Κορονοϊός: Ποιοι και πότε θα κάνουν την τέταρτη δόση

Δεδομένη και απαραίτητη θεωρείται πλέον από τους ειδικούς η χορήγηση και δεύτερης αναμνηστικής δόσης για προστασία από τον κορονοϊό, ένα θέμα που ήδη συζητείται στην Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών. Οι τελικές αποφάσεις δεν έχουν ακόμη ληφθεί, αλλά το επικρατέστερο σενάριο είναι σε πρώτη φάση την τέταρτη δόση να κάνουν οι άνω των εξήντα ετών, ακόμη και πριν από το καλοκαίρι, υπό το φόβο της εμφάνισης νέων μεταλλάξεων και ενός επόμενου κύματος της πανδημίας.

Οι φαρμακοβιομηχανίες έχουν ετοιμαστεί για τη χορήγηση της τέταρτης δόσης. Pfizer και BioNTech έχουν ζητήσει από τον FDA να εγκρίνει τη χορήγηση δεύτερης αναμνηστικής δόσης του εμβολίου τους κατά της Covid-19, αλλά μόνο για τους ενήλικες άνω των 65 ετών. Και η Moderna με τη σειρά της ανακοίνωσε ότι υπέβαλε αίτημα στον FDA για την έγκριση μιας δεύτερης αναμνηστικής δόσης του εμβολίου της, με τη διαφορά πως ζήτησε την έγκριση για όλους τους ενήλικες που έχουν ήδη λάβει μία αναμνηστική δόση.

Το σκεπτικό της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών είναι να προηγηθούν όσοι είναι άνω των εξήντα ετών και όσοι διαμένουν σε κλειστές δομές, δεδομένου πως αυτοί είχαν προηγηθεί και στη χορήγηση της τρίτης δόσης. Εντούτοις το πιθανότερο σενάριο είναι η τέταρτη δόση να προκριθεί για όλους τους ενήλικες.

Σημειώνεται πως το Ισραήλ ήταν η πρώτη χώρα που ξεκίνησε να χορηγεί τέταρτη δόση εμβολίου από τις αρχές Ιανουαρίου στους άνω των 60 ετών, ενώ από τα τέλη του ίδιου μήνα το πρόγραμμα επεκτάθηκε για όλους τους ενήλικες άνω των 18 ετών που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Δανία, Ισπανία, Γερμανία και Σουηδία χορηγούν τέταρτη δόση εμβολίου σε συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες, όπως οι πιο ηλικιωμένοι και οι ευπαθείς ομάδες.

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος μίλησε για την ανάγκη τέταρτης δόσης εμβολίου, ίσως και τον επόμενο μήνα, για τους πολίτες άνω των 60 ετών. “Η τέταρτη δόση θα γίνει σε όλους. Αρχικά για τους πολίτες άνω των 60 ετών, ίσως εγκριθεί μέσα στον επόμενο μήνα, μέχρι να βγει το επικαιροποιημένο εμβόλιο της Moderna και της Pfizer”, είπε.

Η συζήτηση για την τέταρτη δόση

Και ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Johns Hopkins Παναγής Γαλιατσάτος επεσήμανε πως όλος ο κόσμος έχει επαναπαυθεί ύστερα από την άρση των μέτρων, και ειδικά την άρση της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους. “Κυριαρχεί η Όμικρον 2, και βλέπουμε ότι στις ΜΕΘ δεν έχουμε ασθενείς με κορονοϊό. Όποιος δεν έχει κάνει την αναμνηστική δόση να την κάνει. Όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στις ΗΠΑ, έχει παρατηρηθεί ότι οι καινούριες παραλλαγές προκύπτουν από τους ανεμβολίαστους. Εάν μας έρθει και άλλο κύμα πανδημίας, θα πρέπει να κάνουμε και 4η δόση”, ανέφερε αρχικά.

“Σε 3-4 εβδομάδες θα γνωρίζουμε εάν θα χρειάζεται να κάνουμε την 4η δόση. Έχουμε μία θεραπεία που μας βοηθάει, το εμβόλιο, αλλά το θέμα είναι τα εμβόλια. Πιθανότατα να χρειαστεί να κάνουμε ένα εμβόλιο”, είπε ο κ. Γαλιατσάτος.

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, της Βίκυς Κουρλιμπίνη, 21/3/2022]