Σε υψηλό εβδομάδων, πάνω από τα 1.500 δολάρια, ο χρυσός

Πάνω από το ψυχολογικό όριο των 1.500 δολαρίων ανά ουγγιά, σε υψηλό πέντε εβδομάδων, έκλεισε την Πέμπτη ο χρυσός, κερδίζοντας από την αδυναμία τόσο του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης, όσο και του δολαρίου.

Το ρεπορτάζ του πρακτορείου Bloomberg, σύμφωνα με το οποίο Κινέζοι αξιωματούχοι διατηρούν σοβαρές αμφιβολίες για τη δυνατότητα σύναψης εμπορικής συμφωνίας μακράς πνοής με τις ΗΠΑ, οδήγησε σε νευρικότητα τις διεθνείς αγορές και σε αύξηση της ζήτησης για το κλασικό επενδυτικό καταφύγιο του χρυσού.

Όπως αναφέρουν αναλυτές της Zaner Metals, η σχετική είδηση, σε συνδυασμό με την έκτη συναπτή αρνητική εξέλιξη όσον αφορά την εργοστασιακή παραγωγή στην Κίνα και την οικονομική αβεβαιότητα που φέρνουν οι αδύναμες λιανικές πωλήσεις στη Γερμανία και οι επίσης αδύναμες παραγγελίες στον κλάδο των κατασκευών στην Ιαπωνία αποτέλεσαν παράγοντα στήριξης και ανόδου της τιμής του χρυσού.

Ο χρυσός παράδοσης Δεκεμβρίου πρόσθεσε 18,10 δολάρια ή 1,2%, κλείνοντας στα 1.514,80 δολάρια ανά ουγγιά, στο καλύτερο κλείσιμό του από τις 26 Σεπτεμβρίου και στη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδό του, τόσο σε απόλυτη τιμή όσο και σε ποσοστό από τις 2 Οκτωβρίου.

Το ασήμι Δεκεμβρίου κέρδισε 20 σεντς ή 1,1%, κλείνοντας στα 18,067 δολάρια ανά ουγγιά, στο καλύτερο κλείσιμό του από τις 25 Σεπτεμβρίου.

“Μολονότι οι αγορές χρυσού και αργύρου θα μπορούσαν να εκλάβουν τις κινήσεις των κεντρικών τραπεζών ως υποστηρικτικές για την ανάπτυξη, άρα καθησυχαστικές και να κινηθούν καθοδικά, φαίνεται ότι αντίθετα ερμήνευσαν τη χθεσινή μείωση επιτοκίων από πλευράς της Fed ως σημάδι ότι η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται ακόμη σε κίνδυνο”, προσθέτουν οι αναλυτές της Zaner Metals.

Στα υπόλοιπα μέταλλα, το παλλάδιο Δεκεμβρίου έχασε 2%, κλείνοντας στα 1.755,60 δολ. ανά ουγγιά, ενώ η πλατίνα Ιανουαρίου ενισχύθηκε κατά 0,3%, στα 933,70 δολ. ανά ουγγιά.

Ο χαλκός Δεκεμβρίου σημείωσε πτώση 1,8%, στα 2,638 δολ. η λίβρα.

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, 31/10/2019]