Η Gazprom άνοιξε τις στρόφιγγες: Θα αποκλιμακωθούν οι τιμές στο φυσικό αέριο;

Μπορεί το μίνι καλοκαιράκι σε συνδυασμό με τις υποσχέσεις του Ρώσου Προέδρου να απομάκρυνε για λίγο τις πρώτες ειδήσεις από τα προβλήματα στην αγορά ενέργειας, όμως τα πράγματα κάθε άλλο παρά έχουν εξομαλυνθεί. Τουλάχιστον όχι ακόμα.

Η Gazprom αν και με καθυστέρηση ανακοίνωσε σήμερα ότι ξεκίνησε το πρόγραμμα πλήρωσης των ευρωπαϊκών αποθεμάτων φυσικού αερίου. Σύμφωνα με την ανακοίνωση «Η Gazprom ενέκρινε και ξεκίνησε την εφαρμογή του σχεδίου διοχέτευσης φυσικού αερίου σε πέντε ευρωπαϊκούς σταθμούς υπόγειας αποθήκευσης».

Ωστόσο δεν υπάρχει καμία αναφορά σε λεπτομέρειες του τύπου αν η διαδικασία έχει ήδη ξεκινήσει ή σε ποιες χώρες βρίσκονται οι εγκαταστάσεις αυτές.

Υπενθυμίζουμε ότι βάση των όσων είχε ανακοινώσει ο Putin, πριν τις 8 Νοεμβρίου, ημέρα ολοκλήρωσης της παροχής αερίου στις υπόγειες εγκαταστάσεις αποθήκευσης της Ρωσίας, θα άρχιζε η παροχή στις ευρωπαϊκές εγκαταστάσεις αποθήκευσης. Μάλιστα μετά από αυτές τις δηλώσεις, οι τιμές του φυσικού αερίου αποκλιμακώθηκαν αρκετά, η πτώση όμως ούτε διήρκησε ούτε ήταν τόσο θεαματική όσο θα περίμενε κανείς (σ.σ: Την εξήγηση μπορείτε να τη διαβάσετε εδώ).

Ακόμα και σήμερα δε, μια ημέρα που έστω με καθυστέρηση ανοίγουν οι κρουνοί από τη Gazprom, θα περίμενε κανείς να δει μια ευρεία αποκλιμάκωση εκ νέου των τιμών – και μάλιστα κάτω από το χαμηλό των 64,80 ευρώ/Mwh που βρέθηκαν τα futures αναφοράς που διαπραγματεύονται στην Ολλανδία μετά τις ανακοινώσεις του Ρώσου Προέδρου στα τέλη Οκτωβρίου.

Οι τιμές όμως παραμένουν μέχρι στιγμής πεισματικά πάνω από τα 75 ευρώ /Mwh.

Ο λόγος; Το γνωστό πια σε όλους μας παιχνίδι της γάτας με τον ποντικό με τη Ρωσία το οποίο έχει δημιουργήσει στην αγορά μια στάση …καχυποψίας. Για αυτό και σήμερα παρά την ανακοίνωση της Gazprom οι τιμές δεν έχουν το αναμενόμενο εύρος αποκλιμάκωσης, τουλάχιστον μέχρι στιγμής.

Οι λόγοι αυτής της καχυποψίας;

  1. To γεγονός ότι παρά τα όσα είχαν ανακοινωθεί, χθες όχι μόνο δεν άνοιξαν οι κρουνοί, αλλά αντίθετα οι παραγγελίες φυσικού αερίου μέσω ενός βασικού ρωσικού αγωγού σηματοδότησαν ότι οι αποστολές θα παραμείνουν πολύ κάτω από το κανονικό. Δεν είναι τυχαίο ότι χθες οι τιμές σημείωσαν άνοδο έως και 9,7% .
  2. Σύμφωνα με τα διεθνή ειδησιογραφικά πρακτορεία οι ροές φυσικού αερίου μέσω του αγωγού «Yamal-Europe» από τη Ρωσία, προς τη Γερμανία μέσω Πολωνίας σταμάτησαν ξανά το Σάββατο. Πρόκειται για τη δεύτερη διακοπή μετά από εκείνη του περασμένου Σαββατοκύριακου. Μάλιστα για άλλη μια φορά το φυσικό αέριο έρεε ανατολικά από τη Γερμανία προς την Πολωνία, αντίστροφα από την κανονική κατεύθυνση.
  3. Οι γερμανικές παραγγελίες φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Yamal-Europe για παράδοση στον σταθμό συμπίεσης Mallnow μέχρι χθες εξακολουθούσαν να είναι υποδεέστερες των κανονικών επιπέδων. Η Gazprom δεν έκλεισε κανένα χώρο στα σημεία εισόδου Sudzha και Sokhranovka στα σύνορα μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, ενώ από την άλλη δεν έγινε κράτηση επιπλέον χωρητικότητας ούτε για το σταθμό Mallnow στη Γερμανία. Με τον χειμώνα προ το πυλών αυτό δημιουργεί πολλά ερωτήματα.

Η στήλη υποθέτει ότι η αγορά αναμένει την ανακοίνωση των όρων των μακροπρόθεσμων συμβολαίων που απαιτεί η Ρωσία προκειμένου να αυξήσει τις προμήθειες στην Ευρώπη. Βλέπετε, η Ευρώπη είχε προτιμήσει τα τελευταία χρόνια τις αγορές spot φυσικού αερίου και όχι μακροπρόθεσμα, πολυετή, συμβόλαια με την Gazprom.

Η Ρωσία όμως πρόσφατα έκανε σαφή την επιθυμία της για μια νέα συμφωνία με την Ευρώπη που θα περιλαμβάνει μεγαλύτερες ποσότητες αερίου, αλλά μέσω πολυετών συμφωνιών προμήθειας.

Όπως και να έχει, η ίδια η αγορά θα μας δώσει την κατεύθυνση. Προς το παρόν τα futures αναφοράς που διαπραγματεύονται στην Ολλανδία παραμένουν πολύ πιο πάνω από τα χαμηλά της 29ης Οκτωβρίου, ημερομηνία που η Ρωσία είχε ανακοινώσει την πρόθεση για αύξηση ροών φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.

Θα πρέπει να δούμε τις τιμές να σπάνε καθοδικά τουλάχιστον το πρόσφατο χαμηλό της 29ης Οκτωβρίου-τα 64,80 ευρώ/Mwh- για να συμπεράνουμε ότι οι δύο πλευρές θα έχουν καταλήξει στους όρους των μακροπρόθεσμων συμβολαίων, κάτι που θα σηματοδοτήσει με τη σειρά του τη σταδιακή περαιτέρω αποκλιμάκωση των τιμών.

Πόσο μεγάλη θα είναι αυτή όμως, θα εξαρτηθεί από τους όρους των νέων μακροπρόθεσμων συμβολαίων. Προφανώς μια μικρή αποκλιμάκωση των τιμών ίσως να πρέπει να μας προϊδεάσει για όρους όχι και τόσο ευνοϊκούς.

(Φωτό: Shutterstock)

[ΠΗΓΗ: https://www.liberal.gr/, της Μαίρης Βενέτη, 9/11/2021]