Τι αλλαγές φέρνει το πακέτο του 1,1 δισ. σε καύσιμα, ρεύμα και αέριο

Ο κύβος ερρίφθη και η κυβέρνηση βρήκε τον τρόπο να ισορροπήσει ανάμεσα στην ανάγκη στήριξης των νοικοκυριών αλλά και στη συγκράτηση των πρωτογενών ελλειμμάτων. Περιμένοντας την επόμενη εβδομάδα η Ευρώπη να καταλήξει σε μια κοινή αντιμετώπιση του τεράστιου προβλήματος της ενεργειακής κρίσης, το οικονομικό επιτελείο επιδιώκει να στηρίξει τα τρία εκατομμύρια των ευπαθέστερων πολιτών στα οποία αναφέρθηκε χθες ο πρωθυπουργός, χωρίς όμως να φορτώσει βαρίδια που στο μέλλον θα αποδειχθούν ασήκωτα στον κρατικό προϋπολογισμό.

Τα 1,1 δισ. ευρώ που ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός θα «μοιραστούν», καθώς πάνω από τα 650 εκατ. ευρώ θα επιβαρύνουν το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης και τα υπόλοιπα τον κρατικό προϋπολογισμό. Αν ληφθεί υπόψη ότι το πρώτο τρίμηνο κινείται ικανοποιητικά στο σκέλος των εσόδων (σ.σ ήδη στο πρώτο δίμηνο είχαμε πλεόνασμα 580 εκατ. ευρώ στα έσοδα με τα περίπου 200 εκατ. ευρώ να «ανήκουν» στον φετινό προϋπολογισμό. Αυτό σημαίνει ότι προς το παρόν, το έλλειμμα δεν εκτροχιάζεται αν και ουδείς μπορεί να αποκλείσει αυτό το ενδεχόμενο καθώς ειδικά για να κρατηθεί η επιδότηση του ηλεκτρικού ρεύματος στα επίπεδα που ανακοινώνονται σήμερα – πάνω από τα 55-60 ευρώ – θα απαιτηθούν εκατοντάδες εκατομμύρια σε μηνιαία βάση τα οποία δεν υπάρχουν στο ταμείο ενεργειακής μετάβασης. Σε τι όμως ποντάρει το οικονομικό επιτελείο; Προφανώς στην αποκλιμάκωση των τιμών που θα έρθει με την ειρήνη αλλά και σε μια κοινή ευρωπαϊκή λύση στη σύνοδο κορυφής της επόμενης εβδομάδας.

Μέχρι τότε, τα νοικοκυριά θα στηριχτούν με μια σαφώς μεγαλύτερη επιδότηση για τον λογαριασμό του ρεύματος ώστε να αποφευχθούν τα «ηλεκτροσόκ» ειδικά για τον Μάρτιο μήνα κατά τον οποίο η τιμή χονδρικής του ρεύματος επιμένει πάνω από τα 300 ευρώ η μεγαβατώρα. Θα στηριχτούν επίσης με τρία «φουλαρίσματα» του ρεζερβουάρ με διασφαλισμένη (ή σχεδόν διασφαλισμένη) τιμή ανά λίτρο στην περιοχή των 1,8 ευρώ ανά λίτρο. Όσο για τους φτωχότερους, θα πάρουν και από μια επιταγή της τάξεως των 200 ευρώ για να μπορέσουν να πληρώσουν τα αυξημένα κόστη του σούπερμαρκετ.

Ιδού λοιπόν τι αναμένεται να ακούσουμε από τους τρεις υπουργούς:

Επιδότηση 60 λίτρων καυσίμου ανά μήνα με τουλάχιστον 15-20 λεπτά ανά λίτρο για ένα τρίμηνο, έκτακτο επίδομα στους ασθενέστερους που κατά μέσο όρο θα φτάνει στα 300 ευρώ και επιδότηση των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος για τον Μάρτιο με περίπου 60 ευρώ για ολόκληρο τον μήνα θα περιλαμβάνει το πακέτο μέτρων στήριξης προϋπολογισμού 1,1 δισ. ευρώ. Το εισοδηματικό όριο των 30.000 ευρώ στον οποίο αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός θα αφορά στο επίδομα των καυσίμων ενώ για την «επιταγή ακρίβειας» το εισοδηματικό κριτήριο θα είναι χαμηλότερο. Η επιδότηση του ρεύματος θα εξακολουθήσει να μην έχει κριτήριο.

Οι λεπτομέρειες του πακέτου των 1,1 δισ. ευρώ θα ξεδιπλωθούν το πρωί αλλά οι βασικές πτυχές είναι ήδη γνωστές. Το μισό (και παραπάνω) πακέτο θα καλυφθεί με πόρους του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης και το υπόλοιπο με κονδύλια του κρατικού προϋπολογισμού. Είναι προφανές ότι θα υπάρξουν νοικοκυριά που θα δικαιούνται και τα τρία μέτρα: και την επιδότηση για τα καύσιμα που καταναλώνει το όχημα, και την έκτακτη οικονομική ενίσχυση και την επιδότηση για το ηλεκτρικό ρεύμα ή το φυσικό αέριο που άλλωστε θα είναι «οριζόντια».

Για το επίδομα των καυσίμων, θα γίνεται αίτηση σε ηλεκτρονική πλατφόρμα ώστε να γίνεται έλεγχος μέσω Taxis για το αν ο δικαιούχος του νοικοκυριού είναι ιδιοκτήτης αυτοκινήτου και αν πληροί το εισοδηματικό κριτήριο. Η επιδότηση (περίπου 15 ευρώ ανά μήνα) θα κατατίθεται σε τραπεζικό λογαριασμό εκτός και αν βρεθεί άλλος πιο εύχρηστος τρόπος (π.χ εξαργύρωση voucher στο πρατήριο). Είναι πάντως σαφές ότι δεν θα πληρώνει το κράτος την τιμή 60 λίτρων ανά μήνα.

Για την επιταγή ακρίβειας θα ακολουθηθεί η πεπατημένη του Δεκεμβρίου χωρίς να απαιτηθεί κάποια κίνηση από τους δικαιούχους ενώ το ίδιο θα γίνει και με την επιδότηση του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου. Παρόν θα είναι και ο υπουργός Γεωργίας για να εξειδικεύσει το ποιοι αγρότες θα καταστούν δικαιούχοι της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης για το αγροτικό πετρέλαιο αναδρομικά από τις αρχές του χρόνου ενώ διευρυμένες αναμένεται να είναι οι επιδοτήσεις ρεύματος για τις επιχειρήσεις.

(Φωτό: Shutterstock)

[ΠΗΓΗ: https://www.liberal.gr/, του Νίκου Ζαργάνη, 17/3/2022]