Αγώνας δρόμου για μεταβίβαση της ΛΑΡΚΟ έως τον Σεπτέμβριο

Συγκρατημένη αισιοδοξία για τη μεταβίβαση των περιουσιακών στοιχείων του συγκροτήματος στην κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-AD Holdings έως το φθινόπωρο. «Άγνωστος x» οι εκλογές. Παρατείνεται η θητεία της Ειδικής Διαχείρισης.

Ως τις αρχές Σεπτεμβρίου επιδιώκεται να ολοκληρωθεί η πώληση της ΛΑΡΚΟ. Για το σκοπό αυτό παρατείνεται η θητεία της Ειδικής Διαχείρισης έως τις 7 Σεπτεμβρίου, ώστε να δοθεί ικανός χρόνος για την περαίωση όλων των διαδικαστικών ενεργειών, που βρίσκονται σε εξέλιξη, με «άγνωστο x», ωστόσο, τον παράγοντα «εκλογές».

Πηγές που παρακολουθούν από κοντά τη διαδικασία εξέφρασαν στο Euro2day.gr συγκρατημένη αισιοδοξία για την εκπλήρωση των αιρέσεων που απαιτούνται ως τον Σεπτέμβριο για τη μεταβίβαση των περιουσιακών στοιχείων του συγκροτήματος στην κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-AD Holdings.

Κι αυτό γιατί στο διάστημα που απομένει ως τότε θα πρέπει να έχουν συνταχθεί, συμφωνηθεί και υπογραφεί οι δύο συμβάσεις μεταβίβασης για το εργοστάσιο και τα μεταλλεία, να έχει εξασφαλιστεί η έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, να έχει υποβληθεί στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωση «περί διακοπής οικονομικής συνέχειας», να δοθεί έγκριση από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, παράλληλα με την ανάκτηση των κρατικών ενισχύσεων και την ικανοποίηση των πιστωτών, καθώς και τη διασφάλιση της συντήρησης και φύλαξης του εργοστασίου που θα μισθωθεί στον επενδυτή. Κι όλα αυτά πρέπει να ολοκληρωθούν σε ένα διάστημα που θα έχουν μεσολαβήσει και εκλογές.

Η παράταση, μία από τις πολλές, της θητείας της Ειδικής Διαχείρισης προβλέπεται σε τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Οικονομικών σε οικείο σχέδιο νόμου. Παράλληλα, υπάρχει μέριμνα και για την επέκταση των συμβάσεων των εργαζομένων, ώστε να διατηρηθεί σε λειτουργία η ΛΑΡΚΟ μέχρι τον Σεπτέμβριο. Η προηγούμενη προθεσμία για τη λήξη των συμβάσεων τους λήγει στις 15 Ιουλίου.

Ο Ειδικός Διαχειριστής της ΛΑΡΚΟ είχε ανακοινώσει επίσημα στις 25 Ιανουαρίου την κατακύρωση του διαγωνισμού για την πώληση των μεταλλείων της εταιρίας στη σύμπραξη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-AD Holdings. Η εξέλιξη αυτή προέκυψε ύστερα από γνωμοδότηση νομικών, που ανέλαβαν να εξετάσουν το αίτημα της κοινοπραξίας να κηρυχθεί έκπτωτη η Ιρλανδική Commodity & Mining Insight Ireland Ltd, γιατί η εγγυητική που προσκόμισε δεν ήταν από την ίδια αλλά από συνδεδεμένη εταιρία. Οι Ιρλανδοί είχαν προσφέρει τίμημα 1,5 εκατ. ευρώ και ως εκ τούτου είχαν αναδειχθεί αρχικά προτιμητέος επενδυτής. Η κοινοπραξία μετά την κατακύρωση της βελτίωσε την αρχική πολύ μικρή προσφορά της σε 1 εκατ. ευρώ.

Θυμίζουμε ότι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-AD Holdings αναδείχθηκαν προτιμητέος επενδυτής και στον διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ για την μακροχρόνια μίσθωση του εργοστασίου, όπου προσήλθαν μόνον αυτοί, προσφέροντας τίμημα περί τα 5 εκατ. ευρώ.

Ταυτόχρονα, μέχρι στιγμής, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, η Ειδική Διαχείριση δεν έχει λάβει ενημέρωση για τυχόν νομική αντίδραση της Ιρλανδικής εταιρίας, μετά την έκπτωση της. Πάντως, βρίσκεται εντός της προθεσμίας που της δίνει ο νόμος προκειμένου να ασκήσει το δικαίωμα της, δηλαδή, μέσα σε 90 ημέρες από την επίσημη κατακύρωση του διαγωνισμού στην ανταγωνίστρια κοινοπραξία. Έχει περιθώριο μέχρι τέλη Απριλίου.

Για τις ανάγκες λειτουργίας της Ειδικής Διαχείρισης ως τον Σεπτέμβριο η τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει επιπλέον δαπάνη περίπου 8,5 εκατ. ευρώ, που θα καλυφθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό. Από το ποσό αυτό τα 7,8 εκατ. ευρώ προορίζονται για την τακτική μισθοδοσία των εργαζομένων και τα υπόλοιπα 650.000 ευρώ για πληρωμή του υφιστάμενου ασφαλιστηρίου συμβολαίου ζωής και υγείας του προσωπικού.

[ΠΗΓΗ: https://www.euro2day.gr/, της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου, 24/2/2023]