Οικονομία 13,9% από τον έλεγχο των αντιβιοτικών

Εξοικονομήσεις που μπορούν να ενισχύσουν προγράμματα περιορισμού των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων φέρνει η εντατική επιτήρηση στη χορήγηση αντιβιοτικών – Οικονομία 13,9% από τον έλεγχο των αντιβιοτικών στο Αττικό

Σημαντικές εξοικονομήσεις μπορεί να φέρει η αυστηρή επιτήρηση στη χορήγηση αντιβιοτικών στα νοσοκομεία και οι πόροι που μπορούν να εξοικονομηθούν μπορούν να χρησιμοποιηθούν και πάλι σε προγράμματα περιορισμού των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων.

Μόνο για ένα εξάμηνο στο «Αττικό» νοσοκομείο, η εξοικονόμηση έφτασε το 13,9% της δαπάνης για τη χορήγηση προωθημένων αντιβιοτικών, γεγονός που απέδωσε πάνω από μισό εκατομμύριο ευρώ εξοικονόμησης σε σχέση με το ακριβώς προηγούμενο εξάμηνο.

Αυτό επισημαίνεται σε μελέτη από την Δ’ Παθολογική κλινική του νοσοκομείου «Αττικόν». Πρώτος συγγραφέας της μελέτης είναι η Πηνελόπη Καζάκου, ενώ εποπτεύοντες της μελέτης είναι οι λοιμωξιολόγοι καθηγητές Παθολογίας Σωτήρης Τσιόδρας και Αναστασία Αντωνιάδου. Στην εκπόνηση της μελέτης συμμετείχαν επίσης οι Δήμητρα Καββαθά, Ειρήνη Σκούρα και Θωμάς Κώστας από την Δ΄ Παθολογική του νοσοκομείου, καθώς και η Αλεξάνδρα Ρουζίου και ο Ευθύμης Δημητράκης από το φαρμακευτικό τμήμα του νοσοκομείου.

Όπως αναφέρεται στη μελέτη, τα συνεχώς αυξανόμενα ποσοστά πολυανθεκτικών μικροβίων καθιστούν επιτακτική την ανάγκη ορθολογικής χορήγησης αντιβιοτικών, με σκοπό τη βελτίωση της μικροβιακής αντοχής. Στα πλαίσια αυτά, εφαρμόστηκε στο νοσοκομείο, πρόγραμμα εντατικοποιημένης επιτήρησης χορήγησης προωθημένων αντιβιοτικών. 

Η εφαρμογή του προγράμματος ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2022.

Όλα τα έντυπα χορήγησης των υπό περιορισμό αντιβιοτικών σύμφωνα με τις αποφάσεις της αρμόδιας επιτροπής του νοσοκομείου (Ομάδα Επιτήρησης της. Κατανάλωσης και της Ορθής Χρήσης Αντιβιοτικών – ΟΕΚΟΧΑ), ελέγχονταν καθημερινά – εκτός αργιών – στο χώρο του φαρμακείου, από λοιμωξιολόγο.

Τα αντιβιοτικά αυτά είναι: καρβαπανέμες, κολυμικίνη, τιγεκυκλίνη, φωφομυκίνη, λινεζολίδη, τιντεζολίδη, γλυκοπεπτίδια, δαπτομυκίνη, κεφταζιδίμη – αβιμπακτάμη, κεφαλοσπορίνες γ΄ και δ’ γενιάς, κεφταρολίνη, κινολόνες, πιπερακιλίνη – ταζομπακτάμη, κεφτολοζάνη – ταζομπακτάμη, αντιμυκητιασικά.

Σε περίπτωση που η χρήση των αντιβιοτικών δεν ήταν δικαιολογημένη κατά την άποψη του λοιμωξιολόγου που διενεργούσε τον έλεγχο, υπήρχε γραπτή επισήμανση ή άμεση επικοινωνία με τον θεράποντα, καθώς και σύσταση για εκτίμηση από την λοιμωξιολογική ομάδα για έγκριση, τροποποίηση ή απόρριψη του αιτήματος χορήγησης του συγκεκριμένου αντιμικροβιακού.

Κατά το πρώτο εξάμηνο εφαρμογής του παραπάνω προγράμματος, παρατηρήθηκε σημαντική μείωση της δαπάνης χορήγησης προωθημένων αντιβιοτικών υψηλού κόστους, κατά 13,9%, που αντιστοιχεί σε ποσό 538.213,92 ευρώ, σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο εξάμηνο.

Με δεδομένα τα παραπάνω, η μελέτη συμπεραίνει ότι η εντατικοποιημένη επιτήρηση χορήγησης αντιβιοτικών μπορεί μεταξύ άλλων να εξασφαλίσει σημαντικούς οικονομικούς πόρους για την περαιτέρω ενίσχυση προγραμμάτων ελέγχου νοσοκομειακών λοιμώξεων.

[ΠΗΓΗ: https://www.in.gr/, της Άννας Παπαδομαρκάκη, 10/3/2023]