Τα Χυτήρια Χαλκού της Κίνας Ετοιμάζουν Μείωση Παραγωγής Κατά 10%

Τα κινεζικά μεταλλουργεία, τα οποία παράγουν πάνω από το ήμισυ της παγκόσμιας προσφοράς ραφιναρισμένου χαλκού, πλησίασαν ένα βήμα πιο κοντά στην εφαρμογή μιας κοινής μείωσης της παραγωγής, αφού η σύσφιξη των προμηθειών μεταλλεύματος οδήγησε τα τέλη επεξεργασίας σχεδόν στο μηδέν

Δεκατρία μεγάλα χυτήρια πρότειναν μείωση της προγραμματισμένης παραγωγής κατά 5% έως 10% φέτος, σύμφωνα με άτομα με γνώση του θέματος, τα οποία ζήτησαν να μην κατονομαστούν. Oπως σημειώνει το Bloomberg, η πρόταση έγινε κατά την τριμηνιαία συνεδρίαση της Ομάδας Αγορών των Χαλκοχυτηρίων, γνωστής ως CSPT, στη Σαγκάη την Πέμπτη, δήλωσαν οι ίδιοι άνθρωποι.

Η πρόταση έρχεται μετά τις συνομιλίες μεταξύ των μεταλλουργείων και της κυβέρνησης νωρίτερα αυτό το μήνα σχετικά με πιθανές περικοπές παραγωγής και ελέγχους της παραγωγικής ικανότητας, η είδηση των οποίων βοήθησε να στείλει τις τιμές του χαλκού σε υψηλό 11 μηνών στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου.

Τα κινεζικά χυτήρια βρίσκονται σε κρίσιμη καμπή μετά την κατάρρευση των λεγόμενων τελών επεξεργασίας και ραφιναρίσματος – το ποσό που τους καταβάλλεται για τη μετατροπή του συμπυκνώματος μεταλλεύματος σε μέταλλο – σε σχεδόν μηδενικά επίπεδα στην αγορά spot. Η βουτιά οφείλεται σε μια σειρά από αναποδιές στην προσφορά στα παγκόσμια ορυχεία, σε συνδυασμό με την αδυσώπητη επέκταση της κινεζικής παραγωγικής ικανότητας που ενίσχυσε τον ανταγωνισμό.

Τα μεταλλουργεία θα συζητήσουν τώρα το ακριβές εύρος των επιμέρους περικοπών, δήλωσε ένας από τους ανθρώπους. Εκπρόσωποι της Jiangxi Copper Co. και της Tongling Nonferrous Metals Group αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

Αβεβαιότητα

Η αβεβαιότητα πάντως υπάρχει για το κατά πόσον οι περικοπές θα εφαρμοστούν πλήρως. Τα τέλη διάρκειας για το συμπύκνωμα εξακολουθούν να είναι κερδοφόρα, ενώ οι επαρχιακές κυβερνήσεις πρέπει να επιτύχουν τους φιλόδοξους αναπτυξιακούς στόχους της χώρας και δεν επιθυμούν τη συρρίκνωση της συνεισφοράς των τοπικών βιομηχανιών.

Σε μια ένδειξη της αδιάκοπης αύξησης της κινεζικής παραγωγής ραφιναρισμένου χαλκού, το κορυφαίο χυτήριο Jiangxi Copper δήλωσε σε ανακοίνωση κερδών την Τετάρτη ότι η παραγωγή του θα αυξηθεί κατά 11% σε 2,32 εκατομμύρια τόνους φέτος, μετά από αύξηση 14% το 2023. Ο στόχος θα μπορούσε να προσαρμοστεί με βάση την αγορά, ενώ επισήμανε πιθανές περικοπές παραγωγής σε ορισμένους από τους ομολόγους της που βασίζονται περισσότερο στην αγορά spot.

Κατά τη συνεδρίαση της Πέμπτης, τα χυτήρια άφησαν επίσης εκτός τον συνήθη καθορισμό των λεγόμενων κατώτατων τιμών για τα τέλη επεξεργασίας για το επόμενο τρίμηνο, δήλωσαν οι άνθρωποι, καθώς οι τιμές που χρησιμοποιούνται για να τους καθοδηγούν στις ξεχωριστές διαπραγματεύσεις για προμήθειες συμπυκνώματος από τους ανθρακωρύχους είναι όλο και πιο άσχετες μετά την πτώση των spot τελών.

Η Jiangxi Copper αναμένει ότι οι τιμές του χαλκού θα αυξηθούν το δεύτερο εξάμηνο μόλις η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ μειώσει τα επιτόκια. Η αγορά αναμένεται να παραμείνει σε στενή ισορροπία φέτος, δήλωσε, καθώς η προσφορά συρρικνώνεται και η κατανάλωση αυξάνεται σταθερά, με αιχμή τη ζήτηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Ο χαλκός σημείωσε άνοδο 0,4% στα 8.881 δολάρια ανά τόνο στο LME στις 15:06 στη Σαγκάη. Οι τιμές έφτασαν τα 9.164,50 δολάρια στις 18 Μαρτίου, το υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του περασμένου έτους.

[ΠΗΓΗ: https://www.energia.gr/, 28/3/3024]