προσφυγή στο ευρωδικαστήριο για τις σκουριές εξετάζει η κυβέρνηση (!)

skou-thumb-largeΑποφασισμένη να τραβήξει το σχοινί στα άκρα εμφανίζεται η κυβέρνηση στη διαμάχη της με την Eldorado Gold για τα μεταλλεία της Χαλκιδικής. Στο Μέγαρο Μαξίμου, μάλιστα, ετοιμάζουν το επόμενο βήμα τους, καθώς έχουν αποφασίσει να διεκδικήσουν δικαστικά από τους Καναδούς την αποκατάσταση «όλων των περιβαλλοντικών καταστροφών που έχουν επέλθει έως τώρα από τη μεταλλευτική τους δραστηριότητα», σε περίπτωση που τελικά εκείνοι εγκαταλείψουν την επένδυση. Η σύμβαση που είχε υπογράψει η εταιρεία με το ελληνικό δημόσιο το 2004 δεν προβλέπει ότι η Eldorado έχει την υποχρέωση της αποκατάστασης. Η κυβέρνηση, όμως, θα τη διεκδικήσει, όπως τόνισε ο Πάνος Σκουρλέτης στη θυελλώδη συνάντηση που είχε την Τετάρτη με τον Καναδό Πολ Ράιτ.

Ο αρμόδιος υπουργός το δηλώνει και στην εφημερίδα Αγορά : «Το ευρωπαϊκό δίκαιο υπερισχύει, του εθνικού σε ζητήματα περιβαλλοντικής προστασίας. Οπότε, θα έχουν πρόβλημα», λέει ο κ. Σκουρλέτης και επιμένει: «Η Ελλάδα δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως αποικία. Στηρίζουμε την επιχειρηματικότητα, αλλά υπάρχουν νόμοι και κανόνες που θα γίνονται σεβαστοί από όλους ανεξαιρέτως». Επόμενος, κρίσιμος σταθμός για την έκβαση της υπόθεσης θα είναι η δημοσίευση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας επί της προσφυγής της Eldorado κατά του υπουργείου που ανακάλεσε την τεχνική μελέτη του έργου. Η Επιτροπή Αναστολών του ΣτΕ έχει ταχθεί υπέρ της εταιρείας, αλλά τώρα αναμένεται η απόφαση της ολομέλειας. Εως τότε οι δύο πλευρές θα εξακολουθούν να διασταυρώνουν τα ξίφη τους. Η κυβέρνηση, από την πλευρά της, λέει ότι η εταιρεία δεν συμμορφώνεται με τους κανόνες. Η Eldorado , από την άλλη, δηλώνει ότι από το 2012 περιμένει την έκδοση αδειών και πως το 2015 το υπουργείο ανακάλεσε ή ανέστειλε ορισμένες ακόμη βασικές άδειες, χωρίς κάποιον προφανή λόγο. «Οι άδειες δεν θα πρέπει να είναι όμηροι από πολιτικές παρεμβάσεις και από κάθε ατζέντα διαφωνουσών μειοψηφιών», επιμένει ο Καναδός επικεφαλής, Πολ Ράιτ. Και οι δύο πλευρές έχουν αποφασίσει να μην κάνουν ούτε ένα βήμα πίσω. Η τηλεοπτική συνέντευξη του κ. Ράιτ, το καθυστερημένο πρόστιμο του 1,7 εκατ. ευρώ του κ. Σκουρλέτη και οι δημόσιες δηλώσεις και αντιδηλώσεις επιβάρυναν πολύ το κλίμα των τελευταίων ημερών.

Ο πρωθυπουργός ζύγισε πολύ τα πράγματα προτού αποφασίσει να κρατήσει αυτή τη σκληρή γραμμή που εκφράζει ο κ. Σκουρλέτης. Από τη μια, η επένδυση της Eldorado αποτελεί τη μεγαλύτερη στην ελληνική επικράτεια και στέλνει μηνύματα για τον χειρισμό των επενδυτών συνολικότερα. Από την άλλη, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορούσε να εμφανιστεί ανακόλουθος με τις προεκλογικές δεσμεύσεις του, καθώς οι Σκουριές αποτελούσαν λάβαρο. Επιπλέον, το Μέγαρο Μαξίμου δέχεται πιέσεις και από τους βορειοελλαδίτες βουλευτές, οι οποίοι θα κληθούν να στηρίξουν την κυβέρνηση στις δύσκολες ψηφοφορίες για το ασφαλιστικό, τα κόκκινα δάνεια και το αγροτικό. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση στην Α της βουλευτού Χαλκιδικής Κατερίνας Ιγγλέζη: «Εγώ έχω εκλεγεί από αυτό το κίνημα, το κίνημα στις Σκουριές», αναφέρει, συμπληρώνοντας ότι για την ίδια είναι στόχος ζωής η συμμόρφωση της εταιρείας με τους κανόνες προστασίας του περιβάλλοντος . Στο Μαξίμου λέγεται, μάλιστα, πως ακόμη και το πιο ήπιο κλίμα του Γιώργου Σταθάκη αποτελούσε μέρος του σχεδιασμού της κυβέρνησης να μη βγει προς τα έξω εχθρική προς τις επενδύσεις εικόνα . Στην πραγματικότητα, κοινός κυβερνητικός τόπος είναι ότι δεν υποχωρούν.

[ΠΗΓΗ: ΑΓΟΡΑ, 16/01/2016]