Το BMW Group επενδύει σε καινοτόμα μέθοδο που εξασφαλίζει την αποδοτική και βιώσιμη εξόρυξη λιθίου

Το BMW Group επιταχύνει την επέκταση της ηλεκτροκίνησης και υπολογίζει ότι θα κυκλοφορήσει περίπου δέκα εκατομμύρια αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα στο δρόμο τα επόμενα δέκα χρόνια. Μέχρι το 2030, τουλάχιστον οι μισές από τις παγκόσμιες πωλήσεις του BMW Group προβλέπεται να προέρχονται από αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα. Αυτό θα αυξήσει την ανάγκη για λίθιο, μία σημαντική πρώτη ύλη για την παραγωγή κυψελών μπαταριών.

Για την προώθηση μιας φιλικής προς το περιβάλλον και αποδοτικής ως προς τη χρήση φυσικών πόρων μεθόδου εξόρυξης λιθίου, το BMW Group επενδύει μέσω του επενδυτικού του βραχίονα, BMW i Ventures, σε μία καινοτόμα διαδικασία που ανέπτυξε η Αμερικανική startup Lilac Solutions. Η Lilac Solutions έχει αναπτύξει και κατοχυρώσει μία τεχνολογία ανταλλαγής ιόντων που θα βελτιώσει σημαντικά την απόδοση, τα κόστη και τη βιωσιμότητα, με την πρώτη ύλη να λαμβάνεται από ταμιευτήρες άλμης, που είναι φυσικές αποθέσεις αλμυρού νερού.

«Οι καινοτόμες τεχνολογίες παρέχουν καλύτερη, πιο βιώσιμη και πιο αποδοτική πρόσβαση στις πρώτες ύλες. Επενδύοντας σε startups, επιταχύνουμε την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών, κινητοποιώντας τον ανταγωνισμό και διευκολύνοντας την είσοδο νεοφυών επιχειρήσεων στην αγορά», δήλωσε ο Wolfgang Obermaier, Ανώτερος Αντιπρόεδρος Έμμεσων Αγαθών & Υπηρεσιών, Πρώτων Υλών, Εταίρων Παραγωγής BMW Group. «Επενδύοντας στην Lilac Solutions, υποστηρίζουμε την τεχνολογική πρόοδο στον τομέα της εξόρυξης λιθίου, εστιάζοντας στις υπεύθυνες και βιώσιμες μεθόδους».

Η Lilac Solutions έχει αναπτύξει μία νέα τεχνολογία ανταλλαγής ιόντων που καθιστά την εξόρυξη λιθίου από την άλμη πιο αποδοτική και οικονομική. Η εταιρεία επιδιώκει να μειώσει σημαντικά τις επιπτώσεις συγκριτικά με τις συμβατικές μεθόδους, προστατεύοντας, την ίδια στιγμή, τις τοπικές κοινότητες και τα οικοσυστήματα. Η τεχνολογία έχει ήδη δοκιμαστεί σε επίπεδο αρχικών πιλοτικών δοκιμών και πρέπει τώρα να δείξει τις δυνατότητες κλιμάκωσης και εκβιομηχάνισής της. Η διαδικασία θα μπορεί στη συνέχεια να χρησιμοποιηθεί σε αλυκές σε όλο τον κόσμο, ακόμα και αν έχουν χαμηλή περιεκτικότητα λιθίου.

 

[ΠΗΓΗ: https://www.voreini.gr/, 7/10/2021]