Πολωνία: Παίρνει παράταση το κλείσιμο των ανθρακωρυχείων

Η Πολωνία αναγκάζεται να επιβραδύνει τη διαδικασία κλεισίματος των ανθρακωρυχείων, ανακοίνωσε ο υπουργός Κρατικών Περιουσιακών Στοιχείων Γιάτσεκ Σάσιν, δηλώνοντας παράλληλα ότι η κυβέρνηση δεν υπαναχωρεί από τα σχέδιά της να κλείσει όλα τα ορυχεία μέχρι το 2049.

Η ημερομηνία λήξης της λειτουργίας των ορυχείων παραμένει σε ισχύ, αλλά «η καμπύλη [του κλεισίματος των ορυχείων] θα είναι πιο επίπεδη», σε σύγκριση με τα αρχικά σχέδια, δήλωσε ο υπουργός στη δεξιά εβδομαδιαία εφημερίδα Sieci.

«Δεν μπορούμε να εξαρτηθούμε από εισαγόμενο άνθρακα που είναι πολύ πιο ακριβός από τον δικό μας. Ως εκ τούτου, πρέπει να καθυστερήσουμε το κλείσιμο των ορυχείων», δήλωσε ο Σάσιν.

Η Πολωνία ανακοίνωσε πρόσφατα συνεργασία με εταιρείες από τις ΗΠΑ και τη Νότια Κορέα σε πυρηνικά έργα. Ο πρώτος πυρηνικός σταθμός της χώρας θα πρέπει να ολοκληρωθεί το 2033, σύμφωνα με το σχέδιο της κυβέρνησης.

Ωστόσο, μέχρι να τεθεί σε λειτουργία ο πρώτος αντιδραστήρας, κανένα από τα λειτουργικά ανθρακωρυχεία δεν μπορεί να κλείσει, δήλωσε ο Σάσιν.

Η εξόρυξη άνθρακα θα είναι ελαφρώς υψηλότερη τους επόμενους μήνες από ό,τι ήταν τα προηγούμενα χρόνια, δήλωσε, καθώς η εισαγωγή άνθρακα έχει ήδη φθάσει στη μέγιστη χωρητικότητα των λιμανιών.

Η ποσότητα άνθρακα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θέρμανση των σπιτιών θα πρέπει να καλύπτει τις ανάγκες των πολωνικών νοικοκυριών, πιστεύει ο υπουργός. «Θα προτιμούσα να είναι πάρα μα πάρα πολύ λίγο», δήλωσε.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της Πολωνίας, το 2018 το ένα τρίτο των πολωνικών νοικοκυριών (33%) χρησιμοποίησε τον λιθάνθρακα ως κύριο καύσιμο για τη θέρμανση των σπιτιών.

Για να μετριάσει τις συνέπειες της αύξησης των τιμών του άνθρακα, η κυβέρνηση διένειμε εφάπαξ επιδότηση 3000 zł (642 ευρώ) σε όλα τα νοικοκυριά που υπέβαλαν αιτήσεις και απέδειξαν ότι διαθέτουν σόμπες άνθρακα.

(euractiv.gr)

[ΠΗΓΗ: https://energypress.gr/, 8/11/2022]