Εξετάζεται το outsourcing για ταχύτερη αδειοδότηση σε επενδύσεις εξόρυξης

Το τελευταίο διάστημα η Ειδική Ομάδα Εργασίας, που έχει συγκροτήσει το υπουργείο Ενέργειας, με στόχο να δημιουργηθεί ένα σχέδιο τροποποιήσεων των διατάξεων του Μεταλλευτικού Κώδικα, βρίσκεται σε συνεχείς επαφές με αρμόδιους φορείς.

Ανάμεσα στα ζητήματα που εξετάζονται είναι οι αδειοδοτικές διαδικασίες, η επίλυση ασαφειών, όπως για παράδειγμα με τον χρόνο δραστηριοποίησης σε ένα πεδίο. Όμως το μεγάλο αγκάθι παραμένει το ανταγωνιστικό κόστος.

Το πρόβλημα δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά συνολικά την Ευρώπη, με παράγοντες της αγοράς να επισημαίνουν την ανάγκη να καταλήξει σε ένα πλαίσιο στήριξης, έτσι ώστε η εξορυκτική βιομηχανία να γίνει ανταγωνιστική. Σε ό,τι έχει να κάνει πάντως με τις χρονοβόρες αδειοδοτικές διαδικασίες, αρμόδιες πηγές αναφέρουν πως μόνο με outsourcing θα μπορούσε να λυθεί το ζήτημα.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, κερδίζει έδαφος η ιδέα να δημιουργηθεί ένα μητρώο εταιρειών που να αναλαμβάνουν τις αδειοδοτικές μελέτες. Στο μεταξύ, δημοσιεύτηκε το «regulation» σε σχέση με την επενδυτική δραστηριότητα που αφορά την εκμετάλλευση κρίσιμων πρώτων υλών. Πλέον, η ελληνική πολιτεία θα πρέπει να ορίσει την αρχή, η οποία θα αναλαμβάνει την τεχνική και περιβαλλοντική αξιολόγηση των προτάσεων.

Το ζήτημα των κρίσιμων πρώτων υλών

Η Ευρωπαϊκή Ένωση Μεταλλευτικών Βιομηχανιών, Μεταλλευμάτων και Βιομηχανικών Ορυκτών (Euromines) δημοσίευσε πρόσφατα ένα μανιφέστο για την περίοδο 2024-2030 στο οποίο επισημαίνει πως ο νόμος περί κρίσιμων πρώτων υλών είναι ένα καλά μελετημένο σχέδιο με στόχο η Ευρώπη να καλύψει τουλάχιστον το 10% της ετήσιας κατανάλωσής της μέσω της εγχώριας εξόρυξης έως το 2030.

Ωστόσο, όπως αναφέρει η Ένωση, αυτή η φιλοδοξία από μόνη της δεν θα προσελκύσει τις απαραίτητες επενδύσεις, την επέκταση της έρευνας και την καινοτομία και την ενίσχυση του απαραίτητου ειδικευμένου εργατικού δυναμικού.

Η Ενωση επισημαίνει ακόμα πως «η Ευρώπη πρέπει να εξετάσει προσεκτικότερα το ευρύτερο πλαίσιο που διέπει τις εξορυκτικές δραστηριότητες πέραν του νόμου για τις κρίσιμες πρώτες ύλες: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να προβεί σε απολογισμό της υφιστάμενης νομοθεσίας που εμποδίζει την ανάπτυξη των υφιστάμενων ορυχείων και την αξιοποίηση νέων κοιτασμάτων, επιλύοντας αντιφατικές απαιτήσεις και αντιμετωπίζοντας διασταυρούμενες επιπτώσεις και αντισταθμίσεις».

[ΠΗΓΗ: https://news.b2green.gr/, του Δημήτρη Αβαρλή, 17/4/2024]