πρωταπριλιάτικο

poli-gelioΈνα από τα καλύτερα Πρωταπριλιάτικα το διάβασα στο Παρατηρητήριο του Τόλη, με τίτλο «Προφυλακτικά περιβαλλοντικής ρύπανσης» και ημερομηνία 1/04/2016. Είναι άρθρο του γνωστού Ομότιμου, τον οποί δεν τον είχα και για… χιουμορίστα… Γράφει λοιπόν ο Ομότιμος:

«Είναι γνωστό πως εκτός από το Aids υπάρχει και η περιβαλλοντική ρύπανση. Τα δύο αυτά οι περισσότεροι θα τα θεωρούσαν ως εντελώς άσχετα μεταξύ τους. Αυτό ισχύει αλλά μόνο σε πρώτη προσέγγιση. Γιατί, αν το ψάξει κανείς, θα βρεί αρκετά κοινά στις δύο περιπτώσεις. Ένα πρώτο είναι πως και τα δυο είναι εντελώς ανεπιθύμητα και η θεραπεία τους είναι προβληματική και πολυδάπανη. Ένα άλλο είναι πως μια απροσεξία είναι αρκετή για να συμβεί το κακό και στη μια και στην άλλη περίπτωση. Ένα τρίτο είναι πως και στις δύο περιπτώσεις η προφύλαξη είναι το κύριο μέσο αποτροπής των χειρότερων. Ένα τέταρτο πως η προφύλαξη και στις δύο περιπτώσεις βασίζεται σε παρεμβαλλόμενες προφυλακτικές μεμβράνες, των οποίων η αποτελεσματικότητα εξαρτάται κατά μεγάλο μέρος όχι μόνο από την κατά το δυνατό ελάχιστη, αν είναι δυνατό μηδενική περατότητά τους, αλλά και από την αντοχή τους σε διάρρηξη.

Η σημασία των χρησιμοποιούμενων μεμβρανών στην περίπτωση του Aids είναι κεφαλαιώδης και σχεδόν σε όλους γνωστή. Στην περίπτωση όμως της περιβαλλοντικής ρύπανσης η σημασία των μεμβρανών, εξίσου κεφαλαιώδης και εδώ, δεν είναι σε όλους γνωστή και κατανοητή. Ας την συζητήσουμε λοιπόν χρησιμοποιώντας ένα πρόσφορο παράδειγμα, αυτό του ΧΥΤΕΑ του Κοκκινόλακκα στην ανατολική Χαλκιδική […]».

Καλό… Βέβαια, υπάρχει και η απίθανη περίπτωση να μην είναι Πρωταπριλιάτικη η ανάρτηση, αλλά τότε θα λέγαμε πως μπερδεύει την βούρτσα με τη Λούτσα και μπερδεύει και τον αναγνώστη με αυτό το ανακάτεμα Aids, προφυλακτικών, μεμβρανών και Κοκκινόλακκα. Μιλά για τις τεχνικές προδιαγραφές στεγανοποίησης του χώρου απόθεσης, οι οποίες υπερκαλύφθηκαν πλήρως με την εφαρμογή του συνθετικού στρώματος μπεντονίτη ενισχυμένου με συνθετική μεμβράνη (υλικό τύπου GM-GCL) με k = 4 x 10-14 m/s (ASTM5887/E96), που σημαίνει 10 φορές πιο αδιαπέρατο από το νομοθετικά προβλεπόμενο, και τη διασφάλιση αυστηρότερων προδιαγραφών. Έτσι, η κατασκευή της στεγάνωσης του ΧΥΤΕΑ Κοκκινόλακκα ανταποκρίνεται πλήρως αλλά και υπερκαλύπτει τις απαιτήσεις και της ΚΥΑ 24944/2006 και του συνόλου των σχετικών περιβαλλοντικών όρων της ΚΥΑ ΕΠΟ.

Άντε, Τόλη, Σαράντη, μας ξεγελάσατε… Και του χρόνου, βρε…