UBS: Το ράλι του χρυσού δεν έχει τελειώσει – Στόχος το ιστορικό $2.200 εντός 10μήνου

Ο χρυσός “φλερτάρει” με το ιστορικό υψηλό του, καθώς οι επενδυτές στρέφονται προς την ασφάλεια του πολύτιμου μετάλλου εν μέσω μεικτών μακροοικονομικών στοιχείων, και οι αναλυτές εκτιμούν πως ο χρυσός έχει ακόμα χώρο για ράλι κυρίως λόγω μιας πιθανής ύφεσης στην παγκόσμια οικονομία.
Από την αρχή του έτους, η τιμή του χρυσού έχει ενισχυθεί κατά 10%, σημειώνοντας την καλύτερη επίδοση των τελευταίων τριών χρόνων σε ετήσια βάση, σκαρφαλώνοντας έως και σχεδόν τα 2.040 δολάρια η ουγγιά, πολύ κοντά στην κορυφή των 2.075 δολαρίων που είχε πιάσει τον Αύγουστο του 2020, όταν το δυσμενές περιβάλλον για τα υπόλοιπα περιουσιακά στοιχεία -λόγω πανδημίας και κλιμάκωσης των γεωπολιτικών ανησυχιών- έστρεψαν τους επενδυτές στον χρυσό.
Το πολύτιμο μέταλλο θα μπορούσε σύντομα να εκτοξευθεί πάνω από το ιστορικό υψηλό του, σχολίασε ο Mark Haefele, επικεφαλής επενδύσεων της UBS, σε σημείωμα προς τους πελάτες τους, θέτοντας ως στόχο τα 2.200 δολάρια για τον χρυσό έως τον Μάρτιο 2024, δηλαδή μια επιπλέον ενίσχυση της τάξης του 8%.
Η αποδυνάμωση του αμερικανικού δολαρίου, οι πιέσεις που δέχεται ο τραπεζικός κλάδος, η αντιπαράθεση στις ΗΠΑ με αντικείμενο το ανώτατο όριο χρέους της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, η χαλάρωση των προσδοκιών για τα επιτόκια και η εντεινόμενη πιθανότητα για οικονομική ύφεση ενισχύουν τις προοπτικές του χρυσού, σύμφωνα με τον Haefele.
“Η πορεία του χρυσού συνήθως διαμορφώνεται από μακροοικονομικές μεταβλητές (πραγματικά επιτόκια ΗΠΑ & ισχυρότερη επιρροή του δολαρίου) και όχι από την προσφορά και ζήτηση”, παρατηρεί ο αναλυτής της UBS Cleve Rueckert, εξηγώντας ότι η άνοδος της τιμής του εν λόγω μετάλλου είναι ιδιαίτερη περίπτωση, καθώς σχετίζεται ελάχιστα με τη χρήση του.
Εκτός από την αγορά φυσικού χρυσού ή futures του μετάλλου οι επενδυτές μπορούν να αγοράσουν διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια που περιλαμβάνουν τον χρυσό στο χαρτοφυλάκιό τους ή μετοχές εισηγμένων που δραστηριοποιούνται στην εξόρυξη του μετάλλου, σύμφωνα με τη Morgan Stanley.
Οι μετοχές εξόρυξης χρυσού σημειώνουν ράλι έως τώρα για το 2023: ο τίτλος της Gold Fields σημειώνει τα μεγαλύτερα κέρδη (50%), και ακολουθούν με διψήφια ποσοστά η Kinross Gold (27%), η Franco-Nevada (14%), η Royal Gold (19%) και η Barrick Gold (10%) – έκαστη υπερβαίνει την άνοδο (+8%) που έχει καταγράψει ο S&P 500 από την αρχή του έτους.
Οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν στις ΗΠΑ και παγκοσμίως θα ενισχύσουν τη ζήτηση για τον χρυσό, σύμφωνα με τον Edward Moya, αναλυτή της Oanda, ο οποίος σχολίασε ότι πρόκειται για ένα “σενάριο win-win” για το πολύτιμο μέταλλο.
Ο χρυσός έγινε το αγαπημένο καταφύγιο των επενδυτών το 2020 κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού, κερδίζοντας έως και 40%. Τα τελευταία τρία χρόνια το πολύτιμο μέταλλο έχει ενισχυθεί κατά 18%, στην 5ετία έχει δει την τιμή του να εκτοξεύεται κατά 54%, ενώ σε βάση 10ετίας ο χρυσός έχει προσθέσει 41%. Η επίδοση του είναι χειρότερη από του S&P 500 (+41% στα τελευταία 3 χρόνια, +51% στην 5ετία και +156% στη 10ετία), αλλά ξεπερνάει με άνεση τις χαμηλές έως ήπιες μονοψήφιες αποδόσεις άλλων επενδύσεων (εκτός μετοχών), όπως τα κρατικά ομόλογα και οι λογαριασμοί ταμιευτηρίου υψηλής απόδοσης. Περίπου το 1/4 των Αμερικανών πιστεύει ότι ο χρυσός είναι το καλύτερο περιουσιακό στοιχείο για να επενδύσει κανείς μακροπρόθεσμα, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Gallup που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη, σημειώνοντας το υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας δεκαετίας.
Ο θρυλικός επενδυτής Warren Buffett είναι ως γνωστόν πολέμιος του χρυσού. To 2019 είχε δηλώσει σε συνέντευξή του στο CNBC ότι η επένδυση στο πολύτιμο μέταλλο “δεν παράγει αξία”. “Όταν αγοράζεις μη παραγωγικά περιουσιακά στοιχεία, το μόνο στο οποίο υπολογίζεις είναι ότι ο επόμενος θα σε πληρώσει περισσότερο, επειδή είναι ακόμη πιο ενθουσιασμένος που θα βρει έναν επόμενο να τον πληρώσει”, είχε πει ο Buffett.

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, του Derek Saul, 12/5/2023]