παγώνει η επένδυση στα μεταλλεία κασσάνδρας

DCIM100MEDIADJI_0014.JPG

Δεν μπορεί να πει κάποιος πως η είδηση έπεσε σαν «κεραυνός εν αιθρία»… Όλα έδειχναν πως η στιγμή κατά την οποία η Eldorado Gold θα αντιδρούσε, δεν θα αργούσε. Έτσι σήμερα το πρωί, με ένα δελτίο τύπου η εταιρεία ανακοίνωσε την αναστολή των εργασιών στα επιμέρους υποέργα της, εκτός από τις εργασίες συντήρησης και περιβαλλοντικής προστασίας. Αναλυτικά και ανά έργο η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:

Έργο Σκουριών (Χαλκιδική): Οι δραστηριότητες κατασκευής και ανάπτυξης του έργου των Σκουριών, με επένδυση άνω των 350 εκ. δολαρίων μέχρι σήμερα και με εργατικό δυναμικό 530 ατόμων συμπεριλαμβανομένων των εργολάβων, θα ανασταλούν στις 22 Σεπτεμβρίου 2017.

Έργο Ολυμπιάδας (Χαλκιδική): Η φάση δοκιμαστικής λειτουργίας του ανακαινισμένου εργοστασίου εμπλουτισμού της Ολυμπιάδας ολοκληρώνεται και η έναρξη εμπορικής παραγωγής της φάσης 2 επρόκειτο να ξεκινήσει το τέταρτο τρίμηνο του 2017. Ο σημερινός αριθμός εργαζομένων στην Ολυμπιάδα είναι περίπου 950 άτομα συμπεριλαμβανομένων των εργολάβων. Η δοκιμαστική φάση και η περαιτέρω ανάπτυξη του μεταλλείου θα ανασταλεί στις 22 Σεπτεμβρίου 2017. Μέχρι σήμερα, η Eldorado έχει επενδύσει πάνω από 400 εκατομμύρια δολάρια στην Ολυμπιάδα.

Έργο Στρατωνίου (Χαλκιδική): Η μεταλλευτική δραστηριότητα Στρατωνίου απασχολεί σήμερα περίπου 830 άτομα, συμπεριλαμβανομένων των εργολάβων, και είχε διάρκεια ζωής περίπου ενός έτους βάσει των βεβαιωμένων και πιθανών αποθεμάτων στις αρχές του 2017. Υπάρχουν γεωλογικές ενδείξεις για αύξηση των γεωλογικών αποθεμάτων και κατά συνέπεια επέκτασης της ζωής του μεταλλείου των Μαύρων Πετρών, ενώ ταυτόχρονα η Eldorado υλοποιεί γεωτρητικό πρόγραμμα προκειμένου να εξερευνήσει το κατώτερο τμήμα του κοιτάσματος. Πρόσθετες επενδύσεις θα ήταν απαραίτητες κατά τα επόμενα δύο χρόνια για την επιβεβαίωση πρόσθετων γεωλογικών αποθεμάτων. Όλες οι δραστηριότητες εξόρυξης και εξερεύνησης θα ανασταλούν στις 22 Σεπτεμβρίου 2017.

Έργα Περάματος και Σαπών (Θράκη): Τα έργα Περάματος και Σαπών βρίσκονται επί του παρόντος σε καθεστώς συντήρησης λόγω των εκκρεμών αδειοδοτήσεων από το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος, για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου Περάματος και για το πρόγραμμα γεωτρήσεων στις Σάπες – και οι δύο παραμένουν σε εκκρεμότητα για περισσότερα από τρία χρόνια».

Τρία σημαντικά σημεία της ανακοίνωσης της Eldorado (διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση εδώ).είναι τα εξής:

  • «Λόγω της καθυστέρησης στην έκδοση αδειών από την ελληνική κυβέρνηση, η Eldorado δεν είναι σε θέση να συνεχίσει τις επενδύσεις της στη χώρα. Έχουμε ευθύνη απέναντι στους μετόχους μας να διαθέτουμε τα κεφάλαια όχι μόνο σε έργα με υψηλότερες αποδόσεις αλλά και σε χώρες όπου οι κυβερνήσεις υποστηρίζουν τις επενδύσεις μας και συνεργάζονται μαζί μας για να δημιουργήσουμε ένα βιώσιμο μέλλον». Εδώ δηλώνεται ευθέως πως η εταιρεία θεωρεί πως η κυβέρνηση δεν υποστηρίζει τις επενδύσεις, σε αντίθεση με τα λεγόμενα του πρωθυπουργού λίγα 24ωρα πριν. Και πως αν εδώ τελικά δεν βρεθεί λύση θα κοιτάξει το επιχειρηματικό της συμφέρον.
  • «Η Εταιρεία θα επανεκτιμήσει τις επενδυτικές επιλογές της στην Ελλάδα κατόπιν έγκρισης και έκδοσης των απαιτούμενων αδειών, σε συνεργασία με μια υποστηρικτική κυβέρνηση, ανοικτή σε συζητήσεις γύρω από τη χρήση και εφαρμογή των βέλτιστων διαθέσιμων τεχνολογιών». Η εταιρεία δηλώνει πως είναι έτοιμη για διάλογο με την κυβέρνηση όσον αφορά τα όποια προβλήματα έχουν προκύψει και πως αν η ελληνική κυβέρνηση δείξει διάθεση συνεργασίας και διαλόγου με την έκδοση των απαιτούμενων αδειών που εκκρεμούν, δεν έχει πρόβλημα να αναθεωρήσει τη σημερινή της απόφαση.
  • «Η αναστολή και παύση εργολάβων και εργαζομένων θα γίνει σύμφωνα με την ισχύουσα εργατική νομοθεσία στην Ελλάδα». Αυτό σημαίνει πως από τις 22 του Σεπτέμβρη το εργατικό δυναμικό που δεν θα απασχοληθεί στην συντήρηση και στις εργασίες προστασίας του περιβάλλοντος, θα τεθεί σε αργία. Δηλαδή οι μισοί περίπου από τους 2.400 εργαζομένους θα απολυθούν.