Μειώθηκαν οι εισαγωγές φυσικού αερίου – Η ακτινογραφία της αγοράς

Οι συνολικές εισαγωγές φυσικού αερίου της Ελλάδας για το Φεβρουάριο ανήλθαν σε 4.8 TWh, μειωμένες κατά 6% σε μηνιαία βάση και κατά 13% σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο του 2022. Η μέση ημερήσια εισαγωγή φυσικού αερίου τον Φεβρουάριο του 2023 έφτασε τις 170,039 MWh.
Το φυσικό αέριο εισάγεται στο Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου μέσω τεσσάρων σημείων εισόδου, τα οποία είναι το Σιδηρόκαστρο στα σύνορα Ελλάδας-Βουλγαρίας, στο οποίο εισέρχεται ρωσικό φυσικό αέριο, οι Κήποι Έβρου στα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας, όπου εισάγονται ποσότητες τουρκικού basket, η Νέα Μεσημβρία, το σημείο διασύνδεσης του ΕΣΦΑ με τον αγωγό TAP, που μεταφέρει αζέρικο φυσικό αέριο και η Αγία Τριάδα απέναντι από τη νήσο Ρεβυθούσα, που εισάγει LNG.
Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, οι συνολικές εισαγωγές φυσικού αερίου της Ελλάδας για τον μήνα Φεβρουάριο του 2023 ανήλθαν σε 4.8 TWh, με 3.4 TWh ή 71% να εισάγονται μέσω της Αγίας Τριάδας, 0.5 TWh ή 10% να εισάγονται μέσω του Σιδηροκάστρου, 0.2 TWh ή 4% εισήχθησαν μέσω των Κήπων, ενώ 0.7 TWh ή 15% εισήχθησαν μέσω της Νέας Μεσημβρίας. Η συνεισφορά του LNG κατά 71% τον περασμένο Φεβρουάριο θεωρείται από τις υψηλότερες των τελευταίων ετών, αναδεικνύοντας τον σημαντικό ρόλο που ήδη παίζει και αναμένεται να παίξει το εν λόγω καύσιμο τα επόμενα χρόνια στο πλαίσιο απεξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο.
Εξαγωγές
Αξίζει να αναφερθεί ότι από το σημείο εξόδου στο Σιδηρόκαστρο, στα σύνορα Ελλάδας-Βουλγαρίας, στο οποίο εισέρχεται ρωσικό φυσικό αέριο, πλέον καταγράφονται εξαγωγές φυσικού αερίου. Πιο συγκεκριμένα, 0.4 TWh φυσικού αερίου εξήχθησαν τον περασμένο Φεβρουάριο, ενώ σημαντικές ποσότητες για την εγχώρια αγορά φυσικού αερίου εξάγονται από τον Μάιο του 2022.
Τιμές
Ο Φεβρουάριος του 2023 χαρακτηρίζεται ως ένας ακόμη μήνας διακυμάνσεων στις ευρωπαϊκές τιμές φυσικού αερίου εξαιτίας του συνεχιζόμενου πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία. Κατά μέσο όρο, η τιμή του φυσικού αερίου στο ολλανδικό TTF τον περασμένο Φεβρουάριο κυμάνθηκε στα €50-€60/MWh, ενώ ορισμένες ημέρες υποχώρησε σε επίπεδα κάτω από τα €50/MWh, για πρώτη φορά από το Δεκέμβριο του 2021. Ενδεικτικά, οι συναλλαγές στο TTF έκλεισαν στα €49.87/MWh στις 20 Φεβρουαρίου, πολύ μακριά από το υψηλό ρεκόρ των €338/MWh στα μέσα Αυγούστου, αλλά εξακολουθούν να είναι εξαιρετικά αυξημένες σε σύγκριση με τα €17/MWh που παρατηρήθηκαν τον Φεβρουάριο του 2021. Οι ανωτέρω μεταβολές στις ευρωπαϊκές τιμές φυσικού αερίου επηρέασαν και την αγορά φυσικού αερίου της Ελλάδας. Η μεσοσταθμική τιμή εισαγωγής φυσικού αερίου τον Φεβρουάριο του 2023 διαμορφώθηκε στα €57.2/MWh, καταγράφοντας δεύτερη συνεχόμενη πτώση σε μηνιαίο επίπεδο.

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, του Χάρη Φλουδόπουλου, 13/3/2023]