Σπάνιες γαίες: Εκτιμήσεις για ανάκαμψη των τιμών το 2024 μετά τη «βουτιά» του 2023

Ένας παράγοντας που μπορεί να βοηθήσει την ανάκαμψη των τιμών είναι η επιβράδυνση της αύξησης των ποσοστώσεων από την Κίνα.

Οι τιμές των σπάνιων γαιών θα μπορούσαν να ανακάμψουν το δεύτερο εξάμηνο του 2024 λόγω της μεγάλης ζήτησης από τους τομείς της ηλεκτροκίνησης και της αιολικής ενέργειας, αφήνοντας πίσω τα χαμηλά του 2023 σύμφωνα με τον αναλυτή της Shanghai Metals Market, Yang Jiawen, που μίλησε στο Reuters.

Οι τιμές των σπάνιων γαιών εκτινάχθηκαν σε υψηλά ρεκόρ το 2022, αλλά υποχώρησαν αισθητά το 2023 κυρίως λόγω της αυξημένων αποθεμάτων από την Κίνα και της βραδύτερης από την αναμενόμενη, αύξησης της ζήτησης.

Για παράδειγμα, η τιμή του οξειδίου του πρασεοδυμίου, ενός από τα πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα μέταλλα στην κατηγορία των σπάνιων γαιών, στην Κίνα κατρακύλησε κατά 34% το 2023. Το οξείδιο του τερβίου και το οξείδιο του νεοδυμίου υποχώρησαν στα χαμηλότερα επίπεδα από τα τέλη του 2020 τον περασμένο μήνα.

Ωστόσο, ο Jiawen λέει ότι η περαιτέρω πτώση για τις σπάνιες γαίες, ιδίως για το οξείδιο του νεοδυμίου-πρασαιοδυμίου (NdPr), που χρησιμοποιείται σε μόνιμους μαγνήτες, το οποίο μειώθηκε κατά 38% πέρυσι, είναι περιορισμένη με τις τιμές κοντά στο επίπεδο του κόστους παραγωγής.

Που χρησιμοποιούνται οι σπάνιες γαίες

Οι σπάνιες γαίες είναι μια ομάδα 17 μετάλλων που χρησιμοποιούνται σε μαγνήτες, λέιζερ, αμυντικές τεχνολογίες συμπεριλαμβανομένων συστημάτων που τοποθετούνται σε οχήματα όπως τανκς. Χρησιμοποιούνται επίσης σε καταναλωτικά αγαθά όπως υπολογιστές, τηλεοράσεις και smartphones.

H Guolian Securities προέβλεψε ότι το το οξείδιο NdPr είναι πιθανό να καταγράψει έλλειμμα 800 τόνων παγκοσμίως κατά το τρέχον έτος, από το περσινό πλεόνασμα των 6.600 τόνων.

«Αναμένουμε ότι το απόθεμα θα εκκαθαριστεί μέχρι το τέλος του 2024, καθώς η ζήτηση θα καλύψει την προσφορά μέσω των συνεχώς αυξανόμενων πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων και της παραγωγής ανεμογεννητριών», δήλωσε ο αναλυτής Willis Thomas της CRU Group.

Ένας παράγοντας που μπορεί να βοηθήσει την ανάκαμψη των τιμών είναι η επιβράδυνση της αύξησης των ποσοστώσεων από την Κίνα. «Αναμένουμε άλλη μια αύξηση της ποσόστωσης παραγωγής τόσο για την εξόρυξη όσο και για τον διαχωρισμό, αλλά όχι στην έκταση που είδαμε πέρυσι», δήλωσε ο αναλυτής Ross Embleton της Wood Mackenzie.

Πέρυσι, η Κίνα εξέδωσε τρεις εγκυκλίους ποσοστώσεων για την παραγωγή σπάνιων γαιών, πρώτη φορά που εκδίδει τρίτη σειρά ποσοστώσεων σε ένα μόνο έτος εδώ και 17 χρόνια. Η συνολική ποσόστωση για το έτος έφτασε το υψηλό ρεκόρ των 255.000 τόνων. Ωστόσο, οι ποσοστώσεις της Κίνας αναμένεται να αυξηθούν κατά ένα πιο μετριοπαθές 10% έως 15% προβλέπουν οι αναλυτές της Baiinfo.

Η Κίνα ελέγχει την προμήθεια της σε σπάνιες γαίες μέσω του συστήματος ποσοστώσεων από το 2006. Σύμφωνα με το Γεωλογικό Ινστιτούτο των Ηνωμένων Πολιτειών, η Κίνα αντιπροσωπεύει το 70% της παγκόσμιας εξόρυξης σπάνιων γαιών και το 90% της εξευγενισμένης παραγωγής. Το Πεκίνο απαγόρευσε πρόσφατα την εξαγωγή τεχνολογιών για την εξόρυξη και διαχωρισμό σπάνιων γαιών, σε μια προσπάθεια να προστατεύσει την κυριαρχία του στην αγορά και έχει απειλήσει να διακόψει την προμήθεια καθώς οι σχέσεις με τις ΗΠΑ επιδεινώνονται.

MP Materials και Lynas σε πιθανή συγχώνευση

Η εταιρεία εξόρυξης σπάνιων γαιών MP Materials με έδρα το Λας Βέγκας της Νεβάδα και η αυστραλιανή Lynas Rare Earths ενδέχεται να εργάζονται πάνω σε μια συμφωνία που θα συγχωνεύσει τους δυο μεγαλύτερους παραγωγούς υλικών σπάνιων γαιών στον κόσμο, εκτός Κίνας, σύμφωνα με την αυστραλιανή Financial Review. Η Lynas φέρεται να προσέγγισε την MP Materials με μια προσφορά σε μετρητά και μετοχές, σύμφωνα με το Bloomberg.

Η MP Materials έχει δραστηριότητες στο Mountain Pass της Καλιφόρνια, ενώ η Lynas διαθέτει ένα ορυχείο στη Δυτική Αυστραλία και ένα εργοστάσιο στη Μαλαισία. Πέρυσι, η διευθύνουσα σύμβουλος της Lynas, Amanda Lacaze, αποκάλυψε ότι η εταιρεία δέχεται συνεχώς προτάσεις για συγχωνεύσεις και εξαγορές. Η εταιρεία χρειάζεται μια πηγή βαρέων σπάνιων γαιών για να συμπληρώσει τις δραστηριότητές της στην Αυστραλία και επίσης να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της προς το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ, το οποίο χρηματοδοτεί μια μονάδα της εταιρείας στο Τέξας.

Η Lynas επιβεβαίωσε ότι είχε συνομιλίες για συγχώνευση με την MP Materials, αλλά λέει ότι οι συνομιλίες αυτές δεν βρίσκονται σε εξέλιξη.

«Η Lynas εφαρμόζει ένα ισχυρό σχέδιο οργανικής ανάπτυξης. Επιπλέον, η Lynas συνεχίζει να αναζητά ευκαιρίες για να χρησιμοποιήσει την αποδεδειγμένη τεχνογνωσία μας για την οικοδόμηση κλίμακας, τη βελτίωση της λειτουργίας της αγοράς και την προσθήκη αξίας για τους μετόχους», ανέφερε η εταιρεία σε ανακοίνωσή της.

Οι εταιρείες σπάνιων γαιών έχουν πληγεί βαριά από την πτώση των τιμών. Οι μετοχές της MP έχουν υποχωρήσει κατά 50% τους τελευταίους 12 μήνες, οι μετοχές της Lynas έχουν πέσει κατά 42,7%, ενώ της Arafura Rare Earths καταγράφουν πτώση κατά 78,5% στο ίδιο χρονικό διάστημα.

(Φωτογραφία shutterstock)

[ΠΗΓΗ: https://www.economistas.gr/, 7/2/2024]