George Burns: Ενθαρρυντικές οι συζητήσεις με την Ελληνική κυβέρνηση

Οι συζητήσεις της Eldorado Gold με την ελληνική κυβέρνηση, με αντικείμενο, μεταξύ άλλων, αδειοδοτικά ζητήματα για την επένδυση στις Σκουριές, συνεχίζονται, όπως ανέφερε κατά την πρόσφατη τηλεδιάσκεψη αναλυτών με αφορμή τα αποτελέσματα τρίτου τριμήνου 2019, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του καναδικού ομίλου George Burns.

“Είχαμε αρκετές θετικές συναντήσεις με όλα τα επίπεδα της κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένων δύο συναντήσεων με τον πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη. Τα αποτελέσματα των, έως σήμερα, συζητήσεων είναι ενθαρρυντικά, γεγονός που αποδεικνύει η χορήγηση των εκκρεμών αδειών. Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε για την προώθηση των έργων μας” σημείωσε.

Οι συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών έχουν ως επίκεντρο την άδεια για την απόθεση ξηρών τελμάτων στις Σκουριές και τη δημιουργία δικλείδων προστασίας των επενδυτών. Όπως ανέφερε ο Burns, ο πρωθυπουργός Κ.Μητσοτάκης και η κυβέρνηση επιδιώκουν την προσέλκυση ξένων επενδύσεων στη χώρα, όπου υπάρχει το κατάλληλο περιβάλλον για την επίτευξη μίας αμοιβαίας επωφελούς συμφωνίας, που θα οδηγήσει στην επανεκκίνηση του έργου.   

Στο δια ταύτα, στις Σκουριές η τεχνική μελέτη για την απόθεση ξηρών τελμάτων είναι υπό αναθεώρηση, ενώ θα ακολουθήσει η υποβολή των αδειών ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού για την μονάδα επεξεργασίας αποθέσεων, διαδικασία που εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί μέσα στο 2020, σύμφωνα με τον Burns. Συνολικά, οι απαιτούμενες κεφαλαιουχικές δαπάνες για το έργο των Σκουριών είναι της τάξης των 700 εκατ. δολ., με την εταιρεία να εξετάζει τρόπους χρηματοδότησης.

H Eldorado Gold το τρίτο τρίμηνο του 2019, έλαβε τις άδειες που εκκρεμούσαν για τα έργα σε Σκουριές και Ολυμπιάδα, την άδεια δόμησης για τον μύλο λειοτρίβησης στις Σκουριές και την έγκριση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου για την μετακίνηση των αρχαιοτήτων στις Σκουριές, που απαιτεί την έγκριση Κοινής Υπουργικής Απόφασης.

Στο Πέραμα

Για το έτερο έργο της Eldorado Gold στο Πέραμα, που παραμένει “παγωμένο” από το 2014, η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, που κατατέθηκε πριν από πέντε χρόνια, είναι υπό αναθεώρηση, ώστε να συμπεριληφθούν σε αυτήν μικρού μεγέθους τροποποιήσεις στην ελληνική και κοινοτική νομοθεσία. Το εν λόγω έργο εκτιμάται ότι θα αποφέρει ένα εκατομμύριο ουγγιές χρυσού αξίας της τάξης του 1,1 δισ. ευρώ, ενώ η αρχική επένδυση για την αξιοποίηση του κοιτάσματος τοποθετείται σε 150 εκατομμύρια ευρώ. Το έργο στο Πέραμα ανήκει στη θυγατρική της Eldorado Gold “Χρυσωρυχεία Θράκης”.

Τα μεγέθη

Το τρίτο τρίμηνο της χρονιάς, η Eldorado Gold παρήγαγε 101.596 ουγγιές χρυσού με κόστος επεξεργασίας ανά τόνο τα 1.031 δολάρια, ενώ εμφάνισε χρηματορροές ύψους 51,2 εκατ. δολ. και λειτουργικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (ebitda) 73,2 εκατ. δολ. Το τρίμηνο, που ολοκληρώθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου, η Eldorado είχε έσοδα 172,3 εκατ. δολ. έναντι 81,1 εκατ. δολ. το 2018, με την καθαρή κερδοφορία να διαμορφώνεται σε 4,2 εκατ. δολ.

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, του Δημήτρη Δελεβέγκου, 4/11/2019]