Παρατείνεται το «θρίλερ» για το μέλλον της ΛΑΡΚΟ

Σε καθεστώς… αγωνίας και αβεβαιότητας παραμένει η ΛΑΡΚΟ, με τον ειδικό διαχειριστή να μην μπορεί να προχωρήσει σε καμία απόλυση.

Κι αυτό γιατί το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών έδωσε παράταση στην προσωρινή διαταγή που απαγορεύει τις απολύσεις, μετά από σχετική αίτηση των ασφαλιστικών σωματείων εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ.

Ειδικότερα, εκδόθηκε προσωρινή διαταγή, σύμφωνα με την οποία απαγορεύεται να γίνουν μαζικές απολύσεις έως την έκδοση της απόφασης του δικαστηρίου.

Με αυτή την απόφαση, «παγώνει» εκ νέου η πώληση της ΛΑΡΚΟ και κατά πάσα πιθανότητα θα τεθεί εκτός χρονοδιαγράμματος ο στόχος για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών από ενδιαφερόμενους επενδυτές, γύρω στα τέλη Ιουλίου με αρχές Αυγούστου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τελική απόφαση του δικαστηρίου θεωρείται θέμα ημερών. Μέχρι τότε, θα παραμείνουν στον «αέρα» οι δύο διαγωνισμοί του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) για τα στοιχεία ενεργητικού της ΛΑΡΚΟ. Ο πρώτος διαγωνισμός, που διενεργείται από το ΤΑΙΠΕΔ, αφορά το εργοστάσιο της βιομηχανίας νικελίου, καθώς και τα δημόσια μεταλλεία Λάρυμνας και Λουτσίου. Ο δεύτερος διαγωνισμός, που διενεργείται από τον ειδικό διαχειριστή, αφορά τα μεταλλεία της Εύβοιας, της Φθιώτιδας και Βοιωτίας (Άγιος Ιωάννης) και της Καστοριάς, τα αποθέματα μεταλλευμάτων, τα υποπροϊόντα και ανακυκλώσιμα υλικά καθώς και τα αγροτεμάχια στην περιοχή του μεταλλείου της Λάρυμνας, στον Άγιο Ιωάννη, στη Λιάβδα Λάρυμνας και στην Εύβοια.

Τον δρόμο για την αποκρατικοποίηση της ΛΑΡΚΟ άνοιξε πρόσφατα η κυβέρνηση με νέα τροπολογία της για τις απολύσεις και τις αποζημιώσεις των άνω των 1.000 εργαζομένων της βιομηχανίας. Η τροπολογία «πέρασε» με 157 ψήφους υπέρ και 143 κατά, με τους βουλευτές της ΝΔ να τίθενται υπέρ της τροπολογίας και με σύσσωμη την αντιπολίτευση να την καταψηφίζει.

Σημειώνεται πως τα σωματεία εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ επιμένουν στο αίτημα για ακύρωση των απολύσεων. Αντίθετα, η ειδική διαχείριση υπόσχεται μικροβελτιώσεις στα ποσά των αποζημιώσεων που θα καταβληθούν στους εργαζόμενους της βιομηχανίας, καθώς και την επαναπρόσληψη του συνόλου τους με μηνιαίες και δίμηνες συμβάσεις για διάστημα μέχρι πέντε μηνών, στη διάρκεια του οποίου ελπίζεται να έχουν ολοκληρωθεί οι διαγωνισμοί πώλησης των περιουσιακών στοιχείων της ΛΑΡΚΟ. Μάλιστα, αυτό το χάσμα είναι που οδήγησε τους εργαζόμενους στο να προσφύγουν ξανά δικαστικά με ασφαλιστικά μέτρα ενάντια στις ομαδικές απολύσεις.

[ΠΗΓΗ: https://www.reporter.gr/, του Αριστοτέλη παππά, 21/6/2022]