Η επένδυση των 100 εκατ. ευρώ του Δ. Κούτρα στα μεταλλεία

Είναι γνωστό πως η εταιρεία Ελληνικά Μεταλλεία (ΕΛΛΗΜΕΤ) του γνωστού εργολάβου Δ. Κούτρα προχωράει σε μία επένδυση συνολικού ύψους 100 εκατ. ευρώ στην ευρύτερη περιοχή Κοζάνης – Γρεβενών στο όρος Βούρινο.

Η επένδυση αφορά την εξόρυξη, τον εμπλουτισμό και την παραγωγή χρωμίτη και προβλέπει την εγκατάσταση εργοστασίου εμπλουτισμού διπλάσιας δυναμικότητας σε σχέση με το υφιστάμενο ενώ προβλέπει και τη δημιουργία εργοστασίου μεταλλουργίας ώστε το τελικό προϊόν να παράγεται στην περιοχή.

Ήδη, η εταιρεία έχει λάβει περιβαλλοντικούς όρους και αναμένει την τελική έγκριση της χρηματοδότησης στο πλαίσιο του μετασχηματισμού των λιγνιτικών περιοχών, ενώ το ποσοστό της επιδότησης θα φτάσει το 70%. 

Σύμφωνα με την Μ.Π.Ε., η μονάδα θα μπορεί να παράγει 80,62 τόνους σιδηροχρωμίου υψηλής περιεκτικότητας σε άνθρακα την ημέρα, δηλαδή περίπου 27.000 τόνους το χρόνο. 

Με την ολοκλήρωση της επένδυσης- εκτιμάται σε 2,5 χρόνια από την έγκριση της χρηματοδότησης- ο χρωμίτης θα εξορύσσεται από τα μεταλλεία, στο εργοστάσιο εμπλουτισμού το τελικό ποσοστό του χρωμίτη θα φτάνει στο 50% και στα καμίνια του εργοστασίου μεταλλουργίας θα παράγεται το τελικό μέταλλο το οποίο θα προμηθεύονται οι χαλυβουργίες της Ευρώπης. Σε πλήρη λειτουργία προβλέπεται να απασχολούνται πάνω από 400 άτομα.

Σημειώνεται ότι οι χρωμίτες, μετά από εμπλουτισμό και μεταλλουργική επεξεργασία, χρησιμοποιούνται στην παραγωγή σιδηροχρωμίου, σιδηροκραμάτων και ανοξείδωτων χαλύβων, στην παραγωγή “ουδέτερων” και χρωμιομαγνησιούχων πυριμάχων, στη χημική βιομηχανία για επιχρωμιώσεις, παραγωγή χρωμάτων, βυρσοδεψία και στην παραγωγή άμμων χυτηρίων.

Η εταιρεία Ελληνικά Μεταλλεία  έχει ξεκινήσει την εξόρυξη χρωμίτη από το 2018 ενώ με την ολοκλήρωση της επένδυσης που προωθείται η Ελλάδα θα μπορούσε να καταστεί τέταρτη χώρα παραγωγής σιδηροχρωμίου στην Ε.Ε.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΛΛΗΜΕΤ Α.Ε. συμμετείχε και στο διαγωνισμό εκμίσθωσης του μεταλλείου των Μολάων στη Λακωνία.

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, της Ελένης Μπότα, 14/12/2023]