ΛΑΡΚΟ: Προς αναβολή ο διαγωνισμός μίσθωσης του εργοστασίου

Σίγουρη θα πρέπει να θεωρείται η αναβολή του διαγωνισμού μίσθωσης του εργοστασίου της ΛΑΡΚΟ και των μεταλλείων στη Λάρυμνα και στο Λούτσι, που είναι προγραμματισμένος από το ΤΑΙΠΕΔ για τη Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2021.

H βασική εκκρεμότητα είναι το μέλλον των 1.080 εργαζομένων. Με βάση τη διαδικασία εκκαθάρισης της βιομηχανίας, δεν υπάρχει καμία υποχρέωση για επαναπρόσληψή τους από τον νέο επενδυτή. Ωστόσο, η κυβέρνηση φέρεται ότι μελετά σχέδιο μετάταξης μέρους του προσωπικού, που ενδεχομένως η νέα διοίκηση της ΛΑΡΚΟ δεν θα θελήσει να διατηρήσει στις θέσεις εργασίας. Πηγές θέλουν για την κυβέρνηση, αλλά και για τους επενδυτές, το θέμα της τύχης των εργαζομένων να είναι κομβικής σημασίας τόσο για κοινωνικούς λόγους όσο και για να μην προκληθούν αντιδράσεις που θα παρακωλύσουν το έργο του νέου ιδιοκτήτη.

Η δεύτερη βασική αιτία είναι ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος για τους διεκδικητές (Mytilineos, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – AD Holdings AG και Commodity & Mining Insight Ireland Limited) να μελετήσουν τα νέα δεδομένα στις υποθέσεις-αγκάθια των εργαζομένων και των

περιβαλλοντικών όρων, και να προετοιμάσουν τις δεσμευτικές προτάσεις τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, ως προς το περιβαλλοντικό, το υπουργείο ΠΕΝ φέρεται ότι έχει ετοιμάσει το σχέδιο της Απόφασης Εγκρισης Περιβαλλοντικών Ορων, προκειμένου ο νέος ιδιοκτήτης να λειτουργήσει το εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα. Οι ίδιες πηγές θέλουν το σχέδιο να ανεβαίνει σύντομα στο VDR, προκειμένου οι υποψήφιοι επενδυτές να κάνουν τις παρατηρήσεις τους.

Τα δύσκολα συνδέονται με το εργοστάσιο της Λάρυμνας, και συγκεκριμένα με τις επενδύσεις που απαιτούνται για τη συμμόρφωσή του με την περιβαλλοντική νομοθεσία και την αντικατάσταση του παλιού μηχανικού εξοπλισμού. Πρόκειται για επενδύσεις που ξεπερνούν τα 300.000.000 ευρώ στην περίπτωση που το μοντέλο παραγωγής συνεχίσει να είναι αυτό της πυρομεταλλουργίας. Για την αλλαγή του στο μοντέλο της υδρομεταλλουργίας, οι επενδύσεις φτάνουν τα 700.000.000 ευρώ.

[ΠΗΓΗ: https://www.newsbreak.gr/, 19/9/2021]