Σε Τροχιά Ανάπτυξης η Αγορά του Ελληνικού Ζεόλιθου

Αξιοσημείωτη ανάπτυξη καταγράφει η δραστηριότητα στην ακριτική Θράκη -συγκεκριμένα στον Έβρο και στη Ροδόπη- γύρω από την εξόρυξη και επεξεργασία του ζεόλιθου, ενός από τα πλέον πολύτιμα ορυκτά χάρη στις πολλαπλές εφαρμογές του από την ανθρώπινη υγεία μέχρι τη γεωργία, την κτηνοτροφία, τις κατασκευές, τη βιομηχανία καυσίμων και απορρυπαντικών, τη διαχείριση αποβλήτων μεταλλείων κ.α.

Ο ελληνικός ζεόλιθος αποτελεί πραγματικότητα εδώ και τέσσερα χρόνια -από το 2017- όταν άρχισε η εξόρυξή του στον Έβρο και η διάθεσή του στην ελληνική και διεθνή αγορά, ενώ πρόσφατα τρία σχετικά projects έλαβαν άδειες εξόρυξης-εκμετάλλευσης είτε για πρώτη φορά είτε προς επέκταση προϋπάρχουσας σχετικής δραστηριότητας στα Πετρωτά Έβρου και φέτος άρχισε εξορυκτική δραστηριότητα ζεόλιθου από ιδιώτη και στη Ροδόπη. Συγκεκριμένα:

* Στην έγκριση της τεχνικής μελέτης εκμετάλλευσης λατομείου βιομηχανικού ορυκτού (ζεόλιθου), σε δημόσια έκταση 97.811,90 τ.μ. στη θέση «Κόκκαλο» της Κοινότητας Πετρωτών του Δήμου Ορεστιάδας της Π.Ε. Έβρου, που κατέθεσε η εταιρεία «Όλυμπος Βιομηχανικά Ορυκτά Α.Ε.», προχώρησε στα τέλη Σεπτεμβρίου το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Η συγκεκριμένη εταιρεία έχει κόψει πρώτη το «νήμα» της παραγωγής ελληνικού ζεόλιθου από το φθινόπωρο του 2017, με τη νέα αυτή έγκριση επεκτείνει τη σχετική δραστηριότητά της και μεταφέρει και επεξεργάζεται τον ζεόλιθο στο εργοστάσιό της στην Άσσηρο Θεσσαλονίκης. Ο ανταγωνισμός στον ζεόλιθο, όπως επισημαίνει στη «Ν» ο πρόεδρος της εταιρείας, μεταλλειολόγος μηχανικός Γιώργος Γεωργιάδης, είναι έντονος από Τουρκία και Βουλγαρία, πάντως η εταιρεία δηλώνει ικανοποιημένη από τις πωλήσεις της στον τομέα αυτό, ενώ ασχολείται και με άλλα τέσσερα νέα ορυκτά (χαλαζία, χαλαζίτη, ποζολάνη και διατομίτη) με λατομεία στους νομούς Κιλκίς, Έβρου, Πέλλας και Λάρισας και -όπως δηλώνει ο κ. Γεωργιάδης- έχοντας συμπληρώσει τους χώρους που ήθελε «ετοιμάζεται να απογειωθεί».

* Η Αυγή ΕΠΕ είναι μια εταιρεία αξιοποίησης ελληνικών κοιτασμάτων φυσικού ζεόλιθου με την εμπορική ονομασία «Θρακικός Ζεόλιθος», η οποία έχει ξεκινήσει την εξόρυξη και την επεξεργασία ζεόλιθου σε έκταση 100 στρεμμάτων στη Ροδόπη στις αρχές του 2021, με μια επένδυση που όπως αναφέρει στη «Ν» ο ιδρυτής και πρόεδρος της εταιρείας, Γεώργιος Παπασχάλης, μέχρι σήμερα αγγίζει τα 3 εκατ. ευρώ και η εταιρεία δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα εκτός από τις ευρέως διαδεδομένες χρήσεις του ζεόλιθου, στην αξιοποίησή του ως φυσικό πρόσθετο στα λιπάσματα που χρησιμοποιούνται στις καλλιέργειες, προκειμένου αυτά να είναι φιλικά στο περιβάλλον και το τελικό προϊόν να μην είναι επιβαρυμένο με χημικά στοιχεία. Τα τελευταία χρόνια, λόγω και της ανόδου του κατασκευαστικού κλάδου, η ζήτηση ζεόλιθου παρουσιάζει σημαντική αύξηση, ενώ σταδιακή αύξηση παρουσιάζει και η ζήτηση για την αξιοποίησή του στις υπόλοιπες εφαρμογές. Leaders διεθνώς στον ζεόλιθο είναι η Κίνα, η Νότια Κορέα, η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ. Στην Ελλάδα υπάρχουν, όπως επισημαίνει ο κ. Παπασχάλης, αξιοποιήσιμα κοιτάσματα και αποθέματα ζεόλιθου και η διεθνής προώθηση του brand name «Ελληνικός Ζεόλιθος» μπορεί να γίνει πραγματικότητα, μόνο εφόσον υπάρξει ένα ολοκληρωμένο στρατηγικό σχέδιο προβολής και προώθησής του με τη συμμετοχή των σχετιζόμενων φορέων της Πολιτείας.

* Στα μέσα Οκτωβρίου δόθηκε το «πράσινο φως» από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης για την εξόρυξη ζεόλιθου από την εταιρεία «Ο Λιθοξόος ΑΒΕΕ» που έχουν συστήσει κάτοικοι των Πετρωτών μαζί με απόδημους συντοπίτες τους. Η εταιρεία, όπως επισημαίνει στη «Ν» ο πρόεδρός της Ευάγγελος Σωτηρούδης, είναι πολυμετοχική, με 130 μετόχους-μέλη και ήδη έχει στην ιδιοκτησία της έκταση 30 στρεμμάτων προς εξόρυξη ζεόλιθου. Αν και έχουν εντοπιστεί δυσκολίες ως προς την επεξεργασία του εξορυσσόμενου ορυκτού γίνονται νέες προσπάθειες υπέρβασής τους και απώτερος στόχος είναι η υλοποίηση επένδυσης της τάξης του 1,5 εκατ. ευρώ για την επεξεργασία του ζεόλιθου.

* Λίγες ημέρες νωρίτερα είχε ανακοινωθεί από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης η έγκριση μίσθωσης με απευθείας σύμβαση δημόσιας έκτασης για την εκμετάλλευση βιομηχανικού ορυκτού (ζεόλιθου) εμβαδού 98,74481 στρ. (αρχικής 133,55814 στρ) από την εταιρεία Ν. Αλεξανδρίδης & ΣΙΑ Ο.Ε. «Geovet», στη θέση «Παλαιοχώραφα», επίσης στην περιοχή Πετρωτών του Δήμου Τριγώνου Έβρου. Η αρχική αίτηση της εταιρείας είχε υποβληθεί από το 2014. Η διάρκεια της σύμβασης μίσθωσης ορίζεται σε είκοσι έτη, με δυνατότητα παράτασης για άλλα είκοσι.

[ΠΗΓΗ: https://www.energia.gr/, της Βάσως Βεγίρη, από ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ, 10/11/2021]