Θετική ανταπόκριση από βιομηχανία και αγορά στα μέτρα για το ρεύμα

Οι χθεσινές ανακοινώσεις της κυβέρνησης για τα μέτρα στήριξης κόντρα στην ενεργειακή ακρίβεια έγιναν δεκτές με ικανοποίηση από πλευράς βιομηχανίας και αγοράς.

Αυτό τουλάχιστον φάνηκε και από την κοινή ανακοίνωση 5 βιομηχανικών συνδέσμων, οι οποίοι τόνισαν ότι τα μέτρα βρίσκονται στην ορθή κατεύθυνση και χαρακτήρισαν την κυβέρνηση και το υπουργείο ενέργειας “σταθερούς και αξιόπιστους συνομιλητές”.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι 5 σύνδεσμοι που υπογράφουν την ανακοίνωση (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας,  Σύνδεσμος Βιομηχανιών Αττικής-Πειραιώς, Σύνδεσμος Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, Σύνδεσμος Βιομηχανιών Στερεάς Ελλάδας και Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας) είχαν πρόσφατα συγκροτήσει ένα ενιαίο μέτωπο καλώντας με κοινή δήλωσή τους την κυβέρνηση να λάβει μέτρα για το ενεργειακό, κάνοντας μάλιστα λόγο για πρόβλημα βιωσιμότητας που υφίσταται για μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες το μέτρο που προκάλεσε την θετική αντίδραση των 5 βιομηχανικών συνδέσμων δεν είναι άλλο από το διπλασιασμό της μοναδιαίας τιμής της επιδότησης για τους επαγγελματικούς καταναλωτές από τα 65 ευρώ/MWh τον Μάρτιο στα 130 ευρώ/ΜWh τον Απρίλιο.

Πρόκειται για αύξηση, η οποία με δεδομένες τις δυσκολίες και τους δημοσιονομικούς περιορισμούς, κρίνεται ως άκρως ικανοποιητική καθώς καλύπτει σχεδόν το σύνολο της αύξησης που καταγράφεται για το μήνα Απρίλιο στα βιομηχανικά τιμολόγια, που αφορούν κυρίως τις βιομηχανίες της Μέσης Τάσης.

Στην αύξηση αυτή της επιδότησης, θα πρέπει να προστεθεί ένα ακόμη μέτρο που επίσης ικανοποιεί την αγορά και αφορά τις πολύ μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις με παροχή ισχύος μέχρι 25KVA και όλα τα αρτοποιία. Σε αυτήν την κατηγορία δίνεται πρόσθετη επιδότηση 100 ευρώ/MWh,η οποία αυξάνει τη συνολική επιδότηση στα 230 ευρώ/MWh.

Σημειώνεται ότι για αυτές τις επιχειρήσεις δίνεται αναδρομική επιδότηση του συνόλου της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας για τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο, η οποία οδηγεί σε αναδρομική απορρόφηση του 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής.

Τα μέτρα αυτά που αφορούν επαγγελματίες, επιχειρήσεις και βιομηχανίες συνολικά για το μήνα Απρίλιο ανέρχονται σε 313 εκατ. ευρώ, όταν το αντίστοιχο ποσό που είχε δοθεί το Μάρτιο ήταν 132 εκατ. ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση είναι σαφές ότι τα μέτρα για την αγορά και τη βιομηχανία, δίνουν μια ουσιαστική ανάσα για τις επιχειρήσεις που το τελευταίο διάστημα δοκιμάζονται από την πρωτοφανή ενεργειακή κρίση και τις φουσκωμένες τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας.

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, του Χάρη Φλουδόπουλου, 18/3/2022]