Εκτός ελέγχου η τιμή του χαλκού αναμένεται να εκτοξευθεί το 2023

Τι εκτιμούν οι αναλυτές της Wall Street για το μέταλλο – «βαρόμετρο» της παγκόσμιας οικονομίας

Μια αναπάντεχα δύσκολη χρονιά είχε ο χαλκός που παραδοσιακά θεωρείται από τις αγορές ως μέταλλο -«βαρόμετρο» για την πορεία της οικονομίας.

Παρά την κακή του εικόνα, πάντως, οι αναλυτές αναμένουν αναζωπύρωση των τιμών το 2023, παρόλο που η παγκόσμια προοπτική παραμένει εξαιρετικά αβέβαιη.

Το 2022 ήταν μια χρονιά με έντονες πιέσεις για τις τιμές εν μέρει από τις επίμονες προσδοκίες για πλεόνασμα στην αγορά μετάλλων. Στο επίκεντρο η υποτονική ζήτηση εν μέσω επιβράδυνσης της παγκόσμιας ανάπτυξης και επιτάχυνσης της εξορυκτικής δραστηριότητας, αναφέρουν οι στρατηγικοί αναλυτές της Goldman Sachs σε πρόσφατο σημείωμά τους.

Ωστόσο, αυτό δεν έχει αποδώσει καρπούς και η Goldman τόνισε ότι η αγορά παρέμεινε σε «δύσβατα μονοπάτια» με τις μετοχές να πέφτουν στις διεθνείς αγορές στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 14 ετών σύμφωνα με τον επικεφαλής του κλάδου μετάλλων της τράπεζας, Nick Snowdown.

Το μέταλλο –που χρησιμοποιείται σε πολλούς τομείς– έχει επίσης υποστεί ισχυρές πιέσεις την τρέχουσα χρονιά λόγω της αυστηρότερης νομισματικής πολιτικής των ΗΠΑ, της ενεργειακής κρίσης που προέκυψε από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία και του συνδυασμού αυστηρών περιορισμών κατά του Covid-19 και της αδύναμης αγοράς ακινήτων στην Κίνα.

Οι τιμές του χαλκού στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου (LME) ξεπέρασαν τα 10.600 $/τόνο τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους. Σε περίπτωση που η χαλάρωση της Κίνας από τους περιορισμούς της για την πανδημία του Covid προχωρήσει περαιτέρω προς το άνοιγμα της οικονομίας, η ανανέωση των αποθεμάτων είναι πιθανό να λειτουργήσει, πιστεύει η Goldman.

«Εάν η Κίνα επέστρεφε το απόθεμα χαλκού της στην αναλογία κατανάλωσης στα επίπεδα πριν από το 2020, αυτό θα σήμαινε μια ώθηση έως και 500 καράτια στη φυσική ζήτηση», δήλωσε ο Snowdown. Την περασμένη εβδομάδα, η Goldman αύξησε την πρόβλεψή της για τα 12μηνα συμβόλαια στα 11.000 $/τόνο από 9.000 $/τόνο και αναβάθμισε την πρόβλεψη της μέσης τιμής σε 9.750 $/τόνο για το 2023 και 12.000 $/τόνο το 2024.

Οι αναλυτές εμπορευμάτων της Bank of America πιστεύουν ότι ο χαλκός θα μπορούσε να αυξηθεί στα 12.000 $/τόνο το δεύτερο τρίμηνο του 2023, δεδομένων των σωστών συνθηκών.

«Στροφή» στην πολιτική της FED

Ένα τέτοιο σενάριο θα απαιτούσε μια στροφή από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ προς τη λιγότερο επιθετική σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής, περιορίζοντας την ανοδική πορεία του δολαρίου.

Ο στρατηγικός αναλυτής για τα εμπορεύματα της Bank of America, Michael Widmer στην έκθεση για τις προοπτικές των μετάλλων το 2023 σημείωσε ότι η παγκόσμια ζήτηση χαλκού έχει αποδειχθεί ανθεκτική, αυξάνοντας σε ετήσια βάση από τις αρχές του έτους έως σήμερα, καθώς οι αγορές εκτός Κίνας τρέχουν σε επίπεδα ρεκόρ.

Σημείωσε επίσης ότι η συσχέτιση μεταξύ της παγκόσμιας ζήτησης χαλκού και της αύξησης της βιομηχανικής παραγωγής έχει καταρρεύσει τον τελευταίο ενάμιση χρόνο. «Κατά την άποψή μας, αυτό επιβεβαιώνει σε κάποιο βαθμό ότι οι πράσινες δαπάνες έχουν ήδη υποστηρίξει την παγκόσμια ζήτηση χαλκού», δήλωσε ο Widmer.

Τα συγκεντρωμένα στοιχεία της Bank of America για τους ρυθμούς αύξησης της ζήτησης από τομείς που συνδέονται με πολιτικές «net zero» έδειξαν αύξηση της κατανάλωσης χαλκού κατά 4,5% σε ετήσια βάση έως το 2030. Αντίθετα, η δυνητική αύξηση της ζήτησης ήταν 2,1% τις τελευταίες δύο δεκαετίες, σημείωσε ο ίδιος.

Ο οίκος αξιολόγησης Fitch διατήρησε την εκτίμησή του για την τιμή του χαλκού στα 8.000$/τόνο για το 2023, υποχωρώντας στα 7.500$/τόνο το 2024 και το 2025. Ωστόσο, άλλοι οίκοι διατηρούν μια πιο πτωτική άποψη, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα.

Η BNP Paribas στις προοπτικές της για το 2023 εκτιμά ότι τα συμβόλαια τρίμηνης διάρκειας θα διαμορφωθούν στα 6.800 $/τόνο το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους, με πτώση στα 6.465 $/τόνο το δεύτερο, αλλά ανάκαμψη στα 8.250 $/τόνο μέχρι το τέλος του 2024.

«Αναμένουμε ότι η πτώση της ευρωπαϊκής μεταποιητικής δραστηριότητας θα επιβαρύνει τον αντίκτυπο της επιβράδυνσης της κινεζικής και αμερικανικής δραστηριότητας», δήλωσε η τράπεζα.

«Η αύξηση της προσφοράς ορυχείων και η επιτάχυνση της παραγωγής επεξεργασμένου κινεζικού χαλκού αναμένεται να ωθήσουν την αγορά σε σημαντικό πλεόνασμα το 2023, χαλαρώνοντας τη στεγανότητα του spread στο χρηματιστήριο του Λονδίνου και επιβαρύνοντας τις τιμές».

[ΠΗΓΗ: https://www.axianews.gr/, 19/12/2022]