ΛΑΡΚΟ: Βγαίνουν οι διαγωνισμοί για τα μεταλλεία στη Βοιωτία και την πώληση υποπροϊόντων

Δύο νέους διαγωνισμούς για τα εναπομείναντα περιουσιακά στοιχεία της ΛΑΡΚΟ προετοιμάζει αυτήν την περίοδο ο Ειδικός Διαχειριστής της νικελοβιομηχανίας. Μάλιστα οι δύο διαγωνισμοί θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως τα τέλη του έτους προκειμένου η βιομηχανία να περάσει στη διαχείριση της κοινοπραξίας ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ADHoldings. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρώτος διαγωνισμός θα αφορά στη διάθεση διάφορων υποπροϊόντων (βουνό σκόνης) τα οποία σύμφωνα με τους εργαζομένους περιέχουν περί τους 35.000 τόνους νικελίου. Ο δεύτερος διαγωνισμός θα αφορά στην παραχώρηση των μεταλλείων που διαθέτει η ΛΑΡΚΟ στη Βοιωτία.
Να θυμίσουμε ότι ρύθμιση που ψηφίστηκε πριν το κλείσιμο της Βουλής προβλέπει, μεταξύ άλλων, την παράταση της ειδικής διαχείρισης έως τις 7 Φεβρουαρίου 2024, αλλά και η δυνατότητα σύναψης συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου με τους εργαζόμενους της εταιρείας έως το τέλος του 2023.
Έως σήμερα για τη λειτουργία της ειδικής διαχείρισης έχει δοθεί χρηματοδότηση από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, με ποσά ύψους 58 εκατ. ευρώ ενώ έχουν καταβληθεί και αποζημιώσεις απόλυσης σε όσους εργαζόμενους αποχώρησαν ύψους 24 εκατ. ευρώ, δηλαδή σύνολο 82 εκατ. ευρώ. Προ ημερών, δόθηκε με απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας πρόσθετη επιχορήγηση 4 εκατ. ευρώ ύστερα από αίτημα του ειδικού διαχειριστή για την κάλυψη της δαπάνης που αφορά στη σύναψη συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου, καθώς και στην πληρωμή του υφιστάμενου ασφαλιστηρίου συμβολαίου υγείας του προσωπικού για το τρίμηνο Φεβρουαρίου – Απριλίου 2023. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, έως το τέλος του έτους το σύνολο του ποσού που θα έχει δαπανηθεί από την Ειδική Διαχείριση για τη ΛΑΡΚΟ θα φτάσει περίπου συνολικά στα 100 εκατ. ευρώ.
Στα τέλη του έτους αναμένεται ότι θα έχει ολοκληρωθεί και η μεταβίβαση στον ιδιώτη επενδυτή. Να σημειωθεί ότι οι δύο διεθνείς ανοιχτές διαγωνιστικές διαδικασίες που διεξήγαγαν, παράλληλα, το ΤΑΙΠΕΔ για λογαριασμό του Ελληνικού Δημοσίου και η Ειδική Διαχείριση της ΛΑΡΚΟ για την ιδιωτική περιουσία της νικελοβιομηχανίας ήταν επιτυχείς καθώς και οι δύο διαγωνισμοί κατακυρώθηκαν στην Κοινοπραξία της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με την AD Holdings.
Με την υλοποίηση των απαραίτητων επενδύσεων και την αλλαγή του μοντέλου παραγωγικής δραστηριότητας και λειτουργίας από τον ιδιώτη επενδυτή, επιδιώκεται να διασφαλιστεί η βιώσιμη ανάπτυξη της μεταλλευτικής και μεταλλουργικής δραστηριότητας της ιστορικής νικελοβιομηχανίας.

[ΠΗΓΗ: https://www.worldenergynews.gr/, 26/4/2023]