Γραφένιο: Το ισχυρότερο υλικό στον κόσμο ελπίδα για καθαρό πόσιμο νερό

Είναι 1 εκατ. φορές πιο λεπτό από μια ανθρώπινη τρίχα και ισχυρότερο από το ατσάλι.

Το γραφένιο, που συχνά αναφέρεται ως «θαυματουργό υλικό», είναι ένα εκατομμύριο φορές πιο λεπτό από μια ανθρώπινη τρίχα και ισχυρότερο από το ατσάλι.

Το κατασκευασμένο από μεμονωμένα στρώματα γραφίτη δισδιάστατο υλικό, που εξορύσσεται από το έδαφος, είναι εξαιρετικά ελαφρύ, αγώγιμο και εύκαμπτο ενώ έχει τη δυνατότητα να προσφέρει µετασχηµατιστικές τεχνολογίες σε όλες τις βιομηχανίες, από τα ηλεκτρονικά έως τις μεταφορές.

Τώρα, ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Khalifa στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) διερευνούν μια άλλη πιθανή χρήση του γραφενίου: την παραγωγή πόσιμου νερού.

Χρησιμοποιώντας μία χημική ένωση του γραφενίου, οι επιστήμονες κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα φίλτρο το οποίο κατακρατά από το θαλασσινό νερό όλα τα άλατα που το καθιστούν μη πόσιμο, με συνέπεια στη συνέχεια να μπορεί να καταναλωθεί από τον άνθρωπο. «Εδώ στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όλο το πόσιμο νερό μας είναι στην πραγματικότητα αφαλατωμένο νερό, επομένως είναι ένας πολύ κρίσιμος τομέας της οικονομίας καθώς και της κοινωνίας», λέει ο Χασάν Αραφάτ, ανώτερος διευθυντής του Κέντρου Ερευνας και Καινοτομίας RIC2D.

(Φωτό: KATERYNA KON/SCIENCE PHOTO LIBRARY VIA GETTY IMAGES)

[ΠΗΓΗ: https://www.huffingtonpost.gr/, 30/11/2023]