Μας παρακολουθούν ή τους ψεκάζουν;

Το σκάνδαλο εντόπισαν 63 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, που έχουν άλλωστε και ειδίκευση στο θέμα από τον καιρό του αλήστου μνήμης Παπαγγελόπουλου. Ενώ έδωσε αφορμή και στον Αλέξη Τσίπρα να μας κάνει επίδειξη της προόδου του στα αγγλικά. Η κυβέρνηση, κατήγγειλε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, συνάπτει “εκ κρυπτώ συνεργασία με εταιρείες επεξεργασίας προσωπικών δεδομένων και data mining”. Data mining; Γουάου…

Άλλωστε, υπήρχε και το αποκαλυπτικό δημοσίευμα της “ΕφΣυν” την προηγουμένη, που έγραφε αναλυτικά για το “Ποια Είναι η Εταιρεία που μας Επιτηρεί”. Και μόνο από τους υπότιτλους, για το αμαρτωλό παρελθόν της εταιρείας, για την κρυφή σύμβαση, αλλά και από την εικονογράφηση αλά Big Brother της πρώτης σελίδας, καταλάβαινες ότι το πράγμα ήταν πολύ σοβαρό. Σκανδαλάρα περιωπής.

Η πολύ σκοτεινή αυτή ιστορία, που πέρασε λίγο στα ψιλά στα συστημικά Μέσα, προφανώς λόγω λίστας Πέτσα -δεν εξηγείται αλλιώς- αφορά τη σύμβαση του ελληνικού Δημοσίου με την εταιρεία Palantir. Και μόνο ότι εμπνεύστηκαν την ονομασία της εταιρείας από τον “Άρχοντα των Δαχτυλιδιών” σε βάζει σε σκέψεις.

Και ήταν τόσο εν κρυπτώ “η μυστική σύμβαση”, που λέει και ο κ. Τσίπρας, που ανακοινώθηκε με tweet του Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, μετά από επικοινωνία του με τον Βασίλη Κικίλια: “Χαίρομαι που βλέπω τον Β. Κικίλια και πάλι για να συζητήσουμε τη συνεχιζόμενη συνεργασία ΗΠΑ-Ελλάδας στον αγώνα κατά του Covid-19. Η φαρμακευτική και τεχνολογική καινοτομία των ΗΠΑ, Pfizer, LillyPad, AbbottNews, PalantirTech και άλλων θα βοηθήσουν στη μείωση της πίεσης στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης στην Ελλάδα και τελικά θα τερματίσουν την πανδημία”. Τόσο ερασιτέχνης αυτός ο Πάιατ. Εβγαλε φόρα παρτίδα τη μυστική σύμβαση…

Αμ η εταιρεία; Αυτοί κι αν είναι ερασιτέχνες. Αφού ανακοίνωσαν τη συνεργασία τους με την ελληνική κυβέρνηση -με δελτίο Τύπου, παρακαλώ (sic)- μετά από τηλεδιάσκεψη με τον Πρωθυπουργό, και ανέβασαν το δελτίο μάλιστα και στη ιστοσελίδα τους… Με τη γίδα στην πλάτη τούς πιάσαμε.

Εντάξει, μπορεί να μην είναι τόσο “εν κρυπτώ” τελικά η μυστική σύμβαση, αλλά σίγουρα είναι ύποπτη η σύμβαση. Και πολύ…

Ύποπτη φυσικά, γιατί η εταιρεία θησαυρίζει εν μέσω πανδημίας. Όπως μας ενημερώνει “Η Αυγή”, που παρακολουθεί το θέμα και ειδικά τις χρηματαγορές -μόνο το εμβόλιο της έχει ξεφύγει…- η εταιρεία έχει εκτινάξει τα κέρδη της, έχοντας συνάψει μόνο από την αρχή της πανδημίας, πάνω από 100 συμφωνίες (Bloomberg). Η πρόβλεψη εσόδων δείχνει αύξηση 44%, ενώ η μετοχή της στα τέλη Νοεμβρίου χτύπησε ρεκόρ αύξησης, διπλασιάζοντας την τιμή της και προσθέτοντας 17 δισ. στην αγοραστική αξία της εταιρείας.

Θησαυρίζουν εν μέσω πανδημίας. Ή, όπως θα έλεγε και η Ρένα, θησαυρίζουν με πρόσχημα την πανδημία. Πόσο περισσότερο ύποπτο να είναι αυτό; Παγκόσμιο σκάνδαλο.

Εντάξει, ένα μόνο πρόβλημα υπάρχει. Στην ερώτηση που θέτουν οι 63 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για το “όφελος της ιδιωτικής εταιρείας από τη συνεργασία της με το Ελληνικό Δημόσιο” η απάντηση είναι… μηδέν όφελος. Όπως προκύπτει, η ίδια η Palantir προσέγγισε την άνοιξη την ελληνική κυβέρνηση προσφέροντας τις pro bono (αφιλοκερδώς) υπηρεσίες της, όπως έγινε και με άλλες εταιρείες (Viber). Η Ελλάδα, όπως και άλλες χώρες της Ευρώπης, χρησιμοποιεί την τεχνολογία της Palantir για την αντιμετώπιση της πανδημίας, δωρεάν. Τζίφος; Όχι βέβαια.

Εντάξει, μπορεί να μην είναι εν κρυπτώ, μπορεί η σύμβαση να μην είναι μυστική, μπορεί η εταιρεία -τουλάχιστον από τη συνεργασία της με το ελληνικό Δημόσιο- να μη θησαυρίζει, αλλά η σύμβαση είναι ύποπτη. Τελεία.

Είναι ύποπτη, αφού στο παρελθόν ο τεχνολογικός κολοσσός έχει -λέει- συνεργαστεί με τη CIA, το FBI και τις γαλλικές μυστικές υπηρεσίες. Αυτό δεν είναι από μόνο του επιλήψιμο; Είναι αυτοί πελάτες ενός τεχνολογικού κολοσσού; Χάθηκε η ΜΚΟ “Αποστολή”, ο σύλλογος συμπαράστασης κρατουμένων “Ο Ονήσιμος”, ο πολιτιστικός σύλλογος Βαλτεσινίκου: “Η Κοίμηση της Θεοτόκου”;

Τώρα, υποθέτω ότι η CIA, το FBI και οι γαλλικές μυστικές υπηρεσίες χρησιμοποιούν και τα Windows της Microsoft, αλλά ο χρόνος δεν μας επιτρέπει να ασχοληθούμε με όλα τα σκάνδαλα μαζί. Θα επανέλθουμε με όλα τα στοιχεία. Άλλωστε την άθλια εμπλοκή του Gates στην πανδημία του κορονοϊού την έχει εξηγήσει τόσο καλά η Ραχήλ Μακρή, που οι 63 έρχονται δεύτεροι και καταϊδρωμένοι.

Η τελευταία πάντως σύμβαση της Palantir είναι με τον Οργανισμό Φαρμάκων και Τροφίμων των ΗΠΑ, τον περίφημο FDA, αλλά και αυτό καθόλου δεν ξεπλένει την εταιρεία. Στάχτη στα μάτια μας.

Αλλά βέβαια δικαιούμαστε να αναρωτηθούμε. Αν ο FDA έκρινε ότι η εταιρεία μπορεί να βοηθήσει στην αξιολόγηση των φαρμάκων στις ΗΠΑ, μήπως μπορεί να βοηθήσει λίγο και στην Ελλάδα. Ή όχι;

Μήπως η εταιρεία έχει πρόσβαση σε βιομετρικά δεδομένα Ελλήνων και ξένων; Μήπως έχει πρόσβαση σε προσωπικά δεδομένα; Αυτό είναι σοβαρό.

“Όχι” είναι η απάντηση από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, που διευκρινίζει ότι η περίφημη σύμβαση είναι απλά για μια οπτικοποίηση των δεδομένων που παραχωρεί στην εταιρεία το υπουργείο -π.χ. η κίνηση στους δρόμους ή η κατανάλωση βενζίνης-, δεδομένα που τη Δευτέρα θα τα ανεβάσει όλα στο διαδίκτυο, για να μπορούν να τα συμβουλεύονται και να ενημερώνονται και όλοι οι Ελληνες πολίτες.

Μια απλή οπτικοποίηση; Όλος ο θόρυβος για μερικά γραφήματα; Τελικά δηλαδή πού είναι το σκάνδαλο; Μήπως το σκάνδαλο είναι ότι δεν ανέβασε τη σύμβαση, έστω τη δωρεά, στη Διαύγεια το Υπουργείο; Μήπως αυτό κινητοποίησε όλη την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και τον επικεφαλής της, που διέκρινε και data mining; Όλος αυτός ο σαματάς γιατί δεν ανέβηκε η δωρεάν σύμβαση στη Διαύγεια;

Ούτε καν. Υποχρέωση για ανάρτηση στη Διαύγεια υπάρχει, μου λένε, όταν γίνεται επίσημη δωρεά. Εδώ μιλάμε για ένα απλό μνημόνιο συνεργασίας… Γι’ αυτό σας λέω: Μας παρακολουθούν ή τους ψεκάζουν; Ποντάρω στο δεύτερο.

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, του Μανόλη Καψή, 19/12/2020]