Τα σκαμπανεβάσματα της τιμής του χαλκού

Γιατί κάποιοι πιστεύουν πως θα πέσει ακόμα πιο πολύ η τιμή του χαλκού την στιγμή που οι αναλύσεις των μεγάλων επενδυτικών τραπεζών για το μέλλον της τιμής του προβλέπουν κατά μέσο όρο άνοδο κατά 25% για το επόμενο δωδεκάμηνο;
Η τιμή του χαλκού στα χρηματιστήρια εμπορευμάτων βρίσκεται στο χαμηλότερο σημείο από τις αρχές του Ιανουαρίου και μετά. Στα 3,85 δολάρια/λίβρα στο χρηματιστήριο του Σικάγου, ο χαλκός βρίσκεται ανάμεσα από τα 4,5 και πλέον δολάρια/λίβρα που βρισκόταν την άνοιξη του 2022 και τα 3,20 περίπου δολάρια/λίβρα του Ιουλίου της ίδιας χρονιάς. Τα 4,5 δολάρια, τιμή πολύ κοντά στα υψηλότερα σημεία της τελευταίας δεκαετίας ήταν αποτέλεσμα και των φόβων των αγορών μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ενώ τα 3,20 δολάρια ήρθαν απότομα όταν οι αγορές αντιλήφθηκαν πως οι αυξήσεις των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες θα έφθαναν πολύ παραπάνω απ’ όσο αρχικά είχε εκτιμηθεί.
Μετά τον Ιούλιο, ο χαλκός είχε ανακάμψει σημαντικά, βοηθούμενος και από την επιστροφή της κινεζικής οικονομίας σε φυσιολογικούς ρυθμούς λειτουργίας. Πλησίασε μάλιστα προς τα 4,20 δολάρια/λίβρα κάποια στιγμή τον Φεβρουάριο αλλά υποχώρησε και πάλι προς τα τωρινά επίπεδα όταν άρχισε να φαίνεται πως η κινεζική ανάκαμψη μπορεί να μην είναι και τόσο δυνατή. Γιατί τα λέμε όλα αυτά; Γιατί φαίνεται πως στις αγορές εμπορευμάτων υπάρχουν αρκετοί συναλλασσόμενοι που πιστεύουν πως παρά την αξιόλογη υποχώρησή του τις τελευταίες εβδομάδες, το κόκκινο μέταλλο έχει ακόμα σημαντικά περιθώρια υποχώρησης. Αυτό προκύπτει από την ανάλυση των short θέσεων που έχουν πάρει μεγάλοι επενδυτές στην αγορά χαλκού, περιμένοντας πως θα κερδίσουν από μία περαιτέρω πτώση.
Σύμφωνα με αναφορές που είδαμε στο Bloomberg, οι short θέσεις βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων ετών. Το ερώτημα εδώ είναι γιατί αυτοί οι συναλλασσόμενοι πιστεύουν πως θα πέσει ακόμα πιο πολύ η τιμή του χαλκού την στιγμή που οι αναλύσεις των μεγάλων επενδυτικών τραπεζών για το μέλλον της τιμής του είναι σε γενικές γραμμές αρκετά θετικές και προβλέπουν κατά μέσο όρο άνοδο κατά 25% για το επόμενο δωδεκάμηνο. Η μόνη λογική υπόθεση που μπορούμε να κάνουμε είναι πως αυτοί οι «παίκτες» της αγοράς μετάλλων πιστεύουν πως η κινεζική και η διεθνής οικονομία θα κινηθούν πιο αναιμικά απ’ όσο υποθέτουν αυτή την στιγμή οι αναλυτές για τους επόμενους μήνες. Δεδομένης της ευαισθησίας του χαλκού στις μεταβολές της οικονομικής δραστηριότητας, σε μία τέτοια περίπτωση είναι πολύ πιθανόν να δούμε σημαντική πτώση στην τιμή του.
Σε αντίθετη περίπτωση όμως, όπως παρατήρησε ο δημοσιογράφος του Bloomberg, όσοι πούλησαν short τα συμβόλαια χαλκού ίσως αναγκαστούν να τα αγοράσουν σε ψηλότερες τιμές και να «γράψουν» σημαντικές ζημιές. Ανεξάρτητα πάντως από το βραχυπρόθεσμο μέλλον της τιμής του χαλκού, η δυσκολία στην ανεύρεση νέων ορυχείων ανά τον κόσμο σε συνδυασμό με την εξαιρετικά μεγάλη χρησιμότητα του χαλκού στην μετάβαση προς την πράσινη οικονομία σχεδόν εγγυώνται την σταδιακή άνοδο της τιμής του τα επόμενα χρόνια.
Αν μάλιστα έχουν δίκιο οι ειδικοί της Wood Mackenzie, οι οποίοι προβλέπουν πως η αγορά χαλκού θα χαρακτηρίζεται από εδώ και στο εξής από αυξανόμενο έλλειμμα από πλευράς προσφοράς, η άνοδος μπορεί να κρατήσει για πολλά χρόνια. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως αυτοί που έχουν ποντάρει σε μία επικείμενη πτώση της τιμής του μετάλλου πρέπει οπωσδήποτε να ζημιωθούν.

[ΠΗΓΗ: https://www.liberal.gr/, 4/5/2023]