Ποιοι κερδίζουν και πόσα από το πρώτο οικονομικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης

Ενισχύσεις συνολικού ύψος 4,4 δις. ευρώ για την επόμενη τετραετία περιλαμβάνει το πρώτο οικονομικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες στη Βουλή.

Το βασικό τμήμα του νομοσχεδίου περιλαμβάνει το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίοι μετά από 14 χρόνια θα δουν τον λογαριασμό τους να αυξάνεται καθώς και μέτρα για την ενίσχυση της οικογένειας όπως για παράδειγμα την αύξηση του αφορολόγητου ορίου, καθώς και τον διπλασιασμό του ύψος της χρηματοδότησης της Δημόσιας υπηρεσίας απασχόλησης κατά 375 εκατ. ευρώ για το πρόγραμμα “Σπίτι μου”.

Επίσης μειώνεται ο ΕΝΦΙΑ για όσους ασφαλίζουν τα ακίνητα που διαθέτουν σε ποσοστό 10%, παρατείνεται για 2,8 εκατομμύρια φορολογούμενου το market pass, ενώ μεταξύ άλλων θεσπίζεται από φέτος το Youth Pass ύψους 150 ευρώ για νέους 18 και 19 ετών. Ειδικότερα το σχέδιο νόμου προβλέπει τα εξής:

– Αυξάνονται από 1.1.2024, για πρώτη φορά μετά από 14 χρόνια, οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων. Προβλέπεται συνδυασμός παρεμβάσεων που περιλαμβάνουν οριζόντια αύξηση κατά 70 ευρώ τον μήνα για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους τόσο του Ενιαίου όσο και των Ειδικών Μισθολογίων, αύξηση της οικογενειακής παροχής κατά 20-50 ευρώ το μήνα, ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών, καθώς και αύξηση του επιδόματος θέσης ευθύνης κατά 30%.

Επιπλέον, αυξάνονται οι αποδοχές των Πανεπιστημιακών, τα επιδόματα παραμεθορίου και ιδιαίτερων συνθηκών εργασίας για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, καθώς και τα εξόδων διανυκτέρευσης και χιλιομετρικής αποζημίωσης για όλους τους υπαλλήλους. Το μέσο ετήσιο όφελος ανέρχεται σε 1.292 ευρώ μικτά ή 800 ευρώ καθαρά, ενώ αν συνυπολογιστούν και οι επιπλέον αυξήσεις ή απαλλαγές που εφαρμόζονται από το 2023, το μέσο όφελος αυξάνεται σε 2.084 ευρώ μικτά ή 1.476 ευρώ καθαρά το χρόνο. Για παράδειγμα δημόσιος Υπάλληλος με 2 παιδιά θα δει αύξηση 70 περίπου ευρώ τον μήνα στον μισθό του και επιπλέον 50 ευρώ αύξηση της οικογενειακής παροχής για τα δυο παιδιά. Συνολικό ετήσιο όφελος: 1.440 ευρώ. Αν ο υπάλληλος αυτός κατέχει και την θέση τμηματάρχη τότε θα έχει επιπλέον όφελος της τάξεως των 87 ευρώ τον μήνα λόγω της αύξησης κατά 30% του επιδόματος θέσης ευθύνης.

– Μειώνεται ο ΕΝΦΙΑ κατά 10% του ΕΝΦΙΑ για τις κατοικίες που ασφαλίζονται για σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρα. Η διάταξη που κατατέθηκε προβλέπει ότι η ασφάλιση πρέπει να καλύπτει το σύνολο του κόστους ανακατασκευής του ακινήτου, το οποίο δεν μπορεί να είναι χαμηλότερο από 1.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Με κοινή απόφαση του Υπουργού Οικονομικών και του Διοικητή της ΑΑΔΕ το ελάχιστο κόστος μπορεί να αναθεωρείται. Στο κατατεθέν νομοσχέδιο παραμένουν οι προβλέψεις σύμφωνα με τις οποίες αν η ασφάλιση είναι μικρότερη του ενός έτους τότε η μείωση του ΕΝΦΙΑ περιορίζεται αναλογικά καθώς και ότι σε κάθε περίπτωση η ασφάλιση πρέπει να έχει διάρκεια τουλάχιστον τριών μηνών.

– Αυξάνεται από τον Ιανουάριο του 2024 το αφορολόγητο όριο για οικογένειες με παιδια. Σύμφωνα με την νέα διάταση του νομοσχεδίου ο φόρος μειώνεται:

  • 777 ευρώ για τον φορολογούμενο χωρίς εξαρτώμενα τέκνα
  • 900 ευρώ για τον φορολογούμενο με ένα εξαρτώμενο τέκνο,
  • 1.120 ευρώ για δύο  εξαρτώμενα τέκνα,
  • 1.340 ευρώ για τρία εξαρτώμενα τέκνα
  • 1.580 ευρώ για τέσσερα εξαρτώμενα τέκνα και
  • 1.780 ευρώ για πέντε εξαρτώμενα τέκνα.

– Προβλέπεται η απονομή ανώτερου μισθολογικού κλιμακίου σε έμμισθους δικηγόρους του Δημοσίου που έχουν ολοκληρώσει μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές, όπως ισχύει και για τους λοιπούς δημοσίους υπαλλήλους.

– Διευκολύνεται η ολοκλήρωση της συντήρησης και υποστήριξης των υποβρυχίων του Πολεμικού Ναυτικού στα ναυπηγεία Ελευσίνας με μικρή παράταση των συμβάσεων του προσωπικού που απασχολείται εκεί.

-Χορηγείται οικονομική ενίσχυση ύψους 100 έως 150 ευρώ στα πλαίσια του κοινωνικού τουρισμού, για τη στήριξη του τουρισμού της βόρειας Εύβοιας

-Απαλλάσσονται μόνιμα από τη συμμετοχή στη δαπάνη αγοράς φαρμάκων οι πρώην δικαιούχοι του ΕΚΑΣ.

– Τίθεται πλαφόν 3% στις αυξήσεις των ενοικίων που καταβάλλει το Δημόσιο για τη στέγαση υπηρεσιών του για το 2023.

-Αυξάνονται οι συντάξεις 9.500 δικαιούχων της ειδικής κατηγορίας “μικρό Δημόσιο” του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Η πλειονότητα αυτών θα λάβει αύξηση 7,75% από 1/1/2023, ενώ για ειδικές κατηγορίες συνταξιούχων που ο μισθός τους συνδέεται με τον μισθό ενέργειας χορηγούνται αναλογικές αυξήσεις.

-Παρατείνεται για 2,8 εκατομμύρια φορολογούμενου το market pass. Το ύψος της ενίσχυσης ανά νοικοκυριό ανέρχεται σε 10% επί του μηνιαίου ύψους αγορών, που είναι 220 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό, συν 100 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος έως 1.000 ευρώ αγορών. Συνεπώς, η ενίσχυση κυμαίνεται από 22 έως 100 ευρώ το μήνα (66 έως 300 ευρώ για το τρίμηνο της παράτασης).

-Θεσπίζεται από φέτος το Youth Pass ύψους 150 ευρώ για νέους 18 και 19 ετών που αποτελεί ουσιαστικά τη μονιμοποίηση του “Freedom Pass”, το οποίο είχε χορηγηθεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, του Προκόπη Χατζηνικολάου, 20/7/2023]