Έρευνα: Οι θέσεις εργασίας που δεν απειλούνται καθόλου από το ChatGPT

Στις θέσεις εργασίας που δε θα χαθούν από το ChatGPT συμπεριλαμβάνονται οι εργάτες ορυχείων και οι χειριστές μηχανημάτων εκσκαφής & φόρτωσης και τρακτέρ (επιφανειακή εξόρυξη)
Από την αρχή του έτους, οι τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης παραμένουν ένα από τα σημαντικά θέματα συζήτησης, αφού έχουμε δει μερικές τρομερά εντυπωσιακές εξελίξεις που μπορούν ενδεχομένως να επηρεάσουν σημαντικά ολόκληρους κλάδους, αλλά και την εξέλιξη της κοινωνίας γενικότερα.
Συγκεκριμένα, υπάρχει φόβος ότι ορισμένες θέσεις εργασίας μπορεί να χαθούν, επειδή η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να τις εκτελέσει ταχύτερα, φθηνότερα και με μεγαλύτερη ακρίβεια από τον άνθρωπο. Για παράδειγμα, το ChatGPT, το viral chatbot της OpenAI, μπορεί να παράγει κείμενο για διάφορους σκοπούς, όπως για παράδειγμα η απάντηση σε ερωτήσεις υποστήριξης πελατών ή σε e-mails. Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες, το ChatGPT και οι σχετικές εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσαν να απειλήσουν ορισμένες θέσεις εργασίας όπως οι προγραμματιστές υπολογιστών, οι αναλυτές δεδομένων και οι δημιουργοί περιεχομένου.
Ένας άλλος λόγος για τον οποίο ορισμένες θέσεις εργασίας μπορεί να χαθούν είναι ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να αυτοματοποιήσει επαναλαμβανόμενες εργασίες που δεν απαιτούν δημιουργικότητα ή ανθρώπινη κρίση. Για παράδειγμα, η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να αντικαταστήσει στελέχη εξυπηρέτησης πελατών, λογιστές, ρεσεψιονίστ, εργάτες υπηρεσιών ταχυμεταφορών, κ.α. Αυτές οι θέσεις εργασίας διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο να διαταραχθούν από την AI, επειδή μπορούν εύκολα να τυποποιηθούν και να εκτελεστούν από μηχανές.
Αυτόν τον προβληματισμό είχαν και μερικοί επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, οι οποίοι δημοσιεύσαν στις 20 Μαρτίου ένα σχετικό επιστημονικό paper, στο οποίο συνεισφέρει και η OpenAI. Σε αυτό κάνουν τη δυσοίωνη πρόβλεψη ότι έως και το 49% των εργαζομένων μπορεί να δει τις μισές ή και περισσότερες ευθύνες της δουλειάς του να επηρεάζονται από τα Large Language Models (LLMs), όπως το ChatGPT.
Στο πλαίσιο του paper οι επιστήμονες συγκέντρωσαν και μια λίστα από 34 επαγγέλματα που θεωρούν ότι δεν θα επηρεαστούν καθόλου από τεχνητή νοημοσύνη τέτοιας φύσης.
Δείτε εδώ τις θέσεις εργασίας που δεν απειλούνται καθόλου από το ChatGPT σύμφωνα με επιστήμονες:

[ΠΗΓΗ: https://tharos.gr/, 27/3/2023]