Δηλώσεις του George Burns για το έργο στο Πέραμα

Μέσα στο 2020 η κατάθεση της τροποποιημένης ΜΠΕ

Παρουσιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα του 3ου τριμήνου 2019 σε τηλεδιάσκεψη με οικονομικούς αναλυτές, ο CEO της Eldorado Gold, George Burns, δήλωσε ότι η εταιρεία έχει ξεκινήσει μια αναθεώρηση του έργου χρυσού του Περάματος που είναι «στον πάγο» από το 2014. Στη συνέχεια, απαντώντας σε ερωτήσεις, είπε:

«Υπήρξαν κάποιες μικρές νομοθετικές αλλαγές στην ΕΕ και την Ελλάδα και γι’αυτό κάνουμε κάποιες προσαρμογές στη ΜΠΕ. Και επίσης, επειδή έχει περάσει πολύς χρόνος, θέλουμε να ξανασυνδεθούμε όχι μόνο με την τοπική κοινότητα αλλά και σε περιφερειακό επίπεδο στην περιοχή και να ενημερώσουμε όλους για το έργο, τα οφέλη, τους περιβαλλοντικούς και κοινωνικούς ελέγχους και τα οφέλη που προκύπτουν από αυτό. Υποθέτω λοιπόν ότι δεν περιμένουμε σημαντικές αλλαγές στην ΜΠΕ, αλλά θα τη «φρεσκάρουμε» και θα ξανασυνδεθούμε με τις κοινότητες πριν εξετάσουμε το ενδεχόμενο να προχωρήσουμε με αυτό το έργο. Προφανώς, στη βιομηχανία μας, χρειαζόμαστε ισχυρή τοπική στήριξη. Πιστεύουμε ότι θα το έχουμε».

Ερώτηση από τον Κέρι Σμιθ της Haywood Securities:

«Τζορτζ, γνωρίζετε να υπάρχει σήμερα κάποια αντίθεση σε αυτό το έργο;

Τζορτζ Μπερνς: «Ο τρόπος που θα το έθετα Κέρι, είναι ότι σε όλο τον κόσμο υπάρχουν άνθρωποι που ανησυχούν για τα έργα εξόρυξης. Και έτσι έχουμε και εκείνους στην Ελλάδα και γύρω από το έργο του Περάματος. Και έτσι θα συζητήσουμε  με αυτά τα μέρη για να προσπαθήσουμε να τα ενημερώσουμε καλύτερα και να πάρουν τα πραγματικά γεγονότα. Αυτό είναι ένα αρκετά απλό έργο. Εδώ θα εφαρμόσουμε ξηρή απόθεση αποβλήτων. Είναι ένα οξειδωμένο κοίτασμα, έχει απλό εμπλουτισμό, είναι υψηλής απόδοσης σε μια περιοχή της Ελλάδας που χρειάζεται ανάπτυξη και οικονομικές εισροές. Έτσι, πιστεύουμε ότι έχουμε τα σωστά συστατικά εδώ. Και έτσι θα έλεγα ότι είναι το φυσιολογικό περιβάλλον που αντιμετωπίζει κάθε έργο εξόρυξης. Και έχουμε αυτό που θεωρώ ότι είναι πολύ ισχυρή υποστήριξη από τις τοπικές κοινότητες και πιστεύω ότι με την κυβέρνηση, θα μπορέσουμε να βρούμε μια πορεία προς τα εμπρός για να αρχίσουμε την κατασκευή».

Κέρι Σμιθ: «Εντάξει. Και πότε θα περίμενε κανείς ότι θα  υποβάλετε εκ νέου αυτήν την τροποποιημένη ΜΠΕ; Είναι κάτι που θα συνέβαινε ίσως στο μισό του 2020;»

Τζορτζ Μπέρνς: «Ναι, θα έλεγα ότι το 2020 θα ξεδιπλώσουμε τη διαδικασία αδειοδότησης και τη διαδικασία διαβούλευσης με τις κοινότητες».

[ΠΗΓΗ: https://seekingalpha.com, 1/11/2019]