Το έργο των Σκουριών ξεκινά!

Μετά από πολλά χρόνια προσπάθειας και επιμονής των επενδυτών, αλλά και πισωγυρίσματα της αδειοδοτικής διαδικασίας, το έργο των Σκουριών εξασφάλισε την απαραίτητη χρηματοδότηση και ξεκινά να υλοποιείται στις αρχές του 2023.

Συγκεκριμένα, αυτές τις ημέρες ολοκληρώθηκε η σύναψη του μακροχρόνιου κοινοπρακτικού δανείου της Ελληνικός Χρυσός από την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας και την Τράπεζα Πειραιώς, συνολικού ύψους 680 εκατ. ευρώ. Μέσω αυτού, και τη συμπληρωματική χρηματοδότηση από την Eldorado Gold, τη μητρική εταιρεία της Ελληνικός Χρυσός, διασφαλίζεται η χρηματοδότηση της ολοκλήρωσης της ανάπτυξης του Έργου των Σκουριών.

Για όσους δεν είναι ξεκάθαρο το συνολικό πλαίσιο της επένδυση στα μεταλλεία Κασσάνδρας, να ανακεφαλαιώσουμε για ακόμη μια φορά:

Το έργο των Σκουριών αφορά ένα παγκόσμιου κλάσης μεταλλείο με υψηλής ποιότητας κοίτασμα πλούσιο σε χρυσό και χαλκό. Η εξόρυξη έχει σχεδιαστεί με έναν συνδυασμό επιφανειακής και υπόγειας εκμετάλλευσης, η οποία εκτιμάται να δώσει συνολική διάρκεια ζωής στο μεταλλείο γύρω στα 20 χρόνια. Με την ολοκλήρωση του έργου αναμένεται να παράγονται κατά μέσο όρο 140.000 ουγκιές χρυσού και 67 εκατομμύρια λίβρες χαλκού σε ετήσια βάση.

Το έργο στις Σκουριές αποτελεί μέρος των Μεταλλείων Κασσάνδρας και θα προσδώσει σημαντική προστιθέμενη αξία στην όλη επένδυση, εκτοξεύοντας την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη τόσο σε τοπικό όσο και σε εθνικό επίπεδο. 

Τα κοινωνικά και οικονομικά οφέλη κατά τη διάρκεια της εκμετάλλευσης

  • Τα έσοδα για το Ελληνικό Δημόσιο μέσω μεταλλευτικών δικαιωμάτων, φόρων και εισφορών κοινωνικής ασφάλισης, υπολογίζονται σε 2 δισ. δολ.
  • Για προγράμματα κοινωνικής υπευθυνότητας, συμπεριλαμβανομένων ποικίλλων αναπτυξιακών έργων στην τοπική κοινωνία, υπάρχει δέσμευση για το ποσό των 80 εκατ. δολ.
  • Θα δημιουργηθούν περίπου 5.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις απασχόλησης στα Μεταλλεία Κασσάνδρας, από τις οποίες οι 1.400 περίπου θα αφορούν τις Σκουριές καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του μεταλλείου.
  • Θα δημιουργηθούν περίπου επιπλέον 800 θέσεις απασχόλησης σε κατασκευαστικές εργασίες στο κατά την φάση κατασκευής του έργου των Σκουριών.

Τι σημαίνει βιώσιμη ανάπτυξη

Μία εικόνα για τι σημαίνει βιώσιμη ανάπτυξη έχουμε ήδη πάρει από τη διαχείριση των περιβαλλοντικών παραμέτρων της σημερινής εκμετάλλευσης. Στο μεταλλείο Ολυμπιάδας εκτελούνται εκτεταμένες εργασίες αποκατάστασης & ανάπλασης των παλαιών χώρων απόθεσης καταλοίπων από τους προηγούμενους ιδιοκτήτες των μεταλλείων. Σήμερα, υλοποιούνται έργα αποκατάστασης παράλληλα με τη λειτουργία των μεταλλευτικών υποδομών σε μια προσπάθεια ελαχιστοποίησης της επίδρασης στο περιβάλλον. Και οι μελλοντικές εργασίες αποκατάστασης στις Σκουριές θα εκτελούνται παράλληλα με τη μεταλλευτική δραστηριότητα ώστε να διασφαλιστεί η σταδιακή επαναφορά του χώρου του έργου στην αρχική του κατάσταση όσο το δυνατόν συντομότερα μετά το πέρας του χρόνου ζωής του έργου.

Όσον αφορά τη συμβολή στην προσπάθεια αναστροφής της κλιματικής αλλαγής, το έργο στις Σκουριές αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία ενσωμάτωσης της διαχείρισης της ενέργειας και των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα σε ένα παγκόσμιου κλάσης έργο, το οποίο θα παράγει ένα τόσο απαραίτητο για μια οικονομία χαμηλών εκπομπών μέταλλο όπως ο χαλκός. Προωθείται ενεργά η ένταξη της ενεργειακής απόδοσης στη μελέτη του έργου, ενώ εφαρμόζεται ένας σχεδιασμός ώστε το μεταλλείο των Σκουριών να χαρακτηρίζεται από υψηλή ενεργειακή απόδοση & χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Είναι γνωστό το ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Παρακολούθησης, το οποίο εφαρμόζεται στα Μεταλλεία Κασσάνδρας και είναι διαθέσιμο στον κάθε πολίτη. Το σύστημα αυτό παρακολουθεί την ποιότητα του αέρα, του εδάφους και των υδάτων, τις εκπομπές θορύβου, τη σεισμικότητα και τις οικολογικές παραμέτρους σε 400 σημεία ελέγχου με στόχο τη διαρκή, ακριβή και σε πραγματικό χρόνο αξιολόγηση των περιβαλλοντικών επιδόσεων του έργου σε πραγματικό χρόνο. Φυσικά, στο Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Παρακολούθησης θα περιληφθεί και το νέο έργο των Σκουριών.

Τέλος, στον σχεδιασμό του έργου των Σκουριών περιλαμβάνεται η εφαρμογή της μεθόδου ξηράς απόθεσης μεταλλευτικών καταλοίπων (τελμάτων), μια καινοτόμος μέθοδος που επιτρέπει την ασφαλή διαχείρισή τους & παρέχει πρόσθετα περιβαλλοντικά οφέλη συγκριτικά με άλλες μεθόδους διαχείρισης. Ήδη η συγκεκριμένη μέθοδος εφαρμόζεται με ιδιαίτερη επιτυχία στο μεταλλείο της Ολυμπιάδας προσφέροντας γεωτεχνική σταθερότητα, μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, δυνατότητα παράλληλης αποκατάστασης και βελτιστοποίηση της ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης του νερού στην παραγωγική διαδικασία.

Στην τελική ευθεία

Είναι γνωστό πως η πλήρης ανάπτυξη των Μεταλλείων Κασσάνδρας (τα οποία περιλαμβάνουν το μεταλλείο Σκουριών, το μεταλλείο Ολυμπιάδας, τις λιμενικές εγκαταστάσεις Στρατωνίου και τον Χώρο Ξηρής Απόθεσης Μεταλλευτικών Καταλοίπων Κοκκινόλακκα) είναι μία από τις μεγαλύτερες άμεσες ξένες επενδύσεις στη χώρα, ύψους άνω των 3 δισ. δολαρίων. Είναι μια επένδυση η οποία θα προσφέρει στην Ελλάδα τη δυνατότητα να καταστεί μία από τις κορυφαίες παραγωγούς χρυσού στην Ευρώπη.

Με την εξασφάλιση της χρηματοδότησης για την ολοκλήρωση του έργου των Σκουριών, μέσω του κοινοπρακτικού δανείου, η επένδυση των Μεταλλείων Κασσάνδρας εισέρχεται σε μια νέα εποχή. Στην τελική φάση της ολοκλήρωσής της, η οποία θα διαρκέσει περί τα τρία χρόνια, στο τέλος των οποίων θα λειτουργεί σε πλήρη ανάπτυξη αποδίδοντας τα μέγιστα στον τόπο και στην χώρα.

Καλή αρχή λοιπόν…