Deep Sleep Hotel: Ύπνος στα 419 μέτρα κάτω από το έδαφος

To Deep Sleep Hotel στην Ουαλία προσφέρει μια ξεχωριστή εμπειρία διαμονής στα έγκατα της γης. –Το εγκαταλελειμμένο ορυχείο σχιστόλιθου βικτωριανής εποχής μετατράπηκε σε ξενοδοχείο και άνοιξε τις πόρτες του τον Απρίλιο του 2023

Τα ταξίδια εμπειρίας κερδίζουν πλέον όλο και μεγαλύτερο μέρος της αγοράς. Είτε αυτά περιέχουν μια βόλτα με ιστιοπλοϊκό σε θαλάσσιες σπηλιές για μοναδικές βουτιές, είτε ένα οδοιπορικό γεύσης σε μια φάρμα σε κάποια επαρχία, μια πεζοπορία μέχρι το χείλος ενός ηφαιστείου ή διαμονή σε ένα ξενοδοχείο στα έγκατα της γης.

Μέσα από αυτό το αφιέρωμα, θα μάθετε τα πάντα για το Deep Sleep Hotel στην Ουαλία, το οποίο προσφέρει μια ιδιαίτερη εμπειρία που για να είμαστε ειλικρινείς δεν είναι για όλους. Το ξενοδοχείο βρίσκεται μέσα στο Εθνικό Πάρκο Snowdonia, μια μεγάλη έκταση που κρύβει πολλές ομορφιές όπως μοναδικά τοπία με λίμνες και ποτάμια. Στα Ουαλικά, είναι γνωστό και ως «Eryri», που μπορεί να μεταφραστεί ως «ο τόπος των αετών». Το συγκεκριμένο πάρκο είναι το παλαιότερο της Ουαλίας και φιλοξενεί το ψηλότερο βουνό της, το Snowdon. Δέχεται, μάλιστα, χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο οι οποίοι περπατούν και αναρριχώνται στη περιοχή ενώ διαθέτει και μια σειρά από γραφικές πόλεις και χωριά όπως τα Betws y Coed, Bala, Llanberis, Beddgelert, Harlech και Barmouth.

Το Deep Sleep Hotel λοιπόν, το οποίο διαχειρίζεται η εταιρεία εναλλακτικών δραστηριοτήτων «Go Below», προσφέρει, όπως ισχυρίζεται, τον βαθύτερο ύπνο στον κόσμο. Όταν λέμε βαθύτερο, δεν εννοούμε έναν καλό, ξεκούραστο ύπνο, αλλά αυτόν στα 419 μ. κάτω από το έδαφος. Πρόκειται για ένα εγκαταλελειμμένο ορυχείο σχιστόλιθου βικτωριανής εποχής, το οποίο μετατράπηκε σε ξενοδοχείο και άνοιξε τις πόρτες του τον Απρίλιο του 2023.

Η διαμονή, εδώ, διαρκεί μόνο μια διανυκτέρευση και η όλη εμπειρία ξεκινά στις πέντε το απόγευμα του Σαββάτου και ολοκληρώνεται το πρωί της Κυριακής. Η αλήθεια είναι ότι δεν είναι μια εύκολη υπόθεση και προφανώς δεν είναι κατάλληλη για όσους είναι κλειστοφοβικοί. Το ραντεβού δίνεται στο base camp της εταιρείας στο Tanygrisiau κοντά στο Blaenau Ffestiniog. Εκεί, θα σας περιμένουν οι οδηγοί σας για να ξεκινήσετε μια 45λεπτη πεζοπορία στο βουνό, η οποία, μάλιστα, σε κάποια σημεία γίνεται αρκετά απαιτητική.

Αφού φτάσετε στην είσοδο του ορυχείου, θα σας δοθεί ο απαραίτητος εξοπλισμός για την κατάβαση στο Deep Sleep Hotel, όπως κράνος, φακός, ιμάντες, μπότες κ.α. Η κατάβαση, που διαρκεί περίπου δυο ώρες, περιλαμβάνει περπάτημα στις στοές με τις παλιές ράγες, σε πλημμυρισμένους με νερά διαδρόμους, στις σιδερένιες γέφυρες και σκάλες του ορυχείου, καθώς και ένα από τα μεγαλύτερα υπόγεια zip line, αν όχι το μεγαλύτερο. Η αλήθεια είναι ότι για να φτάσετε στο ξενοδοχείο, θα πρέπει να έχετε μια κάποια φυσική κατάσταση για να μπορείτε να ανταποκριθείτε στις απαιτήσεις της διαδρομής. Τώρα, όσο προχωράτε, ο οδηγός σας μιλά ταυτόχρονα για την ιστορία του ορυχείου και για τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάνοντας μικρές στάσεις για να θαυμάσετε αυτό το δυστοπικό και σκοτεινό περιβάλλον.

Μόλις φτάσετε στο τέλος της διαδρομής, θα σας περιμένει ένα ζεστό ρόφημα για να ανακτήσετε τις δυνάμεις σας από την κατάβαση και να χαλαρώσετε ενώ θα σας δοθούν πληροφορίες που αφορούν στη λειτουργία του ξενοδοχείου. Αφού τακτοποιηθείτε στα δωμάτιά σας, διαθέτει τέσσερα ξύλινα δίκλινα μπανγκαλόους με μονά κρεβάτια και μια σπηλιά-σουίτα με πιο ρομαντικό ύφος, θα σας προσφέρουν δείπνο το οποίο θα πάρετε όλοι οι επισκέπτες μαζί σε ένα μεγάλο ξύλινο τραπέζι τύπου πικ νικ.

Η εμπειρία, εδώ, μοιάζει αρκετά με αυτή ενός κάμπινγκ αλλά σε σαφώς πιο σκοτεινό περιβάλλον και αρκετά πιο περιορισμένο. Σημειώστε ότι οι οδηγοί σας δεν φεύγουν αλλά κοιμούνται στις δικές τους καμπίνες για να νιώθετε περισσότερη ασφάλεια. Το εγερτήριο για την επιστροφή είναι στις 8 το πρωί της Κυριακής. Αφού πάρετε ένα ελαφρύ πρωινό, ξεκινά η ανάβαση και φυσικά, η πεζοπορία για να φτάσετε στο αρχικό σημείο εκκίνησης. Συστήνεται δε, τα πράγματα που θα πάρετε μαζί σας, να είναι λίγα και να χωράνε όλα σε ένα σακίδιο για να μπορείτε να κινείστε με μεγαλύτερη ευκολία και να είναι ζεστά, καθώς η θερμοκρασία είναι σταθερή στους 10 °C. Τα δωμάτια είναι πιο ζεστά, ωστόσο, έξω από αυτά έχει αρκετή δροσιά, ενώ λόγω της ιδιαίτερης φύσης του ξενοδοχείου, δεν επιτρέπεται ούτε το αλκοόλ, ούτε φυσικά το κάπνισμα.

Για όσους δεν μπορούν να αποκοπούν από τον έξω κόσμο ούτε μια μέρα, το ξενοδοχείο διαθέτει ασύρματη πρόσβαση στο διαδίκτυο. Η ηλεκτροδότηση, τώρα, γίνεται από μπαταρίες, οι οποίες φορτίζονται από τη δύναμη της πτώσης του νερού μέσα στο ίδιο το ορυχείο χρησιμοποιώντας μικρο-υδροστρόβιλους, ωστόσο υπάρχει και εφεδρικό σύστημα σε περίπτωση που το νερό δεν είναι αρκετό κάποια εποχή. Φυσικό φως εννοείται ότι δεν υπάρχει, ωστόσο έχουν φροντίσει για επαρκή φωτισμό σε όλους τους χώρους του ξενοδοχείου.

Όσον αφορά στο κόστος, αυτό δεν είναι πολύ χαμηλό καθώς ανέρχεται στις £375, περίπου δηλαδή στα 440€, για την απλή καμπίνα και στις £575, περίπου στα 674€, για τη σπηλιά που είναι η αντίστοιχη σουίτα ενός συμβατικού ξενοδοχείου. Αν, όμως, σκεφτείτε ότι ακόμα και το έμπειρο προσωπικό που φροντίζει για την καθαριότητα των δωματίων και την αναπλήρωση των τροφίμων, χρειάζεται περίπου μια ώρα για να κατέβει στα 419 μ. και άλλη τόση για να βγει στην επιφάνεια, όπως και το κόστος για να δημιουργηθεί το ξενοδοχείο καθώς όλα τα υλικά έπρεπε να κατέβουν με τον ίδιο τρόπο, ίσως τελικά η τιμή να μην είναι τόσο υψηλή.

Δείτε εδώ ένα σχετικό βίντεο:

[ΠΗΓΗ: https://www.travel.gr/, της Βούλας Ακριβάκη, 7/2/2024]