Η αναθεώρηση της ανάπτυξης στο 5,9% βάζει ψηλότερα τον πήχη και για το 2022

Η σημαντική αναθεώρηση κατά 2,3 % του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας που ανακοίνωσε χθες ο Πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ, βάζει τον πήχη της οικονομικής μεγέθυνσης για το 2022 πιο πάνω από το 6,2% που είναι ακόμη η επίσημη πρόβλεψη για το 2022.

Η αναθεώρηση κατά 2,3% του ρυθμού ανάπτυξης από το 3,6% στο 5,9%, με δεδομένο ότι η πρόβλεψη για το πρώτο εξάμηνο διαμορφώθηκε στο 7% μετά και την ανακοίνωση των στοιχείων για το δεύτερο τρίμηνο του έτους, όταν η ανάπτυξη έφτασε το 16,2%, προϋποθέτει ένα ρυθμό ανάπτυξης για το δεύτερο εξάμηνο του χρόνου της τάξης του 4,9%. Μια τέτοια εξέλιξη, παρότι ο υψηλότερος πληθωρισμός θα ροκανίσει ένα μέρος της ανάπτυξης για φέτος, θα δημιουργήσει μια υψηλότερη της προβλεπόμενης θετική επίδραση (carry over) από το τέταρτο τρίμηνο του χρόνου στο πρώτο τρίμηνο του 2022. Η υψηλότερη βάση εκκίνησης για το επόμενο χρόνο για το οποίο ο πήχης είναι ήδη ψηλά αφού η ανάπτυξη προβλέπεται να φτάσει το 6,2%, δημιουργεί προϋποθέσεις για νέο ρεκόρ 10ετιών για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Αν η δυναμική που έχει αποκτήσει οικονομία τροφοδοτηθεί και με τα περίπου 10 δισ. ευρώ κοινοτικών πόρων που θα έχει να αξιοποιήσει η χώρα, τότε σε δύο χρόνια η Ελλάδα θα έχει αφήσει πίσω της για πάντα την κρίση του κορονοϊού.

Το ίδιο θετικό είναι ότι και τα μέτρα συνολικού ύψους 3,45 δισ. ευρώ (1,05 δισ. για φέτος και 2,35 δισ. για το 2022 ) είναι πολύ μακριά από απ΄ τις γνωστές παροχές της ΔΕΘ και έχουν συγκεκριμένη στόχευση.

Συγκεκριμένα για την στήριξη εισοδημάτων επιχειρήσεων και νοικοκυριών το πακέτο της ΔΕΘ είχε μέτρα συνολικού ύψους 3,05 δισ. ευρώ, από τα οποία περίπου 2,2 δισ. ευρώ είναι από μειώσεις φόρων, εισφορών και τελών και μέτρα 880 εκατ. ευρώ έμμεσης αύξησης των εισοδημάτων μέσω μείωσης οφειλών ή στήριξης κατά των ανατιμήσεων. Το δεύτερο επιμέρους πακέτο περιελάμβανε μέτρα ύψους 299 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση της απασχόλησης, ενώ εξαγγέλθηκαν και μέτρα ύψους 46,5 εκατ. ευρώ για την προσέλκυση επενδύσεων. Γι αυτό και έγιναν αποδεκτά και από τους θεσμούς με τους οποίους υπήρχε διαπραγμάτευση όλες τις προηγούμενες μέρες. Τα μέτρα αυτά στην ανάλυση τους ανά κατηγορία είναι:

Η στήριξη των εισοδημάτων

Το κύριο μέρος των εξαγγελιών του πρωθυπουργού αφορούσε την στήριξης των εισοδημάτων έναντι των απωλειών της 10ετούς κρίσης, στην συνέχεια της κρίσης του κορονοϊού και τελευταία έναντι του κύματος των ανατιμήσεων ειδικά στα ενεργειακά προϊόντα. Όλα αυτά μέσω μειώσεων φόρων τελών και εισφορών συνολικού ύψους 3 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα, στο πεδίο της μείωσης φόρων και εισφορών έχουμε μέτρα συνολικού ύψους 2.188 δισ. ευρώ. Πιο συγκεκριμένα αφορούν:

  1. Την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης και για το 2022 για τα εισοδήματα του ιδιωτικού τομέα και της μείωσης εισφορών κατά 3% με κόστος 1,583 δισ. ευρώ.
  2. Τη μείωση του συντελεστή φορολογίας για τις επιχειρήσεις από το 24 στο 22% με κόστος 183 εκατ. ευρώ.
  3. Την επέκταση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στην εστίαση, τον τουρισμό, τις μεταφορές και τα εισιτήρια θεάτρου και κινηματογράφου, τα γυμναστήρια και τις σχολές χορού με κόστος 280 εκατ. ευρώ.
  4. Τη μείωση του ΦΠΑ στις ζωοτροφές από το 13% στο 6% με κόστος 19 εκατ. ευρώ.
  5. Την κατάργηση του φόρου δωρεών και γονικών παροχών μέχρι και τα 800.000 ευρώ με κόστος 32 εκατ. ευρώ .
  6. Την αναστολή του τέλους συνδρομητικής τηλεόρασης και το 2022 με κόστος 13,5 εκατ. ευρώ.
  7. Την μείωση του τέλους κινητής τηλεφωνίας από 12% έως 20% σήμερα στο 10% με κόστος 68 εκατ. ευρώ.

Το πακέτο θα αυξηθεί περαιτέρω με την μείωση του ΕΝΦΙΑ και του συμπληρωματικού φόρου που θα γίνει γνωστή με την ανακοίνωση του προσχεδίου του προϋπολογισμού.

Παράλληλα εξαγγέλθηκαν μέτρα έμμεσης αύξησης των εισοδημάτων συνολικού ύψους 880 εκατ. ευρώ. Τα μέτρα αυτά αφορούν:

  • – Την εκ των υστέρων μείωση τους επιστρεπτέου τμήματος των επιστρεπτέων προκαταβολών 1, 2 και 3 από 25% έως και 50%, με κόστος 660 εκατ. ευρώ.
  • – Η επέκταση έως το τέλος του χρόνου του προγράμματος γέφυρα Ι για επιδότηση δόσεων εξυπηρετούμενων και μη δανείων ιδιωτών, τα οποία είναι συνδεδεμένα με την πρώτη κατοικία, με κόστος 48 εκατ. ευρώ.
  • – Η επιδότηση των αυξήσεων του ηλεκτρικού ρεύματος με κόστος 150 εκατ. ευρώ.
  • – Η αύξηση του επιδόματος θέρμανσης κατά 20% με κόστος 17 εκατ. ευρώ.
  • – Η χορήγηση στεγαστικού επιδόματος σε 25.000 σπουδαστών των δημόσιων ΙΕΚ με κόστος 5 εκατ. ευρώ.

Μέτρα για την απασχόληση

Στο πακέτο της ΔΕΘ περιλαμβάνονταν μέτρα για την στήριξη των εποχικά απασχολούμενων και την αύξηση της απασχόλησης ύψους 299 εκατ. ευρώ Τα μέτρα αυτά είναι:

  • Το μέτρο της επιδότησης πρόσληψης νέων μέχρι και 29 ετών με 1200 ευρώ με κόστος 28 εκατ. ευρώ.
  • Η επέκταση του προγράμματος επιδοτούμενων θέσεων εργασίας από τις 100.000 στις 150.000 θέσεις με κόστος 169 εκατ. ευρώ.
  • Η επέκταση του προγράμματος συνεργασία μέχρι και το τέλος του χρόνου με κόστος 50 εκατ. ευρώ.
  • Η επέκταση του προγράμματος επιδότησης κενών θέσεων στον πολιτισμό έως τον Δεκέμβριο 2021 με κόστος 22 εκατ. ευρώ.
  • Η καταβολή αποζημίωσης ειδικού σκοπού για τους καλλιτέχνες για άλλους 2 μήνες (για τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο) και τους ξεναγούς για άλλους δύο μήνες (Μάιο και Ιούνιο) με κόστος 30 εκατ. ευρώ.

Μέτρα προσέλκυσης επενδύσεων

Το πακέτο της ΔΕΘ πλαισιώθηκε με ένα πακέτο κινήτρων για τη βελτίωση της λειτουργίας των επιχειρήσεων και την προσέλκυση επενδύσεων ύψους 46,5 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα εξαγγέλθηκαν:

  • Η μείωση του φορολογικού συντελεστή για μικρομεσαίες επιχειρήσεις που συγχωνεύονται με κόστος 5 εκατ. ευρώ.
  • Η παροχή υπερεκπτώσεων για πράσινες και ψηφιακές επενδύσεις με κόστος 20 εκατ. ευρώ.
  • Η μείωση του φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίου κατά 50% με κόστος 21,5 εκατ. ευρώ.

 

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, του Τάσου Δασόπουλου, 12/9/2021]