Ακυρώνουν μαζικά εμβολιασμούς με AstraZeneca σε Ελλάδα και εξωτερικό

Έχοντας ξεπεράσει τα 2 εκατ. εμβολιασμούς στην Ελλάδα, το εμβολιαστικό πρόγραμμα προχωρά, δεχόμενο ισχυρούς κλυδωνισμούς από την βροχή των ακυρώσεων που σημειώνονται τις τελευταίες ημέρες στα ραντεβού με το εμβόλιο της AstraZeneca, καθώς οι πολίτες έχουν μπερδευτεί με τα όσα ακούνε για τις σπάνιες παρενέργειες του.

Την σύγχυση του κόσμου μεγαλώνει η αποσπασματική αντιμετώπιση του προβλήματος, με κάθε χώρα της Ευρώπης να αποφασίζει μόνη και ξεχωριστά τι θα κάνει, με συνέπεια να δημιουργείται μια Βαβέλ διαφορετικών φωνών και τοποθετήσεων.

Για παράδειγμα, η Γερμανία, η Ολλανδία και η Εσθονία χορηγούν το εμβόλιο μόνο σε άτομα άνω των 60 ετών, η Ισπανία μόνο σε άτομα ηλικίας 60 -65 ετών, η Φιλανδία, η Σουηδία και η Λιθουανία σε άτομα άνω των 65 ετών, η Μ. Βρετανία σε άτομα άνω των 30 ετών και η Δανία πάγωσε τελείως τους εμβολιασμούς με το συγκεκριμένο σκεύασμα για κάθε ηλικία.

Να θυμίσουμε πως πριν λίγο καιρό το εμβόλιο της AstraZeneca χορηγούνταν μόνο σε άτομα κάτω των 65 ετών (το αντίστροφο με ότι ισχύει τώρα), γιατί δεν είχαν περιληφθεί ηλικιωμένοι στις πρώτες κλινικές μελέτες και δεν υπήρχαν ευρήματα που να υποστηρίζουν την αποτελεσματικότητά του στις μεγαλύτερες ηλικίες.

Στην Ελλάδα, αναμένοντας μέσα στην ημέρα την απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για το αν θα υπάρξει κάποιος ηλικιακός περιορισμός στην χορήγηση του συγκεκριμένου εμβολίου, από τους 57.000 covid εμβολιασμούς που πραγματοποιούνται κατά μέσο όρο κάθε ημέρα μόλις οι 10.000 γίνονται με το εμβόλιο της Astra Zeneca.

Οι αδιάθετες δόσεις -για να μην χαθούν-προσφέρονται ήδη μέσω μηχανισμού αναπλήρωσης σε ανθρώπους που έχουν κλεισμένο ραντεβού για αργότερα, ώστε να εμβολιαστούν ταχύτερα και σε εκπαιδευτικούς, που ωστόσο επειδή είναι στην πλειονότητα τους γυναίκες κάτω των 60 ετών, δεν εκδηλώνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Ο γενικός γραμματέας της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους δήλωσε ότι υπάρχουν σκέψεις να ενταχθούν στον μηχανισμό αναπλήρωσης συγκεκριμένες επαγγελματικές τάξεις, που θα επιθυμούσαν να εμβολιαστούν εν όψει του ανοίγματος της εστίασης και του τουρισμού.

Αναφερόμενος στις φήμες για μαζικές ακυρώσεις των ραντεβού για το εμβόλιο της AstraZeneca, o πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος εξηγεί ότι είναι βάσιμες, καθώς αυτές τις ημέρες οι γιατροί δέχονται δεκάδες τηλεφωνήματα από ασθενείς, συγγενείς και γνωστούς τους, που τους υποβάλλουν καθημερινά το ίδιο ερώτημα, αν δηλαδή είναι ασφαλές να κάνουν το συγκεκριμένο εμβόλιο και τους μεταφέρουν τις ανησυχίες τους για τα περιστατικά των σπάνιων θρομβώσεων.

Για τις συνέπειες αυτών των αναταράξεων ο κ. Εξαδάκτυλος υπογραμμίζει πως κάθε εμπόδιο στην διενέργεια των εμβολιασμών καθυστερεί την πραγματοποίηση του προγράμματος και συνεπώς καθυστερεί και την επίτευξη των στόχων του προγράμματος (δηλαδή την δημιουργία του τείχους της ανοσίας).

[ΠΗΓΗ: https://www.liberal.gr/, της Αλεξίας Σβώλου, 9/4/2021]