Έως τον Μάρτιο στην Ελλάδα 1,265 εκατ. δόσεις του εμβολίου της Pfizer – Το χρονοδιάγραμμα των εμβολιασμών

Στις 27 Δεκεμβρίου ξεκινούν οι εμβολιασμοί για τον κορονοϊό στη χώρα μας όπως ανακοίνωσε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μ. Θεοδωρίδου, ενώ σύμφωνα με τον υπεύθυνο για την επιχείρηση «Ελευθερία» Μάριος Θεμιστοκλέους, μέχρι τον Μάρτιο αναμένονται να φτάσουν στην Ελλάδα 1.265.550 δόσεις του εμβολίου. Η πρώτη ομάδα που θα εμβολιαστεί θα είναι οι υγειονομικοί. Θα ακολουθήσουν άτομα μεγάλης ηλικίας που φιλοξενούνται σε δομές και οι άνω των 85 ετών.

Κατά τη σημερινή ενημέρωση για το εθνικό σχέδιο εμβολιασμών, ο κ. Θεμιστοκλέους ανέλυσε το χρονοδιάγραμμα σύμφωνα με το οποίο θα γίνουν οι εμβολιασμοί στη χώρα, αλλά και το πότε θα φτάσουν οι δόσεις του εμβολίου των Pfizer/BioNTech στη χώρα μας.

Συγκεκριμένα ανέφερε πως μέχρι τον Μάρτιο θα έχουμε 1.265.550 δόσεις του εμβολίου, ενώ, όπως είπε, ενθαρρυντικό είναι το γεγονός πως το προσεχές διάστημα αναμένονται εγκρίσεις και για τα εμβόλια άλλων εταιρειών για τον κορονοϊό.

Αναλυτικά το χρονοδιάγραμμα για τους εμβολιασμούς:

  • Στις 26 Δεκεμβρίου η Ελλάδα θα παραλάβει την πρώτη μικρή παρτίδα των εμβολίων που θα αριθμεί 9.750 δόσεις.
  • Στις 27 Δεκεμβρίου θα γίνουν οι πρώτοι εμβολιασμοί στα νοσοκομεία αναφοράς της Αττικής (Ευαγγελισμός, Σωτηρία, Αττικό, Θριάσιο, Ασκληπιείο Βούλας).
  • Στις 28 Δεκεμβρίου θα γίνει διανομή των δόσεων των εμβολίων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, το ΑΧΕΠΑ, το πανεπιστημιακό Ιωαννίνων και στην Πάτρα έτσι ώστε να αρχίσουν οι εμβολιασμοί στο υγειονομικό τους προσωπικό στις 29 Δεκεμβρίου.
  • Έως τις 30 Δεκεμβρίου η Ελλάδα θα παραλάβει την πρώτη μεγάλη παρτίδα εμβολίων 83.850 δόσεων.
  • Μέχρι το τέλος Ιανουαρίου η Ελλάδα αναμένεται να παραλάβει 429.000 δόσεις και άλλες 333.450 δόσεις έως τέλος Φεβρουαρίου.
  • Μέχρι το τέλος Μαρτίου η Ελλάδα θα έχει παραλάβει μόνο από την εταιρία Pfizer/Biontech 1 εκατ. 265 χιλιάδες δόσεις. Σε αυτές αναμένεται να προστεθούν τον Ιανουάριο, από τη στιγμή που θα λάβουν έγκριση, παραδόσεις από τις εταιρίες Moderna και AstraZeneca.

Με βάση τον προγραμματισμό, οι εμβολιασμοί στο γενικό πληθυσμό αναμένεται να ξεκινήσουν μέσα στο δεύτερο δεκαήμερο του Ιανουαρίου.

Όπως είπε κατά την ενημέρωση η κα Θεοδωρίδου «όταν εμβολιαστούμε το πρόβλημα δεν θα έχει τελειώσει. Συνεχίζουμε να φοράμε μάσκες, να τηρούμε αποστάσεις. Αισιοδοξία ναι, εφησυχασμός όχι».

Αναφερόμενη στο εμβόλιο της Pfizer BioNTech, που σήμερα πήρε το “πράσινο φως” και από τον ΕΜΑ, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών εξήγησε ότι το mRNA δεν μεταφέρει τον ιό και δεν έχει καμία επίδραση στο DNA του κυττάρου και τόνισε: «Tο εμβόλιο της Pfizer BioNTech έχει μεγάλη ασφάλεια, δημιουργεί υψηλό αριθμό αντισωμάτων και η αποτελεσματικότητά του ξεπερνάει το 94%».

Η κα Θεοδωρίδου ανέφερε για τους εμβολιασμούς ότι είχαν την πιο σημαντική επίδραση στην υγεία και την ποιότητα της ζωής των ανθρώπων. «Από τον ΠΟΥ υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο σώζονται 2-3 εκατ. ζωές. Το εμβόλιο δίνει ελπίδα», τόνισε η ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής του ΕΚΠΑ.

[ΠΗΓΗ: https://www.liberal.gr/, 21/12/2020]