Ψευδάργυρος: Ράλι στην τιμή ελέω… Glencore

Ο χαλκός έχει κερδίσει περισσότερο από 10% τις τελευταίες έξι εβδομάδες

Ράλι σημείωσε την Πέμπτη ο ψευδάργυρος καθώς η Glencore διέκοψε προσωρινά τη λειτουργία του ορυχείου ψευδαργύρου και μολύβδου McArthur River στη βόρεια Αυστραλία λόγω κυκλώνα.

Οι τιμές αυξήθηκαν έως και 2,5% στα 2.571,50 δολάρια ανά μετρικό τόνο στο χρηματιστήριο μετάλλων του Λονδίνου, αφού η περιοχή εξόρυξης βρέθηκε αντιμέτωπη με ισχυρές βροχοπτώσεις στην αρχή της εβδομάδας.

Οι βροχοπτώσεις στην περιοχή αυτή την εβδομάδα έσπασαν το προηγούμενο ρεκόρ που είχε σημειωθεί το 1974, σύμφωνα με ανακοίνωση της Glencore. Η εταιρεία παρακολουθεί τις πλημμύρες στην περιοχή και αξιολογεί τις επιπτώσεις στις δραστηριότητές της.

Ο χαλκός περιόρισε τα προηγούμενα κέρδη του αργά την Πέμπτη, αφού έφτασε σε υψηλό 11 μηνών νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. Η αγορά υποστηρίχθηκε από τα μηνύματα της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ σχετικά με μελλοντικές μειώσεις επιτοκίων, τα οποία ενίσχυσαν τη διάθεση για ανάληψη κινδύνου και αποδυνάμωσαν το δολάριο ΗΠΑ.

Το μέταλλο έχει κερδίσει περισσότερο από 10% τις τελευταίες έξι εβδομάδες, ενισχυμένο από τους κινδύνους προσφοράς, μαζί με μια γενικά πιο θετική προοπτική για την παγκόσμια οικονομία.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, το αμερικανικό δολάριο σταθεροποιήθηκε έπειτα από πτώση την Τετάρτη, καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Fed διατήρησαν τις προοπτικές τους για τρεις περικοπές φέτος και κινήθηκαν προς την κατεύθυνση της επιβράδυνσης του ρυθμού μείωσης των ομολόγων που κατέχουν, υποδηλώνοντας ότι δεν ανησυχούν από την πρόσφατη άνοδο του πληθωρισμού. Ένα ασθενέστερο δολάριο καθιστά τα εμπορεύματα, από χαλκό έως σιδηρομετάλλευμα, φθηνότερα για τους κατόχους ξένων νομισμάτων.

Η αγορά χαλκού παραμένει πολύ περιορισμένη, ανέφερε σε σημείωμά της η Goldman Sachs. Ο χαλκός σημείωσε άνοδο 0,3% στα 8.955,50 δολάρια ανά τόνο στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου στις 16:42 τοπική ώρα, αφού είχε κερδίσει έως και 1,8% νωρίτερα.

[ΠΗΓΗ: https://www.newmoney.gr/, 21/3/2024]