Πώς θα κινηθεί ο πληθωρισμός τους επόμενους μήνες

Ετήσιο πληθωρισμό κοντά στο 4% και ίσως χαμηλότερα προοιωνίζει για φέτος η πρόβλεψη που δημοσίευσε χθες η Eurostat, σύμφωνα με την οποία ο πληθωρισμός στην Ελλάδα αποκλιμακώθηκε περαιτέρω τον περασμένο μήνα στο 4,1%, από 4,5% τον Απρίλιο.
Στις επιμέρους προβλέψεις της, η Eurostat φανέρωνε ότι η βασική αιτία που έφερε την Ελλάδα στη θέση με τον πέμπτο χαμηλότερο πληθωρισμό στην EE, ενώ έναν χρόνο νωρίτερα, τον Μάιο του 2022 είχε τον πέμπτο υψηλότερο, ήταν η πτώση των τιμών της ενέργειας. Με βάση τα επίσημα στοιχεία, οι τιμές της ενέργειας κατέγραψαν τον περασμένο μήνα μείωση κατά 21,1%. Ειδικότερα, η πτώση της τιμής του φυσικού αερίου σε ετήσια βάση κατά 60,7%, η οποία συμπαρέσυρε και τιμή χονδρικής για το ηλεκτρικό ρεύμα, παραμένει ο αποφασιστικός παράγοντας για την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στην Ελλάδα, με ρυθμό πολύ μεγαλύτερο από ό,τι στον μέσο όρο της ΕΕ.
Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι λύθηκε και το πρόβλημα της ακρίβειας, το οποίο που συνεχίζει να πιέζει περισσότερο τα πιο ευάλωτα ελληνικά νοικοκυριά. Στα τρόφιμα, η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία καταγράφει για την Ελλάδα αύξηση τιμών κατά 9,8%. Το θετικό είναι ότι η τάση αποκλιμάκωσης των αυξήσεων που ξεκίνησε με αργούς ρυθμούς από τον περασμένο Μάρτιο, επιταχύνεται. Το αρνητικό είναι ότι οι καταναλωτές συνεχίζουν να πληρώνουν όλο και ακριβότερα τα τρόφιμα, αφού ακόμη και οι χαμηλότερες αυξήσεις λειτουργούν προσθετικά στην τιμή στο ράφι.
Υπηρεσιακοί παράγοντες από το υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι και στα τρόφιμα θα δούμε κάποια στιγμή τις τιμές να υποχωρούν, ίσως και μέσα στο 2023. Ωστόσο, με τα τρόφιμα -σημείωναν- η διαμόρφωση των τιμών είναι πιο πολύπλοκη, αφού κάποιοι συντελεστές παραγωγής έχουν γίνει πιο φθηνοί (καύσιμα, ζωοτροφές, λιπάσματα), αλλά υπάρχουν ακόμη προβλήματα με το κόστος παραγωγής και μεταφοράς, που συντηρούν τις υψηλές τιμές.
Το τέλος του αρνητικού πληθωρισμού
Οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι θα πρέπει όλοι μας να καταλάβουμε πως πλέον οι εποχές του αρνητικού πληθωρισμού που έζησε η Ελλάδα για περίπου 8 χρόνια, λόγω της πολυετούς κρίσης, θα μείνουν οριστικά στο παρελθόν.
Τονίζαν, συγκεκριμένα, ότι θα μειωθούν τους επόμενους μήνες οι τιμές των τροφίμων που είχαν πέρυσι μεγάλη αύξηση, λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και των προβλημάτων στη διακίνηση εμπορευμάτων και την έλλειψη πρώτων υλών. Όμως, όσο η Ελλάδα συνεχίζει να έχει θετική ανάπτυξη, ο πληθωρισμός θα αυξάνεται σε ρυθμό ανάλογο με την αύξηση των εισοδημάτων, δηλαδή κοντά στο 2%. Με άλλα λόγια, οι τιμές θα συνεχίζουν να αυξάνονται έστω και με βραδύτερους ρυθμούς.
Βραχυπρόθεσμα θα δούμε τον πληθωρισμό να συνεχίζει να υποχωρεί. Μάλιστα, αν δεν υπάρξει κάποια άσχημη εξέλιξη στις τιμές της ενέργειας είναι δυνατό να τον δούμε λίγο πάνω από το 2%, μέχρι και το τέλος του χρόνου.
Με βάση αυτό, θεωρείται πολύ πιθανό ότι η πρόβλεψη για μέσο ετήσιο πληθωρισμού στο 4,5% θα αναθεωρηθεί προς τα κάτω, μάλλον στον προϋπολογισμό του 2024, όπου θα χαμηλώσει και η πρόβλεψη για τον πληθωρισμό τον επόμενο χρόνο.

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, του Τάσου Δασόπουλου, 2/6/2023]