ΛΑΡΚΟ – Εξελίξεις με τα εργασιακά και περιβαλλοντικά εμπόδια

Σχέδιο για μετατάξεις εργαζομένων σε δημόσιο και ΟΤΑ. Ανεβαίνει στο VDR η ΑΕΠΟ για το εργοστάσιο. Σενάριο για παράταση των διαγωνισμών παραχώρησης

Δύο από τα μεγάλα αγκάθια της ιδιωτικοποίησης της ΛΑΡΚΟ που έχουν απομείνει πριν την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών είναι η τύχη των εργαζομένων υπό το νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς και η έγκριση των περιβαλλοντικών όρων για την εκκίνηση της λειτουργίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι υποψήφιοι επενδυτές ζητούν αποσαφηνίσεις αναφορικά με το εργασιακό προκειμένου αφενός να μην παρεμποδιστεί η λειτουργία του εργοστασίου από διαμαρτυρόμενους εργαζόμενους όταν ολοκληρωθεί η πώληση και αφετέρου για να έχουν μία εικόνα ως προς τον αριθμό που ενδεχομένως επαναπροσλάβουν. Πηγές θέλουν την κυβέρνηση και για κοινωνικούς λόγους να επεξεργάζεται σχέδιο για μετατάξεις εργαζομένων στο δημόσιο ή Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Υπενθυμίζεται ότι συνολικά στη ΛΑΡΚΟ απασχολούνταν 1.080 και με βάση το πλάνο της ιδιωτικοποίησης δεν υπάρχει καμία δέσμευση για την επαναπρόσληψη τους. Αντίθετα, έχει αφεθεί στη διακριτική ευχέρεια του νέου επενδυτή για να αποφασίσει αν θα κρατήσει μέρος του προσωπικού.

Ως προς το περιβαλλοντικό ζήτημα, οι «μνηστήρες» της ΛΑΡΚΟ έχουν ζητήσει την έκδοση Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων προκειμένου να επαναλειτουργήσει το εργοστάσιο. Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, το σχέδιο της ΑΕΠΟ έχει ετοιμαστεί και ανεβαίνει στο VDR προκειμένου οι φιναλίστ του διαγωνισμού να κάνουν τις παρατηρήσεις τους.

Σενάριο παράτασης

Οι δύο αυτές εκκρεμότητες επηρεάζουν τις τελικές κοστολογικές και οικονομικές αναλύσεις των υποψηφίων προκειμένου να καταθέσουν τις οριστικές τους προτάσεις.

Και είναι πιθανόν, αν και τρέχουν εξελίξεις για αυτά τα δύο θέματα, οι διαγωνισμοί του Ειδικού Διαχειριστή και του ΤΑΙΠΕΔ να πάνε πιο πίσω. Αυτό αναφέρουν εκτιμήσεις παραγόντων που παρακολουθούν από κοντά τις διαδικασίες.

Ο πρώτος διαγωνισμός του Ειδικού Διαχειριστή, υπενθυμίζεται ότι αφορά στη μεταβίβαση των μεταλλείων Ευβοίας, Φθιώτιδας, Βοιωτίας (περιοχή Αγ. Ιωάννης) και Καστοριάς, αποθέματα μεταλλευμάτων, υποπροϊόντων και ανακυκλώσιμων υλικών καθώς και αγροτεμαχίων. Για αυτόν ο Ειδικός Διαχειριστής φέρεται να προσδιορίζει χρονικά την ημερομηνία υποβολής προσφορών περί τα τέλη Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου.

Ο δεύτερος διαγωνισμός του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων αφορά στη μακροχρόνια μίσθωση του εργοστασίου της ΛΑΡΚΟ και των μεταλλείων στη Λάρυμνα και το Λούτσι. Πρόκειται για εγκαταστάσεις και μεταλλευτικά δικαιώματα που ανήκουν στο δημόσιο. Ο προγραμματισμός του ΤΑΙΠΕΔ για τις δεσμευτικές προσφορές είναι για τις 25 Οκτωβρίου, σύμφωνα με πληροφορίες.

Δεν αποκλείεται, όπως προαναφέρθηκε, το τελικό χρονοδιάγραμμα να μετατεθεί χρονικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τους έξι επενδυτές που είχαν συμμετάσχει στην αρχική διαγωνιστική διαδικασία, στην κούρσα παραμένουν οι: ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – AD HOLDINGS AG, MYTILINEOS και COMMODITY & MINING INSIGHT IRELAND LIMITED.

 

[ΠΗΓΗ: https://www.ot.gr/, του Χρήστου Κολώνα, 16/9/2021]