Γκάγκα: Η πανδημία συνεχίζει να καλπάζει, πρέπει όλοι να εμβολιαστούμε

Έκκληση προς όλους τους ανεμβολίαστους πολίτες να κάνουν το εμβόλιο απηύθυνε η αναπληρωτής υπουργός Υγείας στη σημερινή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας, τονίζοντας ότι η «πανδημία συνεχίζει να καλπάζει, πρέπει όλοι να εμβολιαστούμε».  Περιμένουμε αύξηση των κρουσμάτων στους μαθητές, ανέφερε η καθηγήτρια Παιδιατρικής  Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου, σημειώνοντας ότι αν και παρατηρείται σταθεροποίηση και ύφεση τις τελευταίες μέρες, τα ποσοστά σε νεκρούς και διασωληνώσεις παραμένουν υψηλά.

«Σαφή σταθεροποίηση της πανδημίας και ύφεση όσον αφορά τα νέα κρούσματα καταγράφεται τις τελευταίες 15 ημέρες, αλλά παραμένει αυξημένος ο αριθμός των διασωληνωμένων και των θανάτων», τόνισε χαρακτηριστικά η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου. 

Σύμφωνα με την καθηγήτρια παρατηρείται μείωση κατά 20% στον κυλιόμενο μέσο όρο του αριθμού των κρουσμάτων, ενώ ο δείκτης θετικότητας έχει μειωθεί στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη. «Παρακολουθούμε στενά τις μεγάλες πόλεις» τόνισε, διευκρινίζοντας ότι παραμένουν ορισμένες περιοχές της χώρας με υψηλό δείκτη θετικότητας, όπως Αργολίδα, Αρκαδία, Ευρυτανία, Ροδόπη, Γιάννενα και περιοχές στο βόρειο Αιγαίο.

Βάσει των στοιχείων που παρουσίασε ο δείκτης θετικότητας έχει πτώση από το 3,4% στο 2,4%

Η ίδια είπε ότι τα self test συμβάλουν στο να εντοπιστούν το 30% των νέων κρουσμάτων και προσέθεσε ότι η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι τα 35 έτη με σταθερή αύξηση των νέων κρουσμάτων στους άνω των 65 ετών. Το θετικό όπως είπε είναι ότι δεν αποτυπώνεται αύξηση των νέων κρουσμάτων στις μεγάλες πόλεις. 

Σταθερός όπως είπε είναι και ο αριθμός των νέων εισαγωγών στις ΜΕΘ. Σημείωσε δε πως 9 στους 10 διασωληνωμένους ασθενείς είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι, ενώ εκτίμησε πως η φετινή χρονιά με τη διά ζώσης εκπαίδευση να κυλήσει κατά το δυνατόν χωρίς διακοπές, καθώς η διαθεσιμότητα των εμβολίων και η εμβολιαστική κάλυψη προσφέρει ικανοποιητική προστασία τους ευάλωτους ενηλίκους και δεν δικαιολογείται επιβάρυνση των παιδιών. 

Επίσης, η πραγματοποίηση πολλών αυτοδιαγνωστικών τεστ θα βοηθήσει στην έγκαιρη διάγνωση των κρουσμάτων και στον περιορισμό της διασποράς του ιού σε συνδυασμό με τα αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα.

«Η έγκαιρη διάγνωση ασυμπτωματικών ή προσυμπτωματικών παιδιών συμβάλει σημαντικά στη μείωση της διασποράς του ιού», ενώ «ο συστηματικός έλεγχος όλων των ανεμβολίαστων σε εκπαιδευτικούς και μαθητές θα βοηθήσει στην έγκαιρη διάγνωση», πρόσθεσε.

Είναι θετικό τόνισε το γεγονός ότι 1 στα 4 παιδιά Λυκείου έχει εμβολιαστεί με μια δόση εμβολίου, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τους μαθητές του Γυμνασίου είναι 13%. Στόχος στα σχολεία είναι να γίνει η παρακολούθηση των μαθητών και εκπαιδευτικών που δεν έχουν εμβολιαστεί με 2 τεστ κάθε εβδομάδα. Τα τμήματα που θα έχουν κρούσμα δεν θα κλείνουν, αλλά θα ελέγχονται οι συμμαθητές τους και θα απομονώνονται, κατέληξε.

Για τα πλαστά πιστοποιητικά και τις πράξεις αναστολών

Η κ. Γκάγκα, ερωτηθείσα για τα πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού, είπε ότι «όπου υπάρχουν καταγγελίες γίνεται έλεγχος», συμπληρώνοντας ότι όποιοι υγειονομικοί εμπλέκονται θα υπόκεινται σε όλες τις διοικητικές και ποινικές κυρώσεις.

Σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας επιδόθηκαν συνολικά  5.305 πράξεις αναστολής στο σύνολο των εργαζομένων στην Υγεία, ήτοι στο 5,8% του συνόλου των εργαζομένων. 

Σε αυτό το ποσοστό 447 πράξεις αναστολών αφορούσαν γιατρούς (2,1%) σε σύνολο 21.000 γιατρών, το νοσηλευτικό προσωπικό έλαβε 2.700 σε σύνολο 40.000, ενώ το διοικητικό 879 πράξεις αναστολών σε περίπου 12.000.

Η Μίνα Γκάγκα διαβεβαίωσε ότι τυχόν προβλήματα θα αντιμετωπιστούν άμεσα και υπενθύμισε πως έχουν προκηρυχθεί νέες θέσεις γιατρών που θα τρέξουν γρήγορα, ενώ θα υπάρξει νοσηλευτικό προσωπικό επικουρικό. Συμπλήρωσε επίσης ότι υπάρχουν και 500 αιτήσεις ακύρωσης των εν λόγω πράξεων αναστολών, οι οποίες και εξετάζονται από την αρμόδια επιτροπή.

 

[ΠΗΓΗ: https://www.liberal.gr/, 9/9/2021]