Πώς άφησε τον άνθρακα η γερμανική RWE, γιατί ποντάρει σε ΑΠΕ στην Ελλάδα

Οι συμφωνίες με τη ΔΕΗ για φωτοβολταϊκά και με τα ΕΛΠΕ για υπεράκτια αιολικά πάρκα αναδεικνύουν την ξεχωριστή θέση που έχει η Ελλάδα στο επενδυτικό πρόγραμμα της γερμανικής εταιρείας.

Περίοπτη θέση έχει η Ελλάδα στο στρατηγικό σχεδιασμό της γερμανικής RWE, ώστε η τελευταία να εδραιωθεί ως ο μεγαλύτερος παραγωγός καθαρής ενέργειας στον κόσμο. Έτσι, μετά τη συμφωνία με τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες πριν ένα χρόνο για την ανάπτυξη από κοινού φωτοβολταϊκών πάρκων στην Ελλάδα, η γερμανική εταιρεία ανακοίνωσε τη συνεργασία της με τα Ελληνικά Πετρέλαια για τη δημιουργία Joint Venture με αντικείμενο την ίδρυση και ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων.

Η RWE μέχρι πριν από λίγα χρόνια στήριζε την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στον άνθρακα. Μέσα όμως από ένα φιλόδοξο επενδυτικό πρόγραμμα εξαγορών, η RWE κατάφερε το 60% της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας να προέρχεται από τις ΑΠΕ.Το επενδυτικό της πρόγραμμα ανέρχεται στα 50 δισ. ευρώ έως το 2030 και είναι το μεγαλύτερο στα 125 χρόνια λειτουργίας της,

Μεταξύ των εξαγορών που άλλαξαν τη φυσιογνωμία της ήταν η απόκτηση του τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας των εταιρειών Ιnnogy και Ε.ΟΝ. Η RWE το 2020 είχε εγκατεστημένη ισχύ 41GW εκ των οποίων μόνο το 31% προερχόταν από πυρηνικά και λιγνίτη.

Τα πλεονεκτήματα της Ελλάδας σε αιολικό δυναμικό και ηλιοφάνεια

Στον επενδυτικό σχεδιασμό της RWE η Ελλάδα απέκτησε ξεχωριστή θέση χάρη στο ισχυρό αιολικό δυναμικό και στα υψηλά επίπεδα ηλιακής ενέργειας.

Πριν από ένα χρόνο, η RWE Renewables (51 %) και η ΔΕΗ Ανανεώσιμες (49 %) υπέγραψαν συμφωνίες για τη δημιουργία κοινής επιχείρησης μέσω της οποίας θα μπορούν να υλοποιήσουν από κοινού έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ελλάδα. Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες θα συνεισφέρει εννέα φωτοβολταϊκά έργα συνολικής συνδυασμένης ισχύος έως 940 megawatts (870 MWac), τα οποία βρίσκονται στην Βόρεια Ελλάδα, στην περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, εντός των ορίων του πρώην ανοικτού ορυχείου στο Αμύνταιο. Η RWE Renewables εξασφάλισε μια σειρά φωτοβολταϊκών έργων παρόμοιου μεγέθους με σκοπό την ένταξή της στην κοινοπραξία.Τα φωτοβολταϊκά έργα βρίσκονται σε διάφορα στάδια ανάπτυξης. Τα έργα που βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία το 2023.

Χθες, ανακοινώθηκε η συνεργασία της RWE με τα Ελληνικά Πετρέλαια στον τομέα της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας στην Ελλάδα. Οι δύο εταιρείες μέσω των θυγατρικών τους RWE Renewables GmbH και ΕΛΠΕ Ανανεώσιμες συγκροτούν  κοινοπραξία με ισότιμη (50-50) συμμετοχή, με στόχο τη συνεργασία τους στην ανάπτυξη, υλοποίηση και λειτουργία υπεράκτιων αιολικών πάρκων στις ελληνικές θάλασσες. 

«Η υπεράκτια αιολική ενέργεια θα αποτελέσει πυλώνα ανάπτυξης της βιομηχανίας»

«Η συνεργασία αυτή καθίσταται ακόμα πιο σημαντική αν ληφθεί υπόψη ο στόχος της Ελλάδας να θέσει σε λειτουργία 2 Gigawatt (GW) υπεράκτιας αιολικής ισχύος μέχρι το 2030, τόσο με έργα σταθερής έδρασης, όσο και με πλωτά αιολικά», τονίζουν τα ΕΛΠΕ.

Σύμφωνα με τα στελέχη της RWE Renewables, «το εξαιρετικό αιολικό δυναμικό της χώρας, σε συνδυασμό με την εκτενή ακτογραμμή της, παρουσιάζουν τεράστιες δυνατότητες για την ανάπτυξη υπεράκτιων πάρκων. Είμαστε σίγουροι πως η υπεράκτια αιολική ενέργεια θα αποτελέσει κομβικό πυλώνα ανάπτυξης της ελληνικής βιομηχανίας».

Η RWE έχει αναπτύξει και λειτουργεί 18 υπεράκτια αιολικά πάρκα ενώ μέχρι το 2030, σκοπεύει να αναπτύξει την υπεράκτια αιολική ισχύ της, από τα υφιστάμενα 3 GW, στα 8 GW (η ισχύς αντιπροσωπεύει μόνο το μερίδιο της RWE). Η ΕΛΠΕ Ανανεώσιμες έχει σε λειτουργία αυτή τη στιγμή περίπου 300 MW, συμπεριλαμβανομένων και των 204 MW του Φωτοβολταϊκού Πάρκου Κοζάνης, του μεγαλύτερου πάρκου με φωτοβολταϊκά πλαίσια διπλής όψεως στην Ευρώπη, ενώ ταυτόχρονα αναπτύσσει μια σειρά φωτοβολταϊκών και αιολικών έργων που θα ξεπερνούν τα 2 GW.

(Φωτό: RWE Group)

[ΠΗΓΗ: https://www.businessdaily.gr/, του Βασίλη Κώτση, 5/7/2022]