Η εξόρυξη είναι (και) γένους θηλυκού…

Κ. Γιαζιτζόγλου, Πρόεδρος ΣΜΕ: «Δεν μπορούμε να επιτρέπουμε στα στερεότυπα να αποκλείουν τις γυναίκες από την εξόρυξη και να στερούν τον κλάδο μας από το 50% των ταλέντων»

Με τη συμπλήρωση των πρώτων 100 χρόνων λειτουργίας του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων, τα μέλη του έχουν κάθε λόγο να αισθάνονται υπερηφάνεια για την ουσιαστική συνεισφορά του κλάδου στην εθνική οικονομία και μάλιστα σε ιδιαίτερα δύσκολες περιόδους.

Με την αιγίδα του ΥΠΕΝ, της Euromines και της UEPG άρχισαν οι ανοικτές εκδηλώσεις για το «2024 Έτος Ορυκτών Πόρων» στις οποίες θα παρουσιαστεί η συνεισφορά του Συνδέσμου στη Βιώσιμη Αξιοποίηση των Ορυκτών Πόρων και θα συζητηθεί το αύριο της εξορυκτικής βιομηχανίας.

Η σημερινή, πρώτη από τις έξη τέτοιες εκδηλώσεις έχει τίτλο : Η εξόρυξη είναι (και) γένους θηλυκού, η οποία συνδιοργανώθηκε από τον ΣΜΕ και την Εθνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών στις εγκαταστάσεις της δεύτερης.

«Εκ μέρους της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών της ΕΑΓΜΕ, της μετεξέλιξης του ιστορικού ΙΓΜΕ, χαιρετίζω την επέτειο της συμπλήρωσης των 100 χρόνων συνεχούς λειτουργίας του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων, αισθανόμενος τιμή και υπερηφάνεια που τον υπηρέτησα επί 12 συναπτά χρόνια από την θέση του Αντιπροέδρου» είπε ανοίγοντας την εκδήλωση ο κος Κ. Σάλτας , Πρόεδρος της ΕΑΓΜΕ, και συνέχισε:

«Βίους παράλληλους διανύουν ΣΜΕ και ΕΑΓΜΕ/ΙΓΜΕ σε μία κοινή προσπάθεια αξιοποίησης του Ορυκτού Πλούτου της Πατρίδας μας. Μυθικά ονόματα θα έλεγα επιστημόνων της Γεωλογίας και της Μεταλλευτικής και από τις δύο πλευρές ΙΓΜΕ και ΣΜΕ έθεσαν τις βάσεις, οι μεν της Γεωλογικής Έρευνας για εντοπισμό μεταλλευμάτων, οι δε της αξιοποίησης αυτών των ερευνών μέσω των τολμηρών επιχειρηματιών της εποχής που δημιούργησαν τις πρώτες μεταλλευτικές επιχειρήσεις.

Εύχομαι ο νέος αιώνας που ανατέλλει για τον ΣΜΕ να συνεχίσει ανοδικά το δημιουργικό έργο του της ανάπτυξης της Εξορυκτικής Βιομηχανίας» είπε κλείνοντας ο Πρόεδρος της ΕΑΓΜΕ.

«Τα ορυκτά είναι παντού γύρω μας και βρίσκονται στην αρχή της αλυσίδας αξίας για τα περισσότερα από τα προϊόντα που χρησιμοποιούμε στη καθημερινότητά μας, ενώ η ενεργειακή μετάβαση, η μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, οι πράσινες και νέες τεχνολογίες είναι όλες δραστηριότητες εντάσεως ζήτησης ορυκτών!

Με την ανατολή του δεύτερου αιώνα δραστηριοποίησης μας, οι Ελληνικές εξορυκτικές επιχειρήσεις, αξιοποιώντας τις βέλτιστες διαθέσιμες τεχνικές, εγγυώνται την παραγωγή ορυκτών πρώτων υλών με το μικρότερο δυνατό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, είναι έτοιμες να ανταποκριθούν τις προκλήσεις του μέλλοντος για πράσινη και βιώσιμη ανάπτυξη και να προσφέρουν σ την Ευρώπη τις κρίσιμες αλλά και τις χρήσιμες πρώτες ύλες που απαιτούνται.»  ανέφερε ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής 100 Χρόνων κ Αθανάσιος Κεφάλας, ο οποίος παρουσίασε το πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων

Προλογίζοντας την εκδήλωση ο Πρόεδρος του ΣΜΕ κος Κ. Γιαζιτζόγλου είπε μεταξύ των άλλων :

«Υπάρχουν δυο διαφορετικές πλευρές του προβλήματος για τη μη συμμετοχή των γυναικών στην εξόρυξη. Η πρώτη έχει να κάνει με τις πολύ λίγες γυναίκες που ακολουθούν τεχνικά επαγγέλματα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τα πάντα (εργαλεία, μηχανήματα, θέσεις εργασίας) να είναι σχεδιασμένα για άνδρες. Όλοι μας γνωρίζουμε πόσο ρόλο παίζει σε αυτές τις περιπτώσεις η εργονομία τόσο στις επιδόσεις όσο και στις αποδόσεις.

Η δεύτερη πλευρά του προβλήματος έχει να κάνει με τις εξίσου λίγες γυναίκες που φθάνουν ψηλά σε διοικητικές ιεραρχίες, ανεξαρτήτως κλάδου. Αυτό εν μέρει οφείλεται και στο και στο γεγονός ότι θεωρείται αποδεκτό οι άνδρες να αφιερώνουν λιγότερο χρόνο στην οικογένεια από ότι οι γυναίκες. Το ζητούμενο σε αυτή την περίπτωση πρέπει να είναι να υπάρχει ισορροπία ανάμεσα στην επαγγελματική και στην προσωπική ζωή και για τα δυο φύλα, ώστε να είναι εξίσου παρόντα και στους δύο ρόλους.»

«Τόσο σε Εθνικό όσο και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο σήμερα αναγνωρίζεται πλέον η σημασία της μεταλλευτικής έρευνας και της εξόρυξης για την πράσινη μετάβαση αλλά και για την γενικότερη ευημερία της κοινωνίας, όπως εδώ και χρόνια επισημαίνει ο ΣΜΕ» είπε η υφυπουργός Περιβάλλοντος κα Α. Σδούκου, απευθυνόμενη στα στελέχη του εξορυκτικού κλάδου.

«Ο τόπος μας ανέκαθεν διέθετε σημαντικό ορυκτό πλούτο» ανέφερε σχετικά, προσθέτοντας ότι «η εξόρυξη ανέκαθεν συνοδευόταν από έντονη ανθρώπινη δραστηριότητα».

«Είναι γεγονός ότι τα προηγούμενα χρόνια οι Ορυκτές Πρώτες Ύλες δεν βρισκόντουσαν στο προσκήνιο, διότι τις θεωρούσαμε ως κάτι δεδομένο. Σήμερα αυτό έχει αλλάξει, με αποτέλεσμα οι προοπτικές για τον εξορυκτικό κλάδο παγκοσμίως, ευρωπαϊκά αλλά και στην Ελλάδα είναι πολύ πιο θετικές » δήλωσε, σημειώνοντας πως η ΕΕ έχει κατανοήσει τη σημασία των κρίσιμων και στρατηγικών πρώτων υλών και γίνονται κινήσεις για αυτό που χαρακτήρισε ως «μείωση της υπερβολικής εξάρτησης από τρίτες χώρες».

Στο πάνελ, στο οποίο βρίσκονταν γυναίκες με σημαντικές θέσεις στην εξόρυξη, συμμετείχε και η Ελευθερία Βαγκλή, Διευθύντρια Τεχνικών Υπηρεσιών της Ελληνικός Χρυσός. Η κα Βαγκλή μεταξύ άλλων, δήλωσε και τα εξής:

«Η ένταξή των γυναικών στην μεταλλευτική βιομηχανία αντιμετώπισε προκλήσεις λόγω της ανδροκρατούμενης φύσης του κλάδου. Σήμερα, παρατηρούμε μια μεταστροφή, με περισσότερες γυναίκες να εισέρχονται σε αυτόν. Για να καταστεί πιο ελκυστική η μεταλλευτική βιομηχανία για τις γυναίκες, θα πρέπει να υπάρχουν ισότιμες ευκαιρίες ανέλιξης, ευέλικτες πολιτικές εργασίας και νομικά πλαίσια που να προάγουν την ισότητα των φύλων. Η υποστήριξη της πολυμορφίας ενισχύει την προοπτική μιας ισόρροπης και βιώσιμης βιομηχανίας εξόρυξης, που ευνοεί την συμμετοχή και την επιτυχία των γυναικών στον κλάδο. Προσωπικά αισθάνομαι τυχερή που εργάζομαι σε ένα από τα πιο σημαντικά μεταλλευτικά έργα στην Ελλάδα και σε μια εταιρεία που δίνει ίσες ευκαιρίες σε όλους τους εργαζόμενους της».

[ΠΗΓΗ: https://www.worldenergynews.gr/, 6/3/2024]