το ασφαλιστικό κλείνει τις σκουριές

unnamed4Τι κρύβεται πίσω από την ξαφνική κόντρα Π. Σκουρλέτη με την Eldorado Gold; Η δυσκολία στη συγκέντρωση των 153 θετικών ψήφων, από τους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας, για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, οδήγησε στο απονενοημένο διάβημα Σκουρλέτη να προκαλέσει κρίση περιβαλλοντικής συνείδησης και να οδηγήσει στην αγωνία της ανεργίας εκατοντάδες οικογένειες στη Χαλκιδική.

Με τη σιγουριά ότι η Eldorado Gold θέλει να μείνει στην Ελλάδα και δεν θα πετάξει στον δρόμο τα 700 εκατ. δολάρια της αρχικής της επένδυσης στις Σκουριές, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης, βρήκε την ευκαιρία να δημιουργήσει ένα προπέτασμα καπνού ενόψει του Ασφαλιστικού και αγροτικού προβλήματος, κατηγορώντας την πολυεθνική εταιρεία για πολιτικά παιχνίδια και εκβιασμούς.

Τα… συγχαρητήρια Τσίπρα:  Η ξαφνική άφιξη του διευθύνοντος συμβούλου (CE0) της Eldorado Gold στην Αθήνα προσέφερε χρυσή ευκαιρία στην κυβέρνηση να θυμηθεί τις παλιές προεκλογικές της υποσχέσεις στη Χαλκιδική. Υπενθυμίζεται ότι, λίγο πριν από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε συγχαρεί τον Πάνο Σκουρλέτη για την παύση των εργασιών στις Σκουριές με την περιβόητη δήλωση όταν υπάρχει θέληση, υπάρχει και τρόπος. Στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν τουλάχιστον πέντε βουλευτές που θυμούνται τα λόγια αυτά του Αλέξη Τσίπρα και σε περίπτωση που η Eldorado Gold αποσπούσε τις αδειοδοτήσεις (παρά τις τρεις θετικές αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας), που έχει ανάγκη για να προχωρήσουν οι εργασίες στις Σκουριές, οι συγκεκριμένοι βουλευτές θα εκδήλωναν την περιβαλλοντική τους ευαισθησία καταψηφίζοντας το ασφαλιστικό νομοσχέδιο του Γ. Κατρούγκαλου.

Να σημειωθεί πως αναπάντητες παρέμειναν οι τρεις επιστολές του Πολ Ράιτ προς τον πρωθυπουργό. Αντίθετα, ο CEO της Eldorado έγινε δεκτός από τον Ερντογάν…

Τι ειπώθηκε με τους επενδυτές: Από τη δική του πλευρά ο CEΟ της Eldorado Gold, ο κ. Πολ Ράιτ, υποχρεώθηκε να πραγματοποιήσει τηλεδιάσκεψη από την Αθήνα (!) για να ενημερώσει στο Βανκούβερ τους βασικούς μετόχους του (μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται επενδυτικοί κολοσσοί, όπως η Fidelity, η Blackrock, η Nova Scottia και η Vanete Properties, που δραστηριοποιούνται σε άλλους τομείς στην ελληνική οικονομία) για τους λόγους που καθυστερεί η επένδυση στην Ελλάδα.

  • Πληρώνουμε, καθυστερούν και δεν προχωρά η διαδικασία , είπε ο κ. Ράιτ στην ενημέρωση των μετόχων.
  • Ο κ. Ράιτ αποκάλυψε ότι έχει στείλει τρεις επιστολές (!) προς τον ‘Ελληνα πρωθυπουργό για να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης ως προς τη συνέχεια της επένδυσης στις Σκουριές και δεν πήρε απάντηση.
  • Η απόφαση της Hellas Gold για αναστολή των εργασιών της και τη σταδιακή απόλυση εκατοντάδων εργαζομένων ήταν απολύτως επιβεβλημένη, αμιγώς επιχειρηματική και συνδέεται με την έκδοση αδειών.
  • Ο διευθύνων σύμβουλος της Eldorado Gold δεν μπορούσε να διασφαλίσει την έγκριση του προϋπολογισμού του 2016 από τους μετόχους, χωρίς να υπάρχουν άδειες.
  • Η ακύρωση της συνάντησης του κ. Ράιτ με τον Π. Σκουρλέτη, τη Δευτέρα, έγινε για να μη διαρρεύσουν οι αποφάσεις πριν από το κλείσιμο του Χρηματιστηρίου του Καναδά.

Τελικά, η συνάντηση της διοίκησης της Eldorado Gold και του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνου Σκουρλέτη, πραγματοποιήθηκε μία μέρα αργότερα. Την καναδική εταιρεία εκπροσώπησαν ο CEO, Πολ Ράιτ, ο πρόεδρος της Ελληνικός Χρυσός, Εντουάρντο Μούρα, και ο διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικός Χρυσός, Μιχάλης Θεοδωρακόπουλος. Έξω από το υπουργείο στην οδό Μεσογείων είχε συγκεντρωθεί πλήθος μεταλλωρύχων που αγωνιούσαν για το μέλλον τους. Ο κ. Σκουρλέτης βρήκε την ευκαιρία να ζητήσει με απειλητικό ύφος την ανάκληση της απόφασης της εταιρείας για πάγωμα των δραστηριοτήτων της, ενώ την κατηγόρησε ότι ασκεί πολιτική σε βάρος της κυβέρνησης. «Είμαστε εδώ ως επενδυτές, όχι για να κάνουμε πολιτική», απάντησε ο κ. Πολ Ράιτ αρνούμενος να ανακαλέσει την απόφαση.

Από προχθές ξεκίνησαν οι πρώτες απολύσεις από την εταιρεία Άκτωρ, που έχει αναλάβει τα κατασκευαστικά έργα των Σκουριών. Ήδη έχουν απολυθεί 29 άτομα, ενώ ανέβηκε στη Χαλκιδική η υπεύθυνη έργου της Άκτωρ, Γεωργία Αυγεροπούλου, για την υλοποίηση της απόφασης για σταδιακή απόλυση 500 εργαζομένων, αλλά και τη διασφάλιση της προστασίας εγκαταστάσεων και υλικών, με προσωπικό ασφαλείας.

Ο Π. Σκουρλέτης υποσχέθηκε στα σωματεία των εργαζομένων ότι θα εξετάσει την άδεια για το έργο της Ολυμπιάδας, μέσα στα νόμιμα χρονικά περιθώρια. Οι εργαζόμενοι θα καθορίσουν τη στάση τους, μετά από τις γενικές συνελεύσεις του σαββατοκύριακου…

[ΠΗΓΗ: ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ, του Χρήστου Κώνστα, 16/01/2016]