Μαγνήσιο: Η Ευρώπη επανεκκινεί την εξόρυξη στη Ρουμανία

Προκειμένου να απεξαρτηθεί από τις εισαγωγές κρίσιμων πρώτων υλών από την Κίνα

Η Ευρώπη επιστρέφει μετά από μια δεκαετία στην εξόρυξη μαγνησίου, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθεί να μειώσει την εξάρτησή της από τις κινεζικές εισαγωγές κρίσιμων πρώτων υλών.

Η Ρουμανία που είναι μέλος της ΕΕ, προχώρησε στην παραχώρηση (την προηγούμενη εβδομάδα) εξόρυξης στην εταιρεία Verde Magnesium, με έδρα το Βουκουρέστι που υποστηρίζεται από την αμερικανική επενδυτική εταιρεία Amerocap.

Η Verde σκοπεύει να επενδύσει 1 δισ. δολάρια σε ένα παρωχημένο ορυχείο μαγνησίου κοντά στην πόλη Oradea και να κατασκευάσει εγκαταστάσεις επεξεργασίας που θα χρησιμοποιούν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και θα ανακυκλώνουν επίσης το αλουμίνιο.

Περισσότερο από το 90% του μαγνησίου της ΕΕ –  το οποίο χρησιμοποιείται για την κατασκευή ελαφρών κραμάτων αλουμινίου για την κατασκευή αυτοκινήτων και υλικών συσκευασιών – εισάγεται από την Κίνα.

Η ευρωπαϊκή βιομηχανία αλουμινίου το 2022 διαταράχθηκε σοβαρά όταν η κινεζική παραγωγή έκλεισε προσωρινά λόγω των υψηλών τιμών της ενέργειας, προκαλώντας προειδοποιήσεις για κλείσιμο εργοστασίων στο μπλοκ.

Το ορυχείο που θα αξιοποιήσει η Verde είχε κλείσει το 2014. Τότε ήταν το τελευταίο του είδους που λειτουργούσε στην Ευρώπη. Σκοπεύει να ξεκινήσει την παραγωγή μέχρι τα τέλη του 2027 και να φτάσει τους 90.000 τόνους ετησίως, ποσότητα που αποτελεί το ήμισυ της προσφοράς της ΕΕ και το 9% της παγκόσμιας παραγωγής.

Η εταιρεία είναι πιθανό να υποβάλει αίτηση σε μηχανισμούς χρηματοδότησης της ΕΕ, αφού θεωρείται στρατηγική επένδυση από την Ευρωπαϊκή Συμμαχία Πρώτων Υλών — ένα βιομηχανικό δίκτυο που υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Περίπου το 87% της παγκόσμιας προσφοράς μαγνησίου και το 95% της ευρωπαϊκής κατανάλωσης προέρχεται από την Κίνα, η οποία μείωσε δραστικά την παραγωγή για να εξοικονομήσει ενέργεια καθώς οι τιμές αυξάνονται.

Η ΕΕ έχει θέσει φιλόδοξους στόχους βάσει του νόμου περί κρίσιμων πρώτων υλών. Θέλει να εξορύξει το 10% της κρίσιμης κατανάλωσης ορυκτών της ΕΕ , να επεξεργαστεί το 40% και να ανακυκλώσει το 15% μέχρι το 2030.

Από τις εξορύξεις δεν λείπουν οι διαμαρτυρίες πολιτών. Τον περασμένο μήνα, η Ρουμανία κέρδισε μια διεθνή υπόθεση διαιτησίας απέναντι στον καναδέζικο όμιλος εξόρυξης Gabriel Resources,  ο οποίος ζητούσε αποζημίωση 4,4 δισ. δολάρια για ένα ορυχείο χρυσού στη χώρα που μπλοκαρίστηκε επιτυχώς από περιβαλλοντικές ομάδες.

(Φωτό: Οι εγκαταστάσεις της εταιρείας στη Ρουμανία – Verde Magnisium)

[ΠΗΓΗ: https://www.financialreport.gr/, 16/4/2024]