτονικές χώρες ενώ έχει μπει φρένο στη λειτουργία των ΑΗΣ της ΔΕΗ προκειμένου να γεμίσουν οι αυλές των μονάδων με τις αναγκαίες ποσότητες λιγνίτες που θα χρειαστεί η χώρα.

Η ΔΕΠΑ Εμπορίας έχει βάλει μπρος εδώ και περίπου 15 μέρες την υλοποίηση του σχεδίου για τη δημιουργία εμπορικού αποθέματος αέριου από εγχώριους προμηθευτές καυσίμου σε γειτονικές χώρες. Για τη δημιουργία του αποθέματος, η ΔΕΠΑ Εμπορίας αξιοποιεί τόσο την εγκατάσταση Chiren στη Βουλγαρία, όσο και υπόγεια αποθήκη αερίου στην Ιταλία. Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress.gr, η ΔΕΠΑ Εμπορίας έχει ήδη αποθηκεύσει στα δύο κράτη ποσότητα καυσίμου ίση με 200.000 Μεγαβατώρες, από τις 622.440 Μεγαβατώρες που θα πρέπει να ανέλθει το απόθεμά της, σύμφωνα με το Σχέδιο. Οι πρώτες ποσότητες αποθηκεύτηκαν στο Chiren, ενώ εδώ και περίπου 15 ημέρες η εταιρεία έχει ξεκινήσει να φυλάσσει αέριο και στην Ιταλία.

Το αποθηκευμένο αέριο προορίζεται να αποτελέσει «γραμμή άμυνας» για την επάρκεια εφοδιασμού της χώρας με καύσιμο, στην περίπτωση που υπάρξει οποιαδήποτε διαταραχή στην παράδοση των προγραμματισμένων ποσοτήτων αερίου αγωγού από τη Μόσχα. Ωστόσο, ακόμα και αν δεν υλοποιηθεί το δυσμενές σενάριο διακοπής τροφοδοσίας φυσικού αερίου, οι ποσότητες αυτές θα πρέπει να είναι διαθέσιμες στις εταιρείες και στην ελληνική αγορά κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, όπως αναφέρει το energypress.gr.

Καθώς η ΔΕΠΑ Εμπορίας έχει τα μεγαλύτερα μερίδια εισαγωγών στην εγχώρια αγορά, στην εταιρεία αντιστοιχεί και το μεγαλύτερο απόθεμα. Ακολουθεί η Mytilineos με δέσμευση αποθήκευσης 267.900 Μεγαβατώρων, και η Promitheas Gas με 137.940 Μεγαβατώρες. Σε μικρότερα επίπεδα κινούνται οι ποσότητες που πρέπει να αποθηκεύσουν οι καθετοποιημένοι ηλεκτροπαραγωγοί, καθώς στην Elpedison αντιστοιχεί ποσότητα 66.120 Μεγαβατώρων, στη ΔΕΗ 29.640 Μεγαβατώρων και στην ΗΡΩΝ 15.960 Μεγαβατώρων.

Λιγνίτης

Προσωρινό φρένο στη λειτουργία τους βάζουν για αυτό το διάστημα οι ΑΗΣ της ΔΕΗ, προκειμένου να εξοικονομηθεί λινγίτης. Συ΄μφωνα με το σχεδιασμό θα πρέπει μέσα στον Οκτώβριο η ΔΕΗ να έχει καταφέρει να μαζέψει στις αυλές των μονάδων της γύρω στα 2,5 εκατομμύρια τόνους.

Εκεί που στις καλοκαιρινές αιχμές δούλευαν στο φουλ και οι επτά λιγνιτικές, πλέον λειτουργούν μόνο δύο, οι 3 και 5 του Αγ. Δημητρίου στην Κοζάνη. Σε συντήρηση βρίσκεται η 2, σε διαθεσιμότητα οι 1 και 4. Η μονάδα στον ΑΗΣ Μελίτης έχει βλάβη και θα είναι ξανά διαθέσιμη από 3 έως 15 Οκτωβρίου (μετά μπαίνει σε συντήρηση), ενώ κλειστή επί ημέρες ήταν η Μεγαλόπολη, η οποία είναι ξανά διαθέσιμη να λειτουργήσει από σήμερα, αλλά μόνο εφόσον απαιτηθεί.

Το τελευταίο διάστημα τα αποθέματα είχαν μειωθεί έπειτα από τη μεγάλη ζήτηση σε ρεύμα το καλοκαίρι, όταν η συμμετοχή λιγνίτη στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ είχε φτάσει στο 25%.

Αυτή τη στιγμή, οι συσσωρευμένοι τόνοι στην αυλή του Αγ. Δημητρίου είναι 720.000, στην Μελίτης 200.000 και στην Μεγαλόπολη 500.000. Συνυπολογίζοντας και τους 700.000 τόνους, οι οποίοι έχουν εξορυχθεί αλλά βρίσκονται ακόμη στα ορυχεία (Μαυροπηγή, Νότιο Πεδίο) χωρίς να έχουν μεταφερθεί στις αυλές, το σύνολο ανέρχεται στους 2,15 εκατ. τόνους.

Αρα για να επιτευχθεί ο στόχος της ΔΕΗ, θα πρέπει τις επόμενες εβδομάδες τα ορυχεία να δουλεύουν στο φουλ της εξορυκτικής τους δυνατότητας, των 35-40.000 τόνων την ημέρα.

Τι γίνεται με το ορυχείο της Αχλάδας

Η αλήθεια είναι ότι για να κερδηθεί πλήρως το στοίχημα του λιγνίτη πρέπει να αποσαφηνιστεί το τοπίο γύρω από το μέλλον του ορυχείου της Αχλάδας, για τα οποία αναζητείται επενδυτής, ώστε να αρχίσουν να τροφοδοτούν την επιχείρηση με επιπλέον τόνους. Και μόνο η περίπτωση των «Λιγνιτωρυχείων Αχλάδας» θα μπορούσε να τροφοδοτεί τη μονάδα της Μελίτης, σύμφωνα με όσα λένε οι επιτελείς της επιχείρησης, μέχρι και με 2,5 εκατ. τόνους το χρόνο, ποσότητα που μεταφράζεται σε παραγωγή 1,5 TWh, όταν σήμερα αυτή δεν ξεπερνά τα 0,7-0,8 TWh.

Σύμφωνα με πληροφορίες, επιχειρηματικός όμιλος βρίσκεται σε συζητήσεις με το ΥΠΕΝ για να αναλάβει εκείνος το ορυχείο και να προχωρήσει σε μια νέα συμφωνία με τη ΔΕΗ, καθώς η εταιρεία «Λιγνιτωρυχεία Αχλάδας», στην οποία και είχε παραχωρηθεί η εκμετάλλευση του κοιτάσματος, έχει κηρυχθεί από τον Ιούλιο έκπτωτη με απόφαση του υπουργείου.

Εφόσον τα σενάρια επιβεβαιωθούν, τότε μια νέα συμφωνία θα επιτρέψει τη συνέχιση λειτουργίας των ορυχείων, δηλαδή την τροφοδοσία της Μελίτης, που μέχρι πριν από ενάμιση χρόνο έπαιρνε από την Αχλάδα πάνω από 10.000 τόνους λιγνίτη την ημέρα.

Εκτός από το συνεχή αγώνα που δίνει η ΔΕΗ για να κερδίσει το στοίχημα του λιγνίτη, κάνει ταυτόχρονα συνεχείς δοκιμές για τη λειτουργία με πετρέλαιο της μονάδας αερίου στην Κομοτηνή, εφόσον φυσικά χρειαστεί, ενώ καλά νέα έρχονται από το μέτωπο των υδροηλεκτρικών, τα επίπεδα των οποίων βρίσκονται σε καλό σημείο (2.800 GWh).

(Φωτό: Η εγκατάσταση Chiren στη Βουλγαρία όπου αποθηκεύονται ποσότητες φυσικού αερίου)

[ΠΗΓΗ: https://www.makthes.gr/, με πληροφορίες από energypress.gr, 21/9/2022]