ΥΠΕΝ: «Πράσινο» στην Ελλημέτ για τη μονάδα παραγωγής σιδηροχρωμίου

Τι αναφέρει η ΑΕΠΟ για τη λειτουργία της μονάδας που θα παράγει 26.605 τόνους σιδηροχρώμιο ετησίως -Το «στοίχημα» της οικογένειας Κούτρα

Το «πράσινο φως» άναψε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την κατασκευή και λειτουργία της μονάδας παραγωγής σιδηροχρωμίου της εταιρείας «Ελληνικά Μεταλλεία (ΕΛΛΗΜΕΤ) Α.Ε.» στις περιοχές Ελλησπόντου και Κοζάνης.

Με χθεσινή απόφαση της Γενικής Διεύθυνσης Περιβαλλοντικής Πολιτικής του ΥΠΕΝ εκδόθηκε η σχετική Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων για τη μονάδα, η οποία προβλέπεται ότι θα παράγει 26.605 τόνους σιδηροχρώμιο κάθε έτος.

Η Ελλημέτ

Η Ελλημέτ Α.Ε., συμφερόντων της οικογένειας Κούτρα (Πρόεδρος του Δ.Σ. είναι ο εμπειρότατος παράγοντας του κατασκευαστικού κλάδου Δημήτρης Κούτρας) έχει συσταθεί από τον Δεκέμβριο του 2005 και τα τελευταία χρόνια αναπτύσσει πλούσια δραστηριότητα στο πεδίο των μεταλλευτικών και λατομικών εκμεταλλεύσεων.

Αποτελεί τον μεταλλειοκτήτη των οριστικών παραχωρήσεων χρωμίτη περιοχής Κοζάνης – Γρεβενών. Έτσι, μεταξύ των κύριων έργων της εταιρείας περιλαμβάνεται η εξόρυξη χρωμίτη από το όρος Βούρινο, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η εν λόγω μεγάλη επένδυση συνολικού ύψους 55 εκατ. ευρώ με στόχο τη δημιουργία μονάδας παραγωγής σιδηροχρωμίου στην Κοζάνη.

Η μονάδα θα αφορά στη μεταλλουργική κατεργασία εμπλουτισμένων κοιτασμάτων χρωμίτη, που εξορύσσονται από το Βούρινο και θα εμπλουτίζονται στα εργοστάσια εμπλουτισμού της Ελλημέτ στις θέσεις Βεγγίστρες και Σκούμπτσα. Σημειώνεται ότι το τελικό παραγόμενο μετάλλευμα του σιδηροχρωμίου αποτελεί πρώτη ύλη για την παραγωγή ανοξείδωτου χάλυβα υψηλών προδιαγραφών.

Η εταιρεία έχει ξεκινήσει την εξόρυξη χρωμίτη από το 2018 και μετά από μια διακοπή τη συνεχίζει μέχρι σήμερα, ενώ με την ολοκλήρωση της επένδυσης που προωθείται κατά στάδια, η Ελλάδα θα μπορούσε να καταστεί τέταρτη χώρα παραγωγής σιδηροχρωμίου στην ΕΕ. Υπενθυμίζεται ότι η Ελλημέτ Α.Ε. συμμετείχε και στο διαγωνισμό εκμίσθωσης του μεταλλείου των Μολάων στη Λακωνία.

Τι προβλέπει η ΑΕΠΟ

Σύμφωνα με τα αναφερόμενα στην ΑΕΠΟ, πρόκειται για μονάδα παραγωγής σιδηροχρωμίου υψηλής περιεκτικότητας σε άνθρακα (H.C. FeCr), στη θέση «Χαλβάδες» Πτελέας, του Δήμου Κοζάνης. Η συνολική ηλεκτρική ισχύς του εξοπλισμού ανέρχεται σε 20.000 kVA και κατανέμεται ανά μονάδα της παραγωγικής διαδικασίας ως εξής:

  • Παραγωγή FeCr H.C. (λειτουργία ηλεκτρικής καμίνου Η/Κ): 12.500 kVA
  • Εξοπλισμός μονάδας επίτηξης και κάλυψη λοιπών αναγκών του χώρου τήξης, που αφορούν στην παραγωγική διαδικασία (φορτώσεις υλικών, λειτουργία συγκροτημάτων κ.λπ.): 4.500 kVA
  • Κάλυψη βοηθητικών αναγκών των χώρων τήξης και επίτηξης (αντλητικά συγκροτήματα, υζητήρες κ.λπ.): 3.000 kVA
  • -Kινητήρια ισχύς: 2.575 kW
  • -Θερμική ισχύς: 12.880 kW
  • -Προστασίας περιβάλλοντος: 1.260Kw

Όσον αφορά τη δυναμικότητα της εγκατάστασης, προβλέπονται:

  • -Μονάδα τήξης: 3,4 t/ώρα, 81 t/ημέρα, 26.605 t/έτος FeCr H.C.
  • Mονάδα επίτηξης: 80.000 t/έτος ψημένων σφαιριδίων από συμπύκνωμα χρωμίτη

Το εργοστάσιο αναπτύσσεται σε γήπεδο επιφάνειας 89.586 m2, με επιφάνεια δόμησης 22.350 m2 και επιφάνεια κάλυψης: 36.051 m2, ενώ το απασχολούμενο προσωπικό θα είναι 100 άτομα.

Διαβάστε εδώ πώς θα γίνεται η παραγωγή:

[ΠΗΓΗ: https://www.newmoney.gr/, του Σταύρου Γριμάνη, 1/5/2024]